Šta posle bitke za Bahmut?

Šta posle bitke za Bahmut? „Tek tada počinju dramatični događaji“

ukrajina bahmutFoto: EPA-EFE/SERGEY SHESTANedeljama se intenzivno piše o Bahmutu, ukrajinskom gradu koji ruska vojska očajnički želi da osvoji.

Bitka je počela pre sedam meseci

Što se tiče najnovijih dešavanja oko Bahmuta, ukrajinske snage su eksplozivom raznele železnički most kod Bahmuta. Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je CNN uspeo da geolocira. Most je uništen kontrolisanom eksplozijom.

Veruje se da bi rušenje ovog mosta moglo da bude znak da se Ukrajinci povlače iz grada koji su branili od jeseni. Ali Ukrajinci to poriču. Ukrajinska 46. brigada, koja deluje u gradu, demantovala je izveštaje o povlačenju, rekavši da je most već neupotrebljiv.

„Most je odavno srušen. To znaju oni koji su u Bahmutu. Sada je to bio samo kontrolni udar. Nemojte širiti paniku. I da, tu se reka može preći bez mosta“, rekli su.

Po svemu sudeći, Rusi veruju da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put za potpunu kontrolu nad ostatkom strateškog industrijskog regiona Donbasa, koji se graniči sa Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije koja je počela 24. februara prošle godine.

Kako je pisao Rojters, Ukrajina, s druge strane, smatra da Bahmut ima ograničen strateški značaj, ali uprkos tome pruža žestok otpor.

Serhi Rahmanin, poslanik ukrajinskog parlamenta, smatra da odbrana Bahmuta ne može da traje u nedogled. „Verujem da ćemo pre ili kasnije verovatno morati da napustimo Bahmut. Nema smisla da se držimo toga po svaku cenu“, rekao je on za NV radio u sredu.

Bitka za Bahmut počela je pre oko sedam meseci, ali poslednjih nedelja Rusi napreduju na tri strane, ostavljajući ukrajinskim braniocima izlaz na zapadu.

Zašto je Bahmut u fokusu?

U video obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odbrana Bahmuta trenutno najveći izazov za Ukrajinu. Naime, ruske snage manje teritorijalno napreduju oko grada, ali se Ukrajinci još uvek nisu povukli iz grada.

Tako su stvoreni uslovi koji podsećaju na dugotrajne borbe za druge istočne gradove poput Severodonjecka, kojima smo bili svedoci prošle godine. Kopnena vojska Ukrajine je u subotu na svom Telegram kanalu objavila da „neprijatelj pokušava da probije odbrambene linije i zauzme Bahmut“.

Dodali su da je komandant ukrajinske vojne grupe Istok general-potpukovnik Oleksandr Sirski obišao snage koje brane Bahmut, kao i prilazne puteve gradu.

Aleksandar Rošnjanski, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, nedavno je za CNN rekao da je „situacija veoma teška”, dodajući da to „nije tajna”.

„Rusi pokušavaju da opkole grad i sada koriste svoje najbolje snage unutar Vagnera, najbolje obučene i najiskusnije. Naša vojska će pažljivo proceniti sve opcije. Do sada su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući jer nemamo nameru da žrtvujemo naše ljude“, rekao je savetnik Zelenskog.

Avdagić: Uveren sam da će bitka za Bahmut biti zabeležena kao jedna od najkrvavijih u istoriji ratovanja

Šta jedna i druga strana gube ovim borbama? O ovoj temi razgovarali smo sa spoljnopolitičkim analitičarem Denisom Avdagićem.

„Ovde je reč o ostvarenju pobede koja će izgledati važno, a čini se samo zato što su Ukrajinci uložili velike napore u odbranu grada. Slovjansk i Kramatorsk su sada izloženiji, ali rekao bih i daleko više utvrđeni i zaista strateški važni.

Dakle, Bahmut je važan jer su ga obe strane pretvorile u važnu tačku, ruske paravojne snage nisu štedele ni opremu, a kamoli ljudstvo, a napredak koji ostvaruju zaista treba da ima veoma gorak ukus.

„Trenutno se samo procenjuje broj žrtava, a ako jednog dana saznamo prave brojke, uveren sam da će bitka za Bahmut biti zabilježena kao jedna od najkrvavijih u istoriji ratovanja“, objasnio je Avdagić.

„Za Rusiju, osvajanje će se slaviti kao važna pobeda“

On je objasnio šta bi osvajanje ovog grada značilo za Rusiju, a šta za Ukrajinu.

„U Rusiji će se osvajanje Bahmuta slaviti kao zaista važna pobeda, i iako je to žrtva za ukrajinski moral, stvari nisu katastrofalne, već dramatične. Zašto dramatično? Jer za Ukrajinu je svaki gubitak dramatičan. U Rusiji će se slaviti osvajanje Bahmuta“, rekao je on.

Pretpostavljam da bi dalja dejstva na tom području sada preuzele regularne vojne jedinice sa ruske strane, u smislu daljih borbenih dejstava prema Slovjansku i Kramatorsku, a to bi značilo i da im je delovanjem paravojnih snaga obezbeđeno vreme za obuku. Ali ne vidimo stvarnu spremnost ruske vojske za veliku ofanzivu koja se očekuje.

Ruska strana je odlučnija na većini linija i zapravo je fokus prilično fokusiran na mogućnost ofanzive koju bi Ukrajinci pokrenuli. Dakle, epizoda Bahmut je intermeco, nakon čega nas čeka dramatičniji razvoj događaja na obe strane, jer su pregovori sada daleko od realnog pravca“, objasnio je Avdagić.

Osim Putinu, Prigožinu je važan i Bahmut

Iako ne treba precenjivati strateški značaj Bahmuta, pad grada bi ipak doneo dobrodošlu simboličnu pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina. Kada su ruske snage zauzele Soledar sredinom januara, to je bilo prvo teritorijalno napredovanje u Donbasu posle nekoliko meseci. Od tada je prošlo šest nedelja, pa bi zauzimanje Bahmuta za Ruse predstavljalo završetak drugog koraka operacije.

Pored toga, Bahmut je izuzetno važan za ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, osnivača Vagner grupe, koji je više puta kritikovao rusko Ministarstvo odbrane. Njegovi Vagnerovci, mnogi od njih bivši zatvorenici, pretrpeli su ogromne gubitke u teškim rovovskim bitkama koje podsećaju na Prvi svetski rat.

Nakon što rusko Ministarstvo odbrane mesecima nije pokazalo da može bilo šta osim da se povuče, Prigožin je želeo da pokaže kako njegovi ljudi mogu prvo da osvoje Soledar, a zatim i Bahmut. Ali čak i u slučaju uspešnog osvajanja Bahmuta, ruski predsednik Vladimir Putin moraće sebi da postavi neka teška pitanja.

„Ideja o neograničenom ruskom ljudstvu je mit. Putin je već bio primoran da donosi teške i neoptimalne odluke kako bi nadoknadio užasne gubitke koje je njegov rat naneo ruskoj vojsci.

On će se ove godine suočiti sa sličnim izborima ako je odlučan da vojno nametne svoju volju Ukrajini i Zapadu“, objavio je u nedelju američki odbrambeni i bezbednosni institut za ratne studije (ISV) u analizi stanja ruskih snaga.

„Rusija može da mobiliše više ljudi, a Putin bi verovatno više voleo takav potez nego da se povuče. Ali troškovi takvih mera za Putina i Rusiju će se drastično povećati“, piše Vedran Salvia za Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT