SUŠA JE VEĆ ZABORAVLJENA

Posledice suša velike, u Evropi i “pametno” navodnjavanje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Kukuruz

U Ministarstvu najavljuju nacrt o rešenju problema suša i navodnjavanja u Srbiji; foto: JV/Lj.M.

Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po površini njiva koje navodnjava, pa je tako procenjeno da su poljoprivrednici u Prokuplju, ove godine, zbog suše pretrpeli štetu veličine četvrtine budžeta ove Opštine, a problem su novac, projekti, tehnologija. Zato se u Evropskoj uniji mnogo novca odvaja na rešavanje ovog problema, osnovan je poseban opservatorijum, a razvijaju se i softveri za pametno navodnjavanje.

Visoke temperature, manjak padavina i nedovoljno tehnološki opremljena poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu na ovim prostorima rezultuju velikim štetama. I dok kod nas nema mnogo pomaka u “pametnom” navodnjavanju, u Evropskoj uniji pokušavaju da jednim udarcem reše dva goruća problema.

Sem suše i navodnjavanja, uslov je i da se što manje vode potroši, jer procene ekologa što se tiče pijaće vode nisu nimalo svetle. Tako postoji mnoštvo priručnika, a Evropska komisija osnovala je i opservatorijum, koji prati vremensku prognozu na teritoriji zemalja Unije i alarmira kada postoji opasnost od suše, na osnovu analize brojnih parametara.

Različiti alati, poput grafika i upoređivanja slojeva, omogućavaju prikazivanje i analizu informacija, a “Novosti o sušama” daju pregled stanja u slučaju predstojećih suša – kažu u ovoj instituciji.


Holandski “pametni” izum

Kako na vremenske prilike ne možemo uticati, jedino što može pomoći je korišćenje novih metoda, a noviji primer je izum holandske kompanije, koja je spojila inteligentne senzore, internet, te GPS i dobila pametni sistem navodnjavanja, koji sadrži i vremensku prognozu.

Kako pišu na portalu Evropskog partnerstva za vode, osnova AIM sistema je softver, koji kombinuje prikupljene informacije i daje praktična rešenja. Jedinstven je zato što sem navodnjavanja, kombinuje i ostale stvari, koje su neophodne za proizvodnju useva, poput hemikalija i đubriva.NavodnjavanjeSmanjenje utroška vode, uz povećane prinose; ilustracija: flickr/Mark Jones

Upotreba inteligentnih senzora vlažnosti zemljišta, u kombinaciji sa vremenskom prognozom, pokazala je da se ovako mnogo efikasnije koristi voda. Prikazano je smanjenje korišćenja vode od 49% i povećanje prinosa od 31% – piše na sajtu.

Senzori očitavaju vlažnost zemljišta, pa tako poljoprivrednik vidi kakvo je njegovo stanje i kako će se to odraziti na useve.

Uz to, pomoću vremenske prognoze, softver im saopštava i kakvo će stanje biti povodom vlažnosti zemljišta u narednih 5 dana. Na kraju, sistem izračunava koliko je vode potrebno isputiti u predeo oko korena biljke.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
KOMENTARI
Poslednji komentari
  • user thumb

    Misko Grbin

    21:41 // 20. 9. 2017.

    Ako Kralj iz Beograda dodeli poljoprivredu PUPSU i Miliji Mileticu ima da bude zajebalo vek.