TESLA šalje ružna upozorenja pešacima

Tesla: Opoziv za 595.000 vozila zbog ružnih upozorenja pešacima

AUTO 15. apr. 202217:53
Podeli:
Foto: shutterstock by JL IMAGES

Tesla će povući sa tržišta u SAD 595.000 automobila jer funkcija za zvuk preko spoljnih zvučnika ispušta neobična i ružna upozorenja pešacima.

U saopštenju se navodi da će u povučenim vozilima biti isključena opcija pod nazivom „Bumboks“ koja omogućava vozačima da sami biraju zvukove koji mogu da se emituju preko zvučnika i koje čuju pešaci, piše N1.

„Bumboks“ omogućava vozačima da pritisnu dugme sa ugrađenim ili naručenim zvukovima dok se vozilo kreće.

Međutim, bilo je neumesnih zvukova koje su vozači instalirali samo preko ove opcije, a koji zapravo mogu da utiču na bezbednost pešaka. Pešaci svakako treba da čuju električne automobile putem veštačkih zvukova, ali oni treba da budu standardizovani, a ne u najrazličitijim tonovima. Pojedini vlasnici Tesle su podesili da se umesto zvuka sirene čuju izduvni gasovi, ali ljudski, i tome slično.

Time se krše bezbednosni standardi prema kojima pešacima treba da se pusti zvuk upozorenja na dolazak vozila na električni pogon koja ispuštaju vrlo malo buke kada su u pokretu.

Tesla je u februaru izvršila prvo povlačenje vozila radi isključenja „Bumboksa“ kada je automobil u položaju da krene, parkiran ili ide unazad. A sada je usledio novi opoziv. Oba povlačenja biće izvršena uz ažuriranje podataka putem interneta.

Kako se čuje električni trotinet sa zvukom V12 motora, poslušajte ovde.

Bonus video: Kako biste vi rešili gužve u saobraćaju?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram