„Za život bez psorijaze“

Počela akcija edukacije lekara i pacijenata u Srbiji „Za život bez psorijaze“

ZDRAVLJE 18. maj. 202218:00 > 18:06
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sekcija za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva počela je sprovođenje projekta čiji je cilj unapređenje lečenja pacijenata sa psorijazom u Srbiji pod sloganom “Za život bez psorijaze”.

Akcija traje tokom cele godine, a cilj je bolja edukacija lekara i pacijenata širom Srbije o ovoj bolesti kože.

POVEZANE VESTI

Lekari iz Kliničkog centra Srbije će otići najpre u Čačak, Kraljevo i Zrenjanin, a na jesen u još tri grada kako bi edukovali kolege i pregledali što veći broj ljudi.

“Lekari nisu upoznati sa sistemskom terapijom a posebno ne sa biološkom terapijom, koja je u Srbiji omogućena već tri godine. Od aprila 2019. godine terapija ide na račun RFZO-a za pacijente koji imaju teške forme psorijaze”, rekla je novinarima predsednica Sekcije za dermatologiju Srpskog lekarskog društva Mirjana Milinović Srećković.

Prema njenim rečima, ukoliko pacijent dobije adekvatnu terapiju, bolest se može staviti pod kontrolu i komplikacije se mogu sprečiti. Za teže oblike psorijaze dostupni su biološki lekovi koji menjaju tok bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive kvalitetnije.

U okviru projekta sprovodiće se besplatni pregledi pacijenata u opštim bolnicama, sa ciljem da se što više pacijenata pregleda i podigne svest da ljudi koji imaju psorijazu imaju pristup većem broju terapijskih mogućnosti nego ranije.

“Oko dva odsto populacije u Evropi ima psorijazu, što znači da ih u Srbiji ima oko 140.000. Najveći broj pacijenata ima blaži oblik, ali određeni procenat, oko 30 odsto, ima teže oblike, a najmanji procenat ima najteži oblik bolesti i oni moraju da primaju posebnu vrstu terapije”, rekao je dermatolog Miloš Nikolić.

Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži, čak i potpuno čisti kožu i ova terapija nema neželjene efekte. Ona podrzumeva primanje injekcije jednom mesečno ili jednom u tri meseca. U Srbiji, oko 600 pacijenata prima ovu terapiju.

Oni koji boluju od psorijaze imaju mnogo veći rizik da obole od dijabetesa, metaboličkog sindroma, artritisa, zapaljenskih bolesti creva, ali i da dožive infarkt.

Simptomi koji prate psorijazu su: crvenilo, svrab, ljuspanje kože i nekada bol.