Zapleti

“UBIĆE ME!” Beloruskog blogera su Lukašenkovi agenti pratili još u Atini, a kada je čuo gde će sleteti SLEDILA MU SE KRV U ŽILAMA

FOTO: AP/ MAXIM GUCHEK, EPA/STRINGER, SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Kako je avion “Rajanera” u kojem je bio Roman Protaševič počeo da skreće prema Minsku, 26-godišnji opozicioni bloger i novinar iz Belorusije se uspaničio. Dao je telefon i laptop svojoj devojci koja je putovala s njim iz Atine za Viljnus i molio stjuarda da spreči da avion sleti u prestonicu Belorusije, piše “Gardijan”.

– Ne radite to, ubiće me, ja sam izbeglica – preneo je jedan od putnika njegove reči.

– Moramo, nemamo izbora – odgovorio je stjuard.

Uskoro su vlasti odvele Protaševiča koji se vidno tresao. On je većinu prošlog leta proveo vodeći kanale na “Telegramu” na kojimaje prenosio masovne proteste protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

– Preti mi smrtna kazna ovde – rekao je.

Roman ProtaševičFOTO: ARTUR WIDAK/NURPHOTO / PROFIMEDIA
Roman Protaševič

Njegova devojka Sofija Sapega je takođe uhapšena.

Pre nego što se ukrcao za let od Grčke do Litvanije, gde živi u egzilu, Protaševič je rekao prijateljima da ga je na aerodromu u Atini pratio proćelav čovek sa kožnom aktovkom, koji je govorio ruski.

“Lol, izgleda da me (bezbednosne službe) prate na aerodromu”, napisao je na ruskom u poruci jednom prijatelju. “Čak je pokušao da fotografiše moja dokumenta. Nisam siguran. Ali u svakom slučaju ovo je sumnjivo”.

U tom trenutku nije bilo mnogo naznaka da će uskoro postati glavni učesnik neverovatnog, istorijskog događaja. U činu dostojnom autoritarne države, beloruske vlasti naredile su da avion u kojem je bio Protaševič prinudno sleti u Minsk zbog navodne pretnje bombom, čak su poslale jedan “MiG-29” da ga isprati do aerodroma.

Pretres aviona u kom je bio Roman ProtaševičFOTO: ONLINER.BY / EPA;
Pretres aviona u kom je bio Roman Protaševič

Osim Protaševiča i Sapege, još četvoro ljudi uhapšeno je u Minsku, što ukazuje da su Protaševičeve sumnje da ga prate agenti KGB bile tačne.

“Lukašenko je ovo sproveo predivno”, napisala je Margarita Simonjan, šefica televizijske mreže RT.

“Poslednji evropski diktator” kako ga često zovu, Lukašenko je brutalno gušio masovne proteste u svojoj zemlji, koji su izbili nakon sumnjivih izbora u avgustu 2019, što je dovelo do sankcija režimu. Dok se lideri Evrope sastaju da diskutuju o svom odgovoru na incident koji je izvršni direktor “Rajanera” Majkl O’Liri nazvao “državno sponzorisanom otmicom”, Lukašenko je suočen sa mogućnošću suspendovanja svih vazdušnih veza sa svojom zemljom.

Protaševič je bio u Grčkoj gde je na Ekonomskom forumu Delfi pratio govor Svetlane Tihanovske, vođe beloruske opozicije u egzilu, a potom je proveo nekoliko dana odmora pre nego što se ukrcao na let za Viljnus u kojem trenutno živi. Tihanovska i njen pomoćnik Franak Viačorka išli su istim letom preko Belorusije nedelju dana ranije bez incidenata, ukazuje “Gardijan”.

Putnici koji su se zatekli na letu u nedelju opisali su kako je Protaševič, koji je u strahu za sopstveni život pobegao iz Belorusije 2019, polako zapadao u užas spoznaje da će sleteti u zemlju koja ga je optužila za terorizam i podsticanje na masovne proteste.

Avion je bio bliže Viljnusu nego Minsku kad je, oko 12.50 po lokalnom vremenu, aktivirana uzbuna. Belorusija tvrdi da je pilot izabrao da sleti u njihovoj prestonici, međutim iz “Rajanera” navode da je tu odluku donela beloruska kontrola leta.

Pretres nakon prinudnog sletanja u MinskuFOTO: NEXTA / PROFIMEDIA
Pretres nakon prinudnog sletanja u Minsku

-Kad je objavljeno da se avion vraća za Belorusiju, video sam njegovu (Protaševičevu) reakciju – ispričao je u ponedeljak za Mega TV Nikols Petalis, Grk koji u Litvaniji vodi restoran brze hrane. – Počeo je da se hvata za glavu kao da će se nešto loše dogoditi. Delovao je uplašeno. Pogledate ga i shvatite da se nešto dešava s njim. –

-Izgledalo je kao da bi skočio kroz prozor da je bio otvoren – rekao je AFP-u drugi putnik Edvinas Dimsa.

Tokom sletanja, Protaševič – obučen u duks, sa crnom kapom i maskom na licu – počeo je da se priprema za hapšenje.

-Ustao je i zgrabio svoju torbu, počeo da dodaje svoj kompjuter, telefon i još neke stvari svojoj devojci i da sakriva neke podatke – rekao je putnik koji je sedeo nekoliko mesta iza Protaševiča.

Sofija Sapega i Roman ProtaševičFOTO: INSTAGRAM, ROMAN PROTASEVICH / PROFIMEDIA
Sofija Sapega i Roman Protaševič

Putnici nisu znali šta se dešava dok je beloruski borbeni avion leteo sa strane a njihov putnički se pripremao da sleti u Minsku.

-Kompanija nam je slala poruke, ali nije bilo objašnjenja pilota zašto avion mora prinudno da sleti – ukazao je Petalis.

Kad je “boing 737-800” konačno sleteo u Minsk, putnici su držani unutra čitav sat dok su se ispred okupljali policajci sa psima. Pse su uveli u avion radi bezbednosne provere a potom su putnici izvedeni u čekaonicu gde im, kako je rekao Petalis, “nije bilo dozvoljeno da se kreću, čak ni da odu u toalet”.

Roman Protaševič u Minsku 2017.FOTO: STRINGER / EPA;
Roman Protaševič u Minsku 2017.

Drugi putnik je rekao da su ih skinuli i primorali na telesnu pretragu.

-To je bila stara tradicija ruskih, sovjetskih službi – rekao je putnik opisujući kako su ga izuli i pretresli “svuda” rukama. – Bilo je veoma neprijatno. –

Pre toga, piše “Gardijan”, bezbednosni zvaničnici su prišli Protaševiču i pretražili ga odvojeno dok su ostali putnici posmatrali. A onda su ga, uz malo objašnjenja, odveli dalje.

-Bilo je kao iz filma, horor filma – rekao je Petalis.

Nije poznato gde se trenutno nalaze Protaševič i Sapega.

Cassions Tema od FRT