Vukadinović Đorđe

Vukadinović: Samo široki front može biti “spas”

Vukadinović: Samo široki front može biti "spas" Izvor: N1

Ako ima nekog „izlaza“ za politički problem u Srbiji to je široki front različitih stranka, pokreta, pojedinaca, kaže Đorđe Vukadinović. Govoreći o istraživanima javnog mnjenja pred beogradske izbore, kaže da su rezultati takvi da upućuju stranke opozicije jedne na druge.

Nova srpska politička misao objavila je pre tri dana istraživanje javnog mnjenja pred predstojeće izbore u Beogradu, čiji se datum održavanja još ne zna. U tom istraživanju građanima je kao opcija i glavni protivkaknidat vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci ponuđena Zajednička lista na kojoj bi se nalazili Dragan Đilas, lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Danas je objavljeno i istraživanje agencije Ipsos Stratedžik marketing, prema kojem bi, da su parlamentarni izbori održani ovog meseca, SNS osvojio 55 odsto glasova. Socijalisti i PSG su na drugom mestu sa po osam odsto, a cenzus bi prošli jedino još radikali i “Dveri“.

Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli i narodni poslanik, rekao je u Danu uživo da neki precenjuju, a neki potcenjuju značaj istraživanja javnog mnjenja. “Postoji manir bagatelisanja istraživanja ali i precenjivanja. Ali može da bude važno i mislim da sve stranke to rade kada nisu sigurne da će imati cenzus,“ rekao je on.

Vukadinović kaže da su ovim istraživanjem bile nezadovoljne njegove kolege iz opozicije, ali da kad se radi istraživanje onda “nemaš ni brata ni prijatelja ni kuma, nego radiš onako kako jeste“.

“Najbolja usluga koju mogu da im učinim je da dam realno ogledalo, realan nalaz u ovom trenutku“, kazao je Vukadinović.

Poruka i opomena partnerima da, ako izbori budu raspisani, budu manje zahtevni i alavi.

On je ocenio da jedna lista na kojoj bi bili Dragan Đilas, Janković i Jeremić jaka i da “dahće za vratom SNS bez SPS“ u Beogradu.

“Mnogi građani se sa setom sećaju Đilasa, a Janković je imao odličan rezultat upravo u Beogradu, a Jeremić je tu mlađi partner“, kaže.

Tri čoveka koja imaju ozbiljan rejting su Janković, Đilas i Šapic, dok su svi drugi, kako kaže, “vrlo vrlo skormi“ i na granici cenzusa.

Vukadinović je rekao da rezultati ovog istraživanja upućuju stranke opozicije jedne na druge, jer pojedinačno ne mogu da pobede vlast. “Ako svi kažu da je ova vlast tako loša, jel možete pojedinačno – ne možete“, kaže.

Vukadinović kaže i da ove rezultate ne treba preslikavati na republički nivo, jer bi na njima DS imao bolji rezultat, ali ga u Beogradu nema, jer ima drugih koji su jači, poput Đilasa, Jankovića…

Istraživanje oslikava realno stanje u rejtinzima, ali ono može da se spušta ili diže, to je inženjering, a politički akteri treba da izvuku pravi zaključak.

Povodom istraživanja IPSOS-a, Vukadinović ne veruje da oslikavaju relano stanje jer je Vučić sa svim koalicionim partnerima pre samo pola godine uz sve što je izbore pratilo imao 55 odsto glasova. “Sad treba da poverujem da SNS bez svih ostalih ima sam 55 odsto? To je za mene iznenađujući nalaz.. to je više poruka partnerima – evo, možemo bez vas“, smatra on.

“To je poruka i opomena partnerima da, ako izbori budu raspisani, budu manje zahtevni, ambiciozni, alavi“, dodaje.

Vukadinović kaže da nije član u Narodnoj stranci Vuka Jeremića, a da je ključni razlog za to što ne veruje da se situacija, problem i “zlo“ u kojem se Srbija nalazi može rešiti bilo kojom strankom. Dodao je i da će sa tom strankom sarađivati i u budućnosti.

“Ako ima nekog spasa, nekog izlaza, to je široki front različitih stranka, pokreta, građana, pojedinaca, u radu i stvaranju tog pokreta želim da doprinesem, i mislim da bih time mogao da doprinesem više promeni vlasti nego radom u bilo kojoj novoj stranci“, zaključio je.

Pogledajte snimak celog gostovanja:

Izvor: N1

KOMENTARA 2

POSLEDNJI KOMENTARI

Prof. dr R O T

Ako verujete, da nesto mozete uciniti, ostavite sujete i alavost, nemojte se nadgornjavati, osimislite nesto i organizujte se. Djilasa obavezno, ukljuciti i podrzati, ili Sapica, procenite i proverite raspolozenje i percepcije, hvala!

8 41