Zašto smo neraspoloženi?

Zašto smo neraspoloženi čim se probudimo i kako to sprečiti

LIFESTYLE 28. mar. 202223:44
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ako u zadnje vreme ustajete “na levu nogu”, niste sami. Svi mi imamo dane kada se budimo loše raspoloženi ili kada se osećamo čudno i ne možemo se rešiti tog osećaja.

Dok depresija, stres, previše alkoholnih pića i promene godišnjeg doba mogu da dovedu do negativnog stanja uma nakon buđenja, za loše raspoloženje je najverovatnije zaslužan manjak sna, a posledice mogu da budu dalekosežne, piše zadovoljna.rs.

„Osnovne percepcije sveta se suptilno menjaju kada ste preumorni“, kaže Penelope Luis, autorka knjige Tajni svet sna.

Pogoršava se osetljivost na miris i smanjuje se mogućnost primećivanja kiselih ukusa. Postoje i suptilni problemi sa sluhom i vidom, prenosi Ultra.ba.

Dokazi sugerišu da nas umor može dovesti do toga da vidimo svet kroz negativan filter. Na primer, vrlo je verovatno da ćemo nečiji neutralni izraz lica protumačiti kao negativan i malo je verovatno da ćemo u stanju umora biti raspoloženi za humor.

Nije najjasnije zašto se to dešava, ali jedno istraživanje sugeriše da je specifična regija prednjeg režnja, koja obično filtrira negativna osećanja, onemogućena zbog nedostatka sna.

I dok je ustajanje na levu nogu s vremena na vreme potpuno normalno, takođe postoji par životnih navika koje dramatično utiču na san i doprinose negativnom raspoloženju.

Jedite namirnice koje pospešuju dobar san

Stručnjaci se slažu da ono što jedemo uveče, ne samo da ima uticaj na to kako spavamo, već i kako ćemo se osećati sledećeg dana. Loše raspoloženje odmah nakon buđenja može biti povezano sa načinom ishrane i uzrokovano niskim nivoom šećera, tako da obratite pažnju na to šta večerate pre spavanja.

Ako jedete za večeru bilo šta sa previše šećera, kao što je čokolada, keks, alkohol ili hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima, kao što je hleb, pica, testenina i slično, u krevet ćete otići siti, ali u toku noći bi visok nivo šećera u krvi mogao drastično da opadne.

Preporučuje se večera otprilike tri sata pre odlaska u krevet i hrana koja sadrži balans proteina i ugljenih hidrata, kao što je ćuretina, tunjevina, banane, krompir, integralni hleb i kikiriki puter. Međutim, hrana koja sadrži amino kiselinu tiramin loše utiče na san i treba da je izbegavaš uveče, a ovo uključuje dimljenu ribu, paprike, sir.

Održavajte nivo magnezijuma

Možda ćete imati problema da zaspite ako se osećate anksiozno ili napeto. To bi moglo da ukaže na nedostatak magnezijuma, esencijalnog minerala čiji nivo veoma lako opada usled stresa.

Magnezijum se može naći u tamno zelenom povrću, zato je važno da ga jedemo svaki dan.

Čuvajte jetru

U tradicionalnoj kineskoj medicini, jetra je sedište ljutnje.

Tako da, ako ste pili noć pre, bez obzira da li umereno ili preterano, jetra će biti pod stresom i to će uticati na njenu sposobnost da detoksikuje telo, a vaš san će biti ugrožen.

Ne preskačite doručak

Da li uvek doručkujete kako bi započeli dan sa osmehom? Stručnjakinja za san Nerina Ramlakhan i Džeki Linč se slažu da je doručak ubrzo nakon buđenja ključna stvar za podizanje raspoloženja.

Ne zaboravite da izbegavate rafinisane ugljene hidrate, kao što su kroasani, mafini i zašećerene žitarice, koji će povećati nivo šećera koji će naglo pasti i dovesti do niske energije i lošeg raspoloženja.

Protein je ključna namirnica za doručak. Zato se uvek odlučite za kajganu, jogurt, avokado, kuvana jaja, tost od integralnog hleba i integralne žitarice sa jogurtom.