U susret Vimbldonu

ATP odlučio: Nema bodova na Vimbldonu

TENIS 20. maj. 202220:11 > 20:4010 komentara
Podeli:
Izvor: Nada Balkana (instagram: @nadabalkana)

Učesnici Vimbldona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštilo je u petak Udruženje teniskih profesionalaca (ATP).

Teniserima iz tih zemalja Ol Ingland Klub (AELTC) je ranije zabranio da se takmiče na svim turnirima na travi u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, ATP je odlučio da turniri van Vimbldona, kao što je Kvins, zadrže svoje bodove na lestvici.

POVEZANE VESTI

Suspenziji ruskih i beloruskih sportista pored ATP usprotivila se i Ženska teniska asocijacija (WTA), koja još nije donela konačan stav po pitanju bodovanja, kao i mnogi bivši i sadašnji asovi.

“Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Vimbldona da ovog leta zabrani ruskim i beloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP. Takođe je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Vimbldona za 2022. godinu,” piše u saopštenju ATP i dodaje:

“Unilateralne odluke ove prirode od strane Vimbldona, ako se ne reše, predstavljaju štetan presedan za ostatak tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja deluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane.”

Novak najviše trpi

Uklanjanje Vimbldona sa ATP rang liste će u velikoj meri naštetiti naporima Novaka Đokovića da zadrži broj 1 na rang listi.

Srpski teniser i branilac titule u Londonu će izgubiti 2.000 poena, dok drugoplasirani Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksander Zverev mogu da izgube samo 180 poena iz četvrtog kola.

Britanski teniser Den Evans rekao je za BBC da se ne slaže sa oduzimanjem bodova za rangiranje.

“Ako se držimo samo tenisa, a ne politike, trebalo bi da budu bodovi za Vimbleon,” istakao je Evans.

ATP turniri za muškarce uključuju Kvins i Istborn, a u ETA kalendaru su Notingem, Birmingem i Istborn.

Čelnici Vimbldona konsultirali su se sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva pre nego što su objavili odluku o zabrani za ruske i beloruske predstavnike, navodeći da bi bilo “neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umešanosti ruskih ili beloruskih igrača” na Gren slem turniru u Londonu.

Prošle godine titulu na najprestižnijem turniru na svetu osvojio je Novak Đoković.

Vimbldon će biti održan od 27. juna do 10. jula.

Vaš komentar