Tako blizu,a tako divlje

Rumunjska će utrostručiti kvotu za odstrjel medvjeda. Prečesto napadaju ljude

Hina

22:01, 20. travnja 2023.

Rumunjska će utrostručiti kvotu za odstrjel medvjeda. Prečesto napadaju ljude
Foto: EPA

RUMUNJSKA vlada je danas najavila da planira odobriti odstrjel 426 medvjeda u 2023. naspram 140 lani, pozivajući se na brojnost te zaštićene vrste i na sve češće napade na ljude. Ovakva odluka je nužna kako bi se “spriječila neposredna opasnost”, piše ministarstvo okoliša u svojoj uredbi.

“Predlažemo ovu mjeru jer je previše ljudi smrtno stradalo i odštete su previsoke”, ocijenio je nedavno ministar Barna Tanczos, dodajući da želi stvoriti uvjete za “optimalnu brojnost” te divlje životinje.

Greenpeace najavio žalbu

Bukurešt je od 2016. do 2021. evidentirao ukupno 154 napada te životinje u kojima je smrtno stradalo 14 i ozlijeđeno 158 ljudi, pokazuju službeni podatci. Rumunjska ima najveću medvjeđu populaciju u Europi, nakon Rusije, smatra vlada koja navodi podatak o 7500 do 8000 jedinki na svom teritoriju.

Nevladina organizacija Greenpeace najavila je žalbu na povećanje kvote čime se ponovno omogućuje “komercijalni lov”. Sportski lov, koji privlači amatere iz cijelog svijeta koji idu u potragu za “trofejem”, zabranjen je od 2016. radi zaštite vrste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?