Vesti

Rekordne cene naftnih derivata na pumpama u Sloveniji

BIZNIS 08. mar. 202213:51 > 14:1723 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Cene naftnih derivata u Sloveniji, gde su na pumpama juče bile gužve zbog očekivanog poskupljenja, znatno su porasle i dostigle su danas nove, rekordne vrednosti.

Na benzinskim pumpama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 evra za litar 95-oktanskog benzina i 1,670 evra za litar dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95-oktanski benzin košta 1,555 evra, a dizel 1,662 evra za litar, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Na MOL-ovim pumpama cena benzina je 1,564 evra, a dizela 1,669 evra za litar.

Reč je o cenama na pumpama u naseljima, dok su cene na benzinskim servisima uz auto-puteve nešto više.

Slovenačka vlada objavila je danas da se radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetano snabdevanje u narednim danima.

Glavni razlozi su rast cena nafte zbog rata u Ukrajini i pad evra u odnosu na dolar, što je globalno pitanje. Problem u Sloveniji je i relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoje praktički samo Petrol i OMV Slovenija, s tim da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenački mediji.

Bivši šef ruske diplomatije tvrdi da Rusija neće posegnuti za nuklearnim oružjem te da Zapad ne treba da pristane na bilo kakve ustupke

Kozirjev: Putin rukovodi Potemkinovom vojskom

Andrej Kozirjev, šef ruske diplomatije od 1990. do 1996. nazvao je Putinovu armiju “Potemkinovom vojskom”. U objavi na Tviteru izneo je svoj prikaz o ruskom ratu u Ukrajini navodeći da ne misli da će ruski predsednik posegnuti za nuklearnim naoružanjem.”Ne verujem da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje i verujem da je Putin racionalan akter”.

Kozirjev je pokušao da objasni odakle je počelo preispitivanje Putinove racionalnosti.

“Mislim da je počelo zato što većina ljudi, posebno na Zapadu, smatra njegovu odluku da napadne Ukrajinu krajnje iracionalnom. Ne slažem se. To je užasno, ali nije iracionalno.Da bismo razumeli zašto je invazija bila racionalna za Putina, moramo ući u njegove cipele”.

Kozirjev je navodi da su se tri verovanja spojila u isto vreme u Putinovoj računici: Stanje Ukrajine kao države; stanje ruske vojske i geopolitičko stanje Zapada.

Kada je reč o stanju Ukrajine Putin je, naveo je Kozirjev, proveo poslednjih 20 godina verujući da Ukrajina nije prava nacija i da bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude satelitska država.

“Majdan je okončao svaku nadu da će Ukrajina ostati nezavisna i prokremljska. Mislio je da iza toga stoji Zapad”. Ako ukrajinska vlada ne može da bude nezavisna i prokremlj, kako je verovatno zaključio, onda će ih naterati da to budu.

Takođe je, smatra ovaj bivši šef ruske diplomatije iz doba Borisa Jeljcina, počeo da veruje sopstvenim propagandistima da Ukrajinom upravlja nacističko-banderovska hunta.” Savršen izgovor za „denacifikovanje” Ukrajine”, ocenjuje.

Kada je reč verovanju broj dva – ruska vojska, Kremlj je proveo poslednjih 20 godina pokušavajući da modernizuje svoju vojsku. “Veliki deo tog budžeta je pokraden i potrošen na mega-jahte na Kipru. Ali kao vojni savetnik ne možete to da prijavite predsedniku. Pa su mu umesto toga prijavili laži. Potemkinova vojska”.

Ruska vladajuća elita je, ističe Kozirjev, verovala sopstvenoj propagandi da je američki predsednik Džozef Bajden mentalno nesposoban. Takođe su mislili da je EU slaba zbog toga što su njihove sankcije bile “krezube” 2014. “A onda su se SAD povukle iz Avganistana, učvršćujući ovaj narativ”.

Ako verujete da je sve tri gore navedeno tačno i vaš cilj je da vratite slavu Ruske imperije (šta god to značilo), onda je savršeno racionalno izvršiti invaziju na Ukrajinu, ukazuje Kozirjev. Naglašava ipak da je Putin pogrešio  za sva tri verovanja, “ali to ga ne čini ludim”. Jednostavno, dakle, “pogrešno i nemoralno”.

“Dakle, po mom mišljenju, on je racionalan. S obzirom na to da je racionalan, čvrsto verujem da neće namerno upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namerno jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearne elektrane može izazvati nenamernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini”.

Pretnja nuklearnim ratom je još jedan primer, kaže Kozirjev, njegove racionalnosti. “Kremlj zna da može pokušati da izvuče ustupke, bilo od Ukrajine ili Zapada, zveckanjem sabljom na svoju poslednju preostalu kartu u špilu: nuklearno oružje”. Krajnji zaključak je da Zapad ne treba “da pristane na bilo kakve jednostrane ustupke ili da previše ograniči svoju podršku Ukrajini zbog straha od nuklearnog rata”, zaključuje bivši šef ruske diplomatije.

 

Cassions Tema od FRT