Tramp je pre svih to tvrdio ?

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Zhang Yuwei / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Pre više od tri godine u Vuhanu u Kini se pojavio koronavirus – jedan od najzaraznijih našeg stoleća, koji se potom proširio na čitav svet. Od tada se pojavio veliki broj teorija o tome kako je nastao, od kojih je najkontraverznija ona u kojoj se tvrdi da je kovid zapravo napravljen u veštačkim uslovima i da je iscurio iz laboratorije. Sad je obelodanjeno da upravo ova teorija rešava trogodišnju misteriju, i to od strane najznačajnije američke obaveštajne agencije – zaključak je saopštio šef FBI Kristofer Raj.

Naime, Raj je naveo da se došlo do zaključka da pandemija koronavirusa verovatno nastala kao posledica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

On je optužio kinesku vladu da je „učinila sve da spreči i omete“ napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju nešto više o poreklu pandemije.

Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Sa druge starne, Peking kao i do sada, oštro negira ove tvrdnje i navodi da se radi o političkoj manipulaciji.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je rekla da zahteva od SAD da poštuju nauku i činjenice i prestanu sa politizacijom pitanja porekla virusa.

korona
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Obaveštajci tri godine dešifrovali podatke

Inače, istraga američkih obaveštajaca započeta je još 2020. godine. Tada su oni došli su do velike količine genetskih podataka iz Vuhana kojima može da se razreši misterija nastanka koronavirusa.

Oni su genetske podatke dobili iz uzoraka virusa koje su proučavali iz labartoruje u Vuhanu. Iako još uvek nije poznato kako su obaveštajci do ovih podataka došli, veruje se da su se poslužili hakovanjem, jer su sve baze podataka spojene na servere bazirane na klaud tehnologiji.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Na dešifrovanju podataka je radila računarska nacionalna laboratorija Odeljenja za energiju, koja objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Takođe, kako su dokumenta pisana mandarinskim jezikom, najteže je bilo pronaći ljude koji ga razumeju.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Inače, istražitelji povezani s američkim vlastima, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Vuhanu. Kineske vlasti su podatke o poreklu virusa uklonili s interneta 2019. godine, pri samom izbijanja pandemije, i odbile da ih predaju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Podsetimo, Kina je zvanično objavila prvi slučaj korona virusa 31. decembra prošle godine i odmah zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi veruju da je izvor zaraze.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

U epicentru laboratorija „šišmiš žene“

Od početka se sumnja na jednu laboratoriju iz Vuhana kojom rukovodi čuvena profesorka Ši Žengli koja je dobila međunarodno priznanje zbog otkrića da je bolest poznata kao Sars, koja je 2003. godine ubila više od 700 ljudi, uzrokovana virusom koji je verovatno potekao od vrste slepih miševa u pećinama Junana.

Od tada je često zovu „žena šišmiš“, a radila je na brojnim projektima koji su pokušavali da predvide i spreče dalje epidemije.

Pročitajte još:

Hvatajući slepe miševe, uzimajući im uzorke fekalija, a zatim ih vraćajući u laboratoriju u Vuhanu, udaljenom oko 1.600 kilometara, tim je identifikovao stotine novih koronavirusa kod slepih miševa.

Međutim, činjenica da je Vuhan dom vodeće svetske ustanove za istraživanje koronavirusa, kao i prvi grad koji je bio opustošen novim virusom, nastala je sumnja da su ove dve stvari i te kako povezane.

Ipak, za sada nema zvanične potvrde da se radi o ovoj laboratoriji.

BONUS VIDEO Zdravo misli – o novim varijantama koronavirusa