Tviter na korak od prodaje Elonu Masku

SCI TECH

Ilon Mask

Tviter prihvatio ponudu Ilona Maska za kupovinu te kompanije

Tesla u prvom kvartalu ostvarila rekordan profit od 3,3 milijarde dolara

AUTO 21. apr. 202214:491 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Proizvođač električnih automobila Tesla ostvario je rekordno visoku dobit u prvom kvartalu ove godine, navodi se u izveštaju o finansijskim rezultatima.

Kompanija sa sedištem u Teksasu ostvarila je profit od 3,32 milijarde dolara u periodu januar-mart ove godine, saopšteno je.

Ovo je povećanje od 658 posto u odnosu na 438 miliona dolara prihoda u istom periodu prošle godine.

Kompanija je ostvarila ukupan prihod od skoro 18,8 milijardi dolara u prva tri meseca 2022. godine, što je oko 81 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je saopštila da se borila sa globalnim nedostatkom čipova, problemima u lancu snabdevanja i nedavnom epidemijom kovida-19 koje opterećuju njeno fabričko poslovanje.

“Štaviše, cene nekih sirovina su se višestruko povećale u poslednjih nekoliko meseci. Inflatorni uticaj na našu strukturu troškova doprineo je prilagođavanju cena naših proizvoda, uprkos kontinuiranom fokusu na smanjenje troškova proizvodnje gde je to moguće”, navodi se u saopštenju.

Tesla je u prvom kvartalu ove godine dostavila 310.000 vozila, a prošle godine u istom periodu je isporučeno 184.877 vozila. Cena deonica Tesle porasla je za 7,25 posto u četvrtak ujutro.