Vuk Jeremić

Balkan Insajt:  Jeremićeva partija bi mogla da prodrma Srbiju

Bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) i kandidat na nedavnim izborima za predsednika Srbije Vuk Jeremić, koji je za jesen najavio formiranje političke partije, ima dobre izglede da zatalasa domaću političku scenu, piše Balkan Insajt.

6

Piše: FoNet

Beograd 24. jun 2017. 11:19

Balkan Insajt:  Jeremićeva partija bi mogla da prodrma Srbiju

Foto: EPA/ FILIP SINGER

Pod naslovom “Jeremićeva partija bi mogla da prodrma Srbiju”, u tekstu se ističe da on ima potencijal za značajan uticaj na političkoj sceni.

U analizi ovog portala na engleskom jeziku, čiji je osnivač BIRN, citira se i Jeremićeva izjava da će nastojati da “pomiri” građansku i nacionalnu opciju.

Uz podsećanje da je Jeremić za jedinstven nastup opozicije na izborima u Beogradu, Balkan Insajt prenosi i ocenu direktora CESID Bojana Klačara da bi on, zajedno sa drugim opozicionim liderom Sašom Jankovićem, mogao da doprinese rekonfigurisanju domaće političke scene.

“Njihovo pojavljivanje znači da ćemo u bliskoj budućnosti imati dvojicu glavnih političkih igrača”, predvideo je Klačar, osvrćući se na opozicionu scenu.

I Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka veruje da Jeremić ima potencijal ozbiljnog političkog činioca, ali smatra da njegova koalicija sa Jankovićem ne bi koristila ni jednom od njih.

Imala bi kontraefekat, zato što Jankovićevi birači sigurno ne bi podržali njegovu koaliciju sa Jeremićem, rekao je Stojanović za BIRN, napominjući da su pristalice skoro svih opozicionih stranaka protiv ovakvih savezništava.

Prema oceni Stojanovića, snaga Jeremića je u sposobnosti da privuče birače i sa liberalnog i sa desničarskog dela političkog spektra, potencijalno i razočarane pristalice Aleksandra Vučića.

“Njegova politika ima potencijal za budućnost. On nije osoba koja će se beskonačno boriti da pređe izborni cenzus”, prognozira Stojanović.

povezane vesti