Visok krvni pritisak

Foto: Pexels/Mikhail Nilov

Kako sniziti visok krvni pritisak? Saveti i kućni „lekovi“

18.01.2023.  2 min Opšte
Visok krvni pritisak se često naziva tihim ubicom – pošto nema očigledne simptome, većina ljudi toga nije svesna. Ali ako se visok krvni pritisak ne leči, rizikujemo ozbiljne posledice, od srčanog ili moždanog udara do oštećenja srca i bubrega.

Sa svakim povećanjem od 20/10 mm Hg, rizik od kardiovaskularnih bolesti se udvostručuje. Bez lečenja, šansa za moždani udar se povećava čak sedam puta.

O visokom krvnom pritisku (hipertenziji) govorimo kada je sistolni (gornji) krvni pritisak veći od 130 mm Hg i kada je dijastolni (donji) iznad 80 mm Hg.

Visok krvni pritisak se obično razvija postepeno – zbog nezdravog načina života, a određena medicinska stanja kao što su dijabetes i gojaznost takođe mogu povećati rizik. Često se javlja tokom trudnoće.

Kako sniziti visok krvni pritisak?

Krvni pritisak se može sniziti promenama načina života i lekovima, ili kombinacijom oba, ako same promene načina života nisu dovoljne. Nažalost, ne postoji lek za visok krvni pritisak, ali možemo uticati na njega i sprečiti njegovo negativno dejstvo na organizam.

Bez obzira na godine, možete svaki dan preduzimati važne korake da održite krvni pritisak u zdravom opsegu.

Saveti za niži krvni pritisak:

So je jedan od najčešćih uzroka visokog krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce (AHA). Uopšteno govoreći, većina visoko obrađene hrane sadrži mnogo natrijuma, tako da je prvi korak jesti manje ove hrane i dodati manje soli u potpunosti.

Rizik se takođe povećava sa količinom konzumiranog alkohola. Žene (koje nisu trudne) ne treba da piju više od jedne merice dnevno, a muškarci ne više od dve merice alkoholnih pića dnevno. Merica = dl vina, malo piva ili jedna rakija.

Stres takođe ima značajan uticaj na razvoj visokog krvnog pritiska. Upravljanje stresom može doneti mnoge promene u vaš život, uključujući snižavanje ili kontrolu krvnog pritiska. Kada je telo pod velikim stresom, ono oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca i sužavaju krvne sudove. Ako ste stalno pod stresom, to može dovesti do dugotrajnog visokog krvnog pritiska.

Foto: Pexels/SHVETS Production

Koja hrana može pomoći u snižavanju krvnog pritiska?

Prema publikaciji Harvardske medicinske škole, „zdrava ishrana je efikasna prva linija odbrane za sprečavanje visokog krvnog pritiska“.

Evo nekih namirnica koje se preporučuju:

  • riba,
  • neslani orasi,
  • sveže povrće i voće,
  • kompletni ugljeni hidrati (smeđi pirinač, kinoa, ovas…),
  • biljno ulje umesto putera…

Izbegavajte konzervirano voće, gotove sosove i slani puter, namaze, prelive koji sadrže dosta soli.

Da ne zaboravimo! Iako ovi saveti mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, uvek se prvo posavetujte sa svojim lekarom o najboljem rešenju.

Izvor: Aktivni.si