Zveckanje nuklearnim oružjem

Dmitrij Medvedev je oštro reagovao na vest da će Amerika isporučiti napredno oružje Ukrajini.

 Dmitri Medvedev.jpg IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/LCI

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedevizjavio je da će isporuka naprednijeg američkog naoružanja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije i da bi mogla aktivirati rusku nuklearnu doktrinu. “Cela Ukrajina, koja ostaje pod vlašću Kijeva, će izgoreti“, rekao je Medvedev u pisanom intervjuu novinarki Nadani Fridrihson.

Fridrihson je pitao Medvedeva, koji je kao zamenik predsednika Saveta bezbednosti postao jedan od najistaknutijih „jastrebova” posle ruske invazije na Ukrajinu, da li upotreba oružja većeg dometa može da primora Rusiju da pregovara sa Kijevom. “Rezultat će biti upravo suprotan. To mogu da tvrde samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno u Beloj kući i na Kapitolu, odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrihson objavila na svom Telegram kanalu.

“Uveravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i ubedljiv. Pentagon je juče saopštio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od prethodnih deo paketa američke vojne pomoći Ukrajini vrednog 2,175 milijardi dolara. Upitan šta bi moglo da se desi ako Ukrajina upotrebi oružje koje je obećao Vašington da napadne Krim, koji je Rusija zauzela 2014, ili da udari duboko u Rusiju, Medvedev je rekao da se Putin jasno pozabavio tim pitanjem.

“Ne postavljamo nikakva ograničenja i, u zavisnosti od prirode pretnji, spremni smo da upotrebimo sve vrste oružja. U skladu sa našim doktrinarnim dokumentima, uključujući i Osnove nuklearnog odvraćanja”, rekao je on.”Uveravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i ubedljiv“, dodao je on. Ruska nuklearna doktrina dozvoljava nuklearni udar nakon „agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države“.

(MONDO)

PROČITAJTE I OVO