Uništen čuveni pravoslavni hram u Odesi

Rusija i Ukrajina: U ruskim raketnim napadima pogoođen čuveni pravoslavni hram u Odesi

BBC News na srpskomdanas 13:30

The damaged roof of the Transfiguration Cathedral

Jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno u najnovijim ruskim raketnim napadima na luku u Odesi, u kojoj je teško oštećen i čuveni pravoslavni hram, saopštili su zvaničici.

Regionalni guverner Ole Kiper kaže da je usled eksplozija 14 ljudi zbrinuto u bolnici, među kojima je i četvoro dece.

Hram Preobraženja Gospodnjeg, koji ima istorijski značaj, teško je oštećen u udarima, rekao je gradski zvaničnik.

Moskva redovno granatira Odesu otkako se u ponedeljak povukla iz sporazuma o žitu, ali Ministarstvo odbrane negira da je napalo ovu pravoslavnu crkvu.

„Odesa: još jedan noćni napad čudovišta“, napisao je Kiper na Telegramu. On je dodao da je šest zgrada – među kojima i nekoliko stambenih – uništeno tokom granatiranja.

Vojna uprava Odese saopštila je da je razoren Hram Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije.

Zgrada je najveća pravoslavna crkva u Odesi i osveštana je 1809.

Srušena je 1939. u periodu Sovjetskog Saveza, pa ponovo izgrađena 2003. godine.

Na snimku koji je gradsko veće objavilo na društvenim mrežama, vidi se kako gradonačelnik Genadij Truhanov prolazi kroz ruševine unutar crkve.

Andrij Palčuk, arhiđakon Saborne crkve, rekao je da je on prvi stigao na lice mesta.

„Razaranja su ogromna, polovina crkve je ostala bez krova, a centralni šipovi i temelj su uništeni“, rekao je on.

„Razbijeni su svi prozori i ukrasni reljefi po zidovima. Zapalio se deo gde se prodaju ikone i sveće, sve je gorelo“.

The damaged exterior of Cathedral

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko više puta je pozivala Rusiju da prekine napade na Odesu.

Ova organizacija je početkom godine proglasila istorijski centar grada ugroženom svetskom baštinom, uprkos protivljenju Rusije.

Međutim, u novom saopštenju objavljenom na Fejsbuku, južna komanda Ukrajine rekla je da je Rusija gađala region Odese sa najmanje pet različitih tipova projektila.

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak ponovo zatraživši raketne i odbrambene sisteme posle najnovijeg napada na Odesu.

„Ovo je neskriveni teror mirnog grada“, napisao je Jermak na Telegramu.

„Neprijatelj mora biti sprečen da napada civile i infrastrukturu“.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane potvrdio je da su ruske trupe u nedelju uveče izvele masivan udar preciznim oružjem „na objekte u oblasti Odese, gde se pripremaju teroristički akti protiv Ruske Federacije pomoću čamaca bez posade“.

„Na pogođenim objektima bili su strani plaćenici. Svi ciljevi planirani za napad su uništeni“, rekao je Igor Konašenkov, prenosi BBC Ruska služba.

U saopštenju Miistarstva odbrane navodi se da meta napada nije bio hram u Odesi, dodajući da planiraju udare „na osnovu informacija pažljivo proverenih i potvrđenih kroz nekoliko kanala, namerno isključujući uništavanje objekata u kojima se nalaze civili, kao i objekata kulturnog i istorijskog nasleđa“.

Moskva je značajno pojačala napade na ovaj lučki grad otkako se u ponedeljak povukla iz sporazuma o žitu koji podržava UN, a Ukrajina ju je optužila da cilja skladišta žitom i infrastrukturu koja je neophodna za sporazum.

U napadima početkom nedelje uništeno je oko 60.000 tona žitarica, rekli su zvaničnici.

Odesa je najveća luka u Ukrajini, a milioni tona žitarica isporučeni su iz njenih dokova prema uslovima sporazuma.

Sporazum Rusije i Ukrajine – uz posredovanje Turske i UN – postignut je u julu 2022. godine, i omogućio je teretnim brodovima da plove koridorom u Crnom moru.


Pratite nas na FejsbukuTviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.