SLOBODA MEDIJA I FER IZBORI

FRIDOM HAUS

Fridom Haus: Vučić nastoji da istisne kritičke medije

Sve autoritarnija Vlada Srbije konstantno tokom četiri godine guši medijske slobode, ocenila je američka nevladina organizacija Fridom Haus.

 3

Piše: FoNet

Vašington 06. oktobar 2017. 14:15

Fridom Haus: Vučić nastoji da istisne kritičke medije

Foto: EPA-EFE / Ballesteros

Ono navode da je Aleksandar Vučić, od kada je 2014. postao premijer, nastojao da istisne sa tržišta kritičke medije i diskredituje malobrojne novinare koji raspolažu novcem i mogućnošću da i dalje rade.

Konstatuje se da je Vučićev strah od slobodnih medija razumljiv, pošto su istraživački novinari više puta posramili njegovu vladu.

Navodi se da je Vučić bio primoran da prizna da su beogradski funkcioneri odgovorni za ilegalno rušenje u četvrti Savamala, da je ukazano da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije zaustavio to rušenje, da antikorupcijska kampanja države retko dovodi do presuda i analizirano je tajanstveno poreklo 200.000 evra kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan.

Radi se o izuzetnom rezultatu, posebno ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade vezana za maltretiranje nezavisnih medija, što je uticalo na pogoršanje rezultata Srbije što se tiče godišnjeg indeksa slobode štampe, saopštila je Fridom Haus.

Dodaje se da je lane Srbija zabaležila jedan od najvećih godišnjih padova na listi 199 zemalja.

Srpskim novinarima su ove godine odale priznanje značajne međunarodne organizacije, ali su kod kuće suočeni sa proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem reklamnih priloga, otvorenim zastrašivanjem, ocenila je Fridom Haus.

Kao primeri se navode vanredna poreska kontrola u Vranjskim novinama i zamrzavanje računa kompanije Adria Media, dok se nagrađuju mediji koji podržavaju vladu.

Tvrdi se da Vlada kritičke medije potiskuje i reklamiranjem javnih preduzeća u medijima sa malom publikom, mada ta preduzeća nemaju konkurenciju i mogla bi da dopru do većeg dela javnosti kroz druge medije.

Dodaje se da se privatne firme ustručavaju od reklamiranja u nezavisnim medijima, kao i da je privatizacija državnih medija doprinela njihovoj koncentraciji i prikrivanju vlasničke strukture.

U procesu privatizacije su uticajni mediji, kao što su listovi Poliitka i Večernje novosti i agencija Tanjug, ostali pod državnom kontrolom.

Tvrdi se da su i strane vlade suočene sa pritiskom da smanje podršku nezavisnim medijima i da ambasade oklevaju da direktno odobre grantove medijima, kako ne bi došlo do diplomatskog spora sa Vučićem.

Nezavisni mediji koji su uspeli da prežive u takvom okruženju se sve više suočavaju sa oštrim verbalnim napadima osoba iz vlada i provladinih medija. Novinari koji kritikuju vladu se proglašavaju za izdajnike, društvene degenerike, oruđa mafije ili stranih obaveštajnih službi, konstatuje Fridom Haus.

Kao dodatni oblici pretnji medijima navode se optužbe za klevetu, pretnje i uznemiravanje, posebno novinarki, nekažnjeni fizički napadi.

Povremena upozorenja iz Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju nisu uspela da spreče alarmantno pogoršanje situacije u medijima u Srbiji.

Ukoliko žele da zaštite malobrojne nezavisne novinare, moraće da zaoštre ukazivanje na uvredljive kampanje i lažne finansijske kontrole i skrenu pažnju na manje vidljive faktore, kao što su manipulacije na tržištu, ocenila je Fridom Haus i dodala da se mora ojačati finansijska podrška nezavisnim medijima.

Izgleda da Vučić i njegovi saveznici znaju da slobodno izveštavanje može pomoći učvršćenju demokratije, jačanju nezavisnih institucija i razotkrivanju korupcije. Pitanje je da li to shvata i međunarodna zajednica, navela je Fridom Haus.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Shlosser

06. oktobar 2017.

Sama kovanica “kritički mediji” je pogrešna. Dakle, postoje udvorički mediji koji potpuno neargumentovano hvale vlast. A ovi drugi su mediji koji postavljaju prva pitanja, od interesa za nas kao pojedince i našu zajednicu. Zato treba da izbacimo ovaj termin iz upotrebe, jer upadamo u matricu vlasti.

makijaveli

06. oktobar 2017.

Nazalost, dokle god EU tapse i ohrabruje ovaj rezim isti nece prerstati sa represijama nego ce ih povecavati.

cokula

06. oktobar 2017.

Sloba mu je stan poklonio veselih devedesetih. A spremio mu i stan.

ZA POŠTENE IZBORE

Održan skup “Za poštene izbore” na beogradskom Trgu republike

Protest opozicije: Beograd je danas okupiran

Na Trgu Republike večeras je održan skup “Za poštene izbore” u organizaciji Pokreta slobodnih građana, a koji su podržale i druge opozicione partije. Učesnici skupa su poručili da traže stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora.

 4

Piše: A. Popović

Beograd 06. oktobar 2017. 20:38

Protest opozicije: Beograd je danas okupiran

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Skup je počeo uz zvuke pesme “Ovo je zemlja za nas”, a na početku su se sa pristalicama “fer i slobodnih” izbora, kako ih organizatori nazivaju, pozdravljali i fotografisali Saša Janković, lider PSG, Božo Prelević, Srđan Škoro i Aida Ćorović, kiji su u vrhu pokreta.

Među prvima je pristigao i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, koji je usaglasio zahteve sa Pokretom slobodnih građana za izlazak na beogradske izbore. Okupljeni su mogli da pozdrave i Borisa Tadića, predsednika SDS, koji je bio prisutan tokom celog skupa. Na početku protesta okupilo se oko 1.000 građana, među kojima su bili i istoričar Čedomir Antić, jedan od predvodnika petooktobarskih protesta, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Đorđe Vukadinović, narodni poslanik NSPM i brojne druge javne ličnosti.

U međuvremenu su građani pristizali u još većem broju da čuju pozdravnu reč Aide Ćorović, aktivistkinje za ljudska prava, reditelja Janka Baljka, Gojka Tešića, istoričara, književnika i profesora, i advokata Vladimira Gajića, Filip Vukša, student i aktivista i glumac Sergej Trifunović.

Oko 4.000 ljudi slušalo je Aidu Ćorović dok objašnjava kako ne može da nađe reči kojima bi pozdravila okupljene dok su deca iz nekoliko beogradskih škola otrovana, nema “jačih” reči za objašnjenje slike Beograda u kome živimo od slike saobraćajnih gužvi i kolapsa zbog raskopanih ulica… Poniženost je koja bi otvorila okove naše slobode, naglasila je Ćorović dok su ostali skandirali u znak podrške.

– Da li vam je neobično da Srbijom opet krstare crni džipovi bez tablica iz koji vrebaju nabildovani bezvrati tipovi sa bejzbol palicama? Da li vam je odvratno saznanje da opet gledamo njuške opskurnih likova iz devedesetih i da nam se na velika vrata vraćaju satrapi tih užasnih vremena, razni Bojići, Vučelići i slični njima? Da li se osećate poniženo zbog saznanja da smo jedna od najsiromašnijih država u Evropi – upitala je Ćorović.

Reditelj Janko Baljak pozvao je okupljene da se suprotstave vlasti “koja ukida jesen otpočinjući novogodišnje slavlje u oktobru sa lažnim sjajem rasvete koja je nabavljena na nameštenim tenderima”.

– Ova vlast bi da nam ukine i godišnja doba, da Deda Mrazom i preskupim novogodišnjim osvetljenjem skrene pažnju sa svakodnevnih laži, krađa i maltretiranja građana prestonice. Neko je preračunao da se za novac uložen u svetiljke moglo obezbediti 32.000 učeničkih stipendija u Srbiji. Ime i prezime ove vlasti je nasilje – istakao je Baljak.

Foto: Aleksandra Popović

Gojko Tešić, književnik i profesor, svoje izlaganje započeo je stihovima pesme Dositeja Obradovića “Vostani Serbie”. On je okupljene podsetio da je u mutnim i mračnim vremenima, pre više od dve decenije, Trg na kome stoje važio za “Trg pobune i slobode”, i poželeo da on to i danas bude. Prema njegovim rečima, Trg republike bi trebao da postane Trg ujedinjenja opozicije, jer je to u ovim vremenima preko potrebno.

– Nasušna je potreba ujedinjenja razumne, trezvene, mudre i osvešćene opozicije, bez obzira na izvesne programske nepodudarnosti. Zaboravite čarke i sitne omraze, ujedini te se zbog onoga što je najpotrebnije nesrećnoj Srbiji i njenom narodu – poručio je Tešić okupljenim opozicionim liderima.

Vladimir Gajić rekao je građanima da prisustvuju novom demokratskom početku Srbije, i uverio ih da promena akutelnog sistema i vlasti nije moguća bez promena i demokratije.

– Ako želite da promenite društvo u kome vladaju mafijaška pravila igre, ako ne želite da se utvare JUL-a vraćaju na vlast kao da se pre 17 godina ništa nije dogodilo, ako ne želite da živite pod komandom lažnih doktorata i diploma nadam se da ćete krenuti sa nama na ovaj put za slobodu – pozvao je Gajić. On je apelovao na građane da ne odustaju od svojih prava za koja su se borili pre 17 godina 5. oktobra.

– Danas se politički leševi Miloševićevog režima sprdaju sa onim što je narod legitimno stekao, a to je sloboda, podsetio je Gajić dodajući da veruje u duh slobode i pravde koji još uvek postoji u Srbiji. On je naglasio da je aktuelna vlast “patentirala” novi vid korupcije – “da krade po zakonu, a protiv Ustava čime ukida pravnu državu na najbezočniji ali prividno legalan način”, zaključio je predsednik Advokatske komore Beograda. On je podsetio na zahteve opozicije za održavanjem fer i slobodnih izbora i uslove izbornog procesa koje su usaglasili Saša Janković i Vuk Jeremić.

Foto: Miroslav Dragojević

Student Filip Vukša upitao je okupljene zašto njegova generacija masovno odlazi u inostranstvo i odgovorio da je to zato što je “jedna vlast okupirala sve, a napreduju samo oni blisku njima”. On je rekao da se zalaže za promene u društvu kako ne bi mora da uzima džeparac od mamine plate i tetkine penzije ili čeka posao preko zadruge, već da može da napreduje u svom poslu iako nije član neke stranke. Vukša je podsetio i na održavanje studentskih protesta posle predsedničkih izbora u aprilu, kada je veliki broj njegovih vršnjaka pokazao na ulicama šta misli o aktuelnoj vlasti.

– Mase su se podigle, izašli smo na ulice mi studenti, građani svesni i obični ljudi, na ove reči okupljeni su gromoglasno reagovali u znak podrške, a kada je Vukša ukazao da su na skupu i studenti Pavle i Gavrilo, koji su dobili prekršajne prijave kao organizatori skupa, masa je glasno negodovala.

– Tim prijavama se sudi svima nama, svi smo mi optuženi! Hajdemo sa njima na sud da dokažemo da smo Beograđani, a ne prestupnici – završio je Vukša uz gromoglasan aplauz rekavši da je vreme da ovaj grad povede neko ko nije korumpiran i kompromitovan.

A onda je predstavljen sledeći govornik, Sergej Trifunović, kako ga je najavila Aida onaj Sergej, koga su svi pozdravili sa oduševljenjem. On je umesto govora čitao peamu Vladislava Petkovića Disa “Naši dani”, uz napomenu da bi Dis verovatno bio uhapšen da je takvu pesmu danas “okačio” na Fejsbuk.

Posle stihova: “Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig’o se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci. Razvilo se crno vreme opadanja…”, Trifunović je dodao da će aktuelnu vlast rado snabdevati literaturom kada budu u zatvorima. “A Vučiću sam već spremio knjigu “Pljuvaću po vašm grobovima” Borisa Vijana”, dodao je on i pozdravio se najavljujući sledeći skup za 20. oktobar.

Među okupljenima bio je i Dušan Duda Ivković, košarkaški trener koji je bio jedan od osnivača i predvodnika PSG, ali se povukao sa pozicije u vrhu pokreta, tu je bio i Rade Veljanovski, profesor FPN. Ispred okupljenih je stajao veliki transparent sa porukom “Protiv izborne krađe” a vijorile su se zastave Srbije i Pokreta Slobodnih građana. Na skupu su bili i mnogi studenti i drugi učesnici aprilskih Protesta protiv diktature.

Raskopani Trg republike

Lider PSG Saša Janković danas je na Tviteru uoči skupa napisao da je gradska vlast baš danas počela radove na Trgu i da prave prepreke i blato, iako je skup prijavljen pre pet dana.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Gradska vlast je upravo počela RADOVE na Trgu?!:) Prave prepreke i blato, to im je preostalo. Skup smo prijavili pre 5 dana. ODRŽAĆEMO GA!

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Дејан.Р.Тошић

06. oktobar 2017.

zaustavljen je proces privatizacije,i nema pojma niko kako da pokrene ekonomski razvoj Srbije osim sa privlačenjem Investitora o trošku građana Srbije a sve radi održavanja socijalnog mira i njihovog ličnog interesa, ostanka na vlasti sa demagoškom ekonomskom pričom o rastu BDP. 150.000 privrednih subjekata i preduzetnika u Srbiji su u blokadi računa od 1 godine do 5 godina,i nisu u stečaju.Sramota,nikada SPS i SNS neće sići sa vlasti mirnim putem,oni ne priznaju ni 5 oktobar,i tu smatraju da su pokradeni,i da su nasilno smenjeni sa vlasti..Znači nema nam spasa,ali nikada nećemo propasti,jer naš radnik radi za min.cenu rada po satu za 1 evro i 8 centi i trpi, to je naša snaga, Šta će nama 8 evra po satu, minimalna dnevnica za Nemačkog radnika ,pa da se još ne daj bože i bunimo. Svi ćutite ! i penzineri,i radnici i studenti i poljoprivrednici i nezaposleni,i tpite !

CitalacMilica

06. oktobar 2017.

Boze hvala ti na ovim hrabrim ljudima i pozivi ih !

selen

06. oktobar 2017.

Zna li neko koliko je tacno bilo na skupu opozicije?Ali iskreno me zanima.

Perica

06. oktobar 2017.

Beograd nije danas okupiran. Beograd je okupiran vec decenijama!

360 potpisa

Proglas o slobodi medija potpisalo 360 ljudi i organizacija

Proglas o slobodi medija u četvrtak uveče u Dorćol Placu u Beogradu potpisalo je dosad 360 organizacija i pojedinaca, rečeno je Danasu u Grupi protiv medijskog mraka koju je takođe podržalo više od 200 medija i organizacija.

Piše: B. C.

06. oktobar 2017. 16:36

Proglas o slobodi medija potpisalo 360 ljudi i organizacija

Foto: Miroslav Dragojević

Podsetimo, potpisivanje Proglasa organizovano je u Dorćol Placu gde se okupilo više stotina novinara, predstavnika medijskih i nevladinih organizacija. Proglas za slobodu medija, kako je rečeno, koji predstavlja početak zajedničke borbe protiv medijskog mraka u Srbiji.

Domet kampanje #ZaštoSamOvde #ZaSloboduMedija #StojimUzVranjske uoči ovog događaja na društvenim mrežama bio je je 360.000, a prenos preko Fejsbuka je pratilo blizu 20.000 ljudi. Oni koji nisu fizički mogli da potpišu Proglas mogu to učiniti i putem sajta zaslobodumedija.rs.