Zelenski obišao liniju fronta

VIDEO Zelenski došao na bojište

Hina

|

Prije sat vremena

Zadnja nadopuna: 16:05, 04. veljače 2024.

VIDEO Zelenski došao na bojište
Foto: X

PREDSJEDNIK Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske vojnike na jugoistočnoj bojišnici i podijelio im je medalje, objavio je njegov ured usred intenzivnih nagađanja po kojima bi popularni vrhovni zapovjednik vojnih snaga Ukrajine Valerij Zalužni uskoro mogao biti smijenjen s te funkcije.

Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske vojnike

Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske vojnike

02:00

/

02:01

“Čast mi je danas biti ovdje. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i obrane Ukrajine”, rekao je Zelenski nakon posjeta regiji Zaporižja. Predsjednički ured je u priopćenju objavio da je Zelenski posjetio položaje ukrajinske vojske blizu sela Robotine, koje se nalazi gotovo na samoj prvoj liniji. Jugoistočno naselje Robotine oslobođeno je krajem kolovoza.

Predsjednikov posjet borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnoga zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvjesna. Dva su izvora u petak kazala da je ukrajinska vlada već obavijestila Bijelu kuću o tome da planira smijeniti Zalužnog s dosadašnje funkcije.

Zamisao o smjeni s dužnosti generala Zalužnog, koji se sa Zelenskim već sukobio u pogledu niza pitanja, uslijedio je nakon prošlogodišnje ukrajinske protuofenzive u kojoj nisu vraćeni veći dijelovi teritorija koje drže Rusi.

Poznat kao “željezni general”, Zalužni je vrlo popularan pa bi njegova smjena s dosadašnje funkcije mogla negativno utjecati na moral ukrajinskih vojnika koji drže položaje na bojišnici dugoj više od 1000 km. Ondje su suočeni s brojnim ruskim vojnim snagama naoružanim golemim zalihama streljiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?