STATISTIKA

Statistika iz zemalja bivše Jugoslavije

Srbija na pretposlednjem mestu u regionu po visini plate

Srbija se od država bivše Jugoslavije nalazi na pretposlednjem mestu prema visini prosečne neto zarade, a manje plate zabeležene su samo u Makedoniji, prenose Dnevne novine.

Piše: Danas Online

Podgorica 05. jun 2017. 14:14

Srbija na pretposlednjem mestu u regionu po visini plate

Foto: FreeImages / Dennis Bos

Na prvom mestu je Slovenija gde građani za jedan mesec prosečno zarade 1.030 evra, a sledi Hrvatska sa prosečnom platom od 750 evra.

Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosečne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosečne.

Treće mesto zauzima Crna Gora koja poslednjih godina beleži značajan rast prosečnih zarada. Prosečna plata 2006. u državi bila je 282 evra, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu iznosila 512 evra.

Iza Crne Gore našle su BiH, Srbija i Makedonija. U BiH građani prosečno zarađuju nešto više od 430 evra. Prosečna plata, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša 0,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, i viša 1,4 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Na petom mestu po visini prosečne neto zarade nalazi se Srbija sa 405 evra, dok se na začelju liste nalazi se Makedonija gde prosečna zarada iznosi 370 evra.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Aleksandar

05. jun 2017.

Uhhh. Pa kada smo se zaglibili. Prvo sa Miloševićem, onda sa demokratama. Treba vremena da se oporavimo.

512.

05. jun 2017.

Viđu đetiće al su nam zagrebli ne može više ni Vučićev spin da ih stigne.

crni domino

05. jun 2017.

Ovaj Vucic ima da sahrani celu Srbiju… Pet punih godina on baljezga; i jos nas i pljacka.

Sale

05. jun 2017.

Ma nemoguce…pa multivladar Vucic kaze da smo lideri u regionu

Harikiri

05. jun 2017.

Ne mogu da verujem da “većina” u Srbiji ovo želi??? Može on da ima 50% ukradenih glasova ili 10% pošteno dobijenih, ovaj naslov ga svrstava u najnepoželjnijeg čoveka u srpskoj politici. Čovek je poražen posle 5 ukradenih godina ovog naroda. Japanac za ovo hitro prošeta mačem po svojim crevima…..harikiri

Dejan

05. jun 2017.

Ajdee !

Iti Vanzemljak

05. jun 2017.

” 404 error not found ” .

Lejla

05. jun 2017.

Cime se to ondaVucic hvali ?Jos uvek mi odzvanjaju njegove reci kako ga je sramota koliko nam dobro ide.Toliko drskosti , osionosti i bahatosti nije vidjeno skoro na ovim prostorima.

Praziluk zemlja!

05. jun 2017.

Uskoro će AV tražiti od birača,da mu isti iznos – uplaćuju u “suficit”!

Informator

05. jun 2017.

Ma hajte molim vas…pa i vrapci na grani znaju da smo lider u regionu po svemu…što je više kleveta i laži, AV nam je miliji i draži

Mladen Mladenović

05. jun 2017.

Mislim da ovakvi članci samo još više produbljuju i proširuju preterana očekivanja ovoga naroda, koja su eskalirala, skoro, do ludila. Niti veće bede niti više priča o ogromnim platama i novcima. Svi sanjaju hiljade i hiljade dolara, koji im “opravdano” pripadaju. Mi moramo da gledamo sebe, svoj tanjir i, što je najvažnije, na kraju svakog radnog dana da sebi postavimo sledeće pitanje: KOLIKO VREDI MOJ DANAŠNJI RAD? Koliko sam ja privredio za sebe, za poslodavca i za državu? U taj “posao” ne ulazi ubijanje vremena od dosade i ispijanje nekoliko kafa. Neki računaju da im se vreme provedeno na poslu pod obavezno mora uračunati u rad, uprkos tome što je rezultat njihovog rada jednak nuli. Siguran sam da će, ako smo pošteni, veliki deo zaposlenih da shvati, da su plate, s obzirom na vrednost onoga što su proizveli, dosta velike. Šta bilo koga u Srbiji briga kolike su plate u Sloveniji, Makedoniji ili na Trinidadu?

Dragon@Aleksandar

05. jun 2017.

Kamo srece da je ekonomska situacija kao sto je bila kad su demokrate bile na vlasti.Drugi od pozadi za mene nije nikakav uspeh ove vlasti.Znam da nikada gore nisam ziveo nego sada.To potvrdjuju i statisticki podaci sa kojima mnogi pa i osoba pod imenom Aleksandar nisu upoznati.

– See more at: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=347672&title=Srbija+na+pretposlednjem+mestu+u+regionu+po+visini+plate#sthash.YSlmpu8n.dpuf