Zračak nade?

Makron i Šolc pozvali na hitan prekid vatre, Putin zatražio da izvrše pritisak na Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas ukrajinske snage za „grubo kršenje“ humanitarnog prava, pozivajući francuskog kolegu Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da izvrše pritisak na Kijev da to okonča.

Putin je, u telefonskom razgovoru sa Makronom i Šolcem, naveo brojne primere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske,navedeno je u saopštenju Kremlja.

Među njima su „vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića“, navedeno je u saopštenju.

On je takođe optužio ukrajinske „nacionalističke bataljone“ da „sistematski ometaju operacije spasavanja stanovništva i zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije“.

„Vladimir Putin je pozvao Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti da stave tačku na ove zločinačke radnje“, dodao je Kremlj.

Makron i Šolc su pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini.

Šolcova kancelarija saopštila je da je 75-minutni razgovor deo „tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini“.

U saopštenju se navodi da su lideri Nemačke i Francuske pozvali Putina da započne proces pronalaženja diplomatskog rešenja za sukob.

Drugi detalji reazgovora nisu saopšteni.

Šolc je ranije danas razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji mu je izneo procenu trenutne situacije, saopštio je kabinet francuskog predsednika Makrona.

Sa Zelenskim je danas razgovarao i Makron, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Cassions Tema od FRT