TRAMP UDARA NA KINU

AMERIKA PROTIV SVIH Kongres tek što je izglasao sankcije Rusiji, Tramp sprema UDAR na NOVU SILU

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp održaće govor u petak i potpisati memoradum kojim će naložiti trgovinskim predstavnicima da udare na Kinu zbog krađe intelektualne svojine i načina na koji su američke kompanije prisiljene da dele tehnologije sa kineskim firmama, piše “Aksios”.

Tramp i Si Đinping

Foto: Tanjug / RAS SrbijaTramp i Si Đinping

Koliko prošle nedelje američki Kongres izglasao je uvođenje spornih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, iako je Bela kuća bila protiv toga, i ujedno uvela klauzulu koja onemogućuje predsednika da ih podigne. U tom razdoru po između parlamenta i administracije predsednika, prvu pobedu je odneo Kongres, međutim Donald Tramp još nije digao ruke od spoljne politike.

Kako je objavio portal “Aksios”, američki predsednik već u petak će doneti meru koja će označiti početak ekonomskog okršaja SAD-a i Kine. Rukovodioci administracije rekli su da se Tramp na ovaj potez odlučio nakon žalbi predstavnika Silikonske doline da im najveći izazov predstavlja kineska krada intelektualne svojine.

Foto: Zach Gibson/POOL / EPA;

Nedelju dana nakon najave Trampa, očekuje se da će američki predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer, objaviti da pokreće istragu nefer trgovine Kine uz pomoć retko korišćene alatke, odredbe 301 Trgovinskog akta iz 1974. godine. Kao mogući pravac, Amerika će možda pokrenuti i agresivne akcije, kao što je uvođenje tarifa na kinesku robu koja se uvozi ili poništavanje licenci za kineske kompanije koje žele da posluju u SAD.

Predsednik Kine, Si Đinping

Predsednik Kine, Si Đinping

Donald Tramp je još od kapmanje optuživao Kinu da manipuliše valutom kako bi ostvarila prednost u trgovini. Krađa intelektualnog vlasništva već dugo je problem za kompanije kao što je “Majkrosoft”. Administracija do sada nije preduzimala mere protiv Kine, i probleme rešavala iza zatvorenih vrata i diplomatijom.

Kako piše “Aksios“, rizik ovakvih poteza je veliki po Ameriku, jer se ne zna šta će Kina da uradi. Kina je veliko tržište i uvoznik tehnologija iz SAD, ali i glavni proizvođač za sve vrste hardvera.

Ovo je smao otvaranje partije koja će se nastaviti tokom narednih meseci, koja može da se prelije i na proizvodnju čelika i aluminijuma. Nakon što je Kongres doneo mere koje su narušile odnose ne samo sa Rusijom već i sa savetnicom, Evropskom unijom, Tramp je otvorio novi front, protiv još jednog teškaša u svetu.