Lični stav

Bulevar involucije (10)

Nisam ja, međutim, ni Don Kihot ni Robin Hud.

    
Bulevar involucije (10) 1Foto: Stanislav Milojković

Nije mi bila namera da napisima u Danasu – i u javnim nastupima – ovome snižavam, onome podižem rejting – o kakvim je budalesinama reč svedoči to što veruju da se to može dizati i spuštati novinskim tekstovima – niti pak da jurišam na političke vetrenjače, da otimam bogatašima da bih delio sirotinji, samo sam radio svoj (pod B) posao kolumniste i duštvenog hroničara, koji je, kao što je oduvek radio, radio isključivo u svoje ime, eventualno na polzu (umiruće) kritičke javnosti, ni u čije drugo ime i ni za čiji drugi račun.

Čime sam još zaslužio privođenje u isledničku sobu Utiska nedelje?

Šta sam to još bludno pisao osim što sam kritikovao opoziciju (povremeno) i opozicionu klijentelu, (slabo) plaćene skaute, tehničke službenike, izvođače seljačkih opozicionih performansa i njihove nedužne žrtve, sluđenu masu, koja u (dobrovoljnom) kokošijem slepilu ne primećuje – ne žele ili ne sme da primeti – da ništa manje od opozicije kritikujem i vlast.

Ali, kako Bećkovićki pod mukama priznadoh: moja očekivanja nije izneverio Vučić – naprotiv, poneo se bolje nego što sam očekivao (i bolje nego što zaslužujemo) – moja (i ne samo moja) očekivanja je izneverila DS, produkti čijeg zasluženog raspadanja sada nastupaju kao opozicija.

Vlast, doduše, ne kritikujem, mrtvačkim, autoviktmizacionim, administrativnim jezikom građanskog prostakluka, niti podnaredničkim rečnikom i džiberskim komesarskim stilom (rođenom braćom esenesovskih) koji su postali obavezni u „boljim“, je li, kućama i „boljim“, je li, društvima i ne u meri koja je propisana, a ta mera je – kao i u krajnosnom slučaju ako nisi ZA onda si PROTIV – takođe krajnja:

Mora se kritikovati SAMO vlast, a ko to ne radi, onda radi za vlast.

Uopšte. naravno, nije tako, ali kog to seljačkog makijavelistu briga što nije tako kad se (za dvesta-trista evra) nešto može predstaviti kao tako i politički ućariti na seosko mađioničarskom pretvaranju onakog u tako, i takog u onako.

Zato, između mnoštva ostalih zato, u Srbiji i jeste ovako – jer je tako i onako, onako kako se naredi (ponekad plati) da bude, a ne kako (bar približno) jeste.

Ta ustajala, od vekovne upotrebe načisto usmrdela podmetačina iz uzvišenih građanskih pobuda, takođe je momentalno prosuta u beogradsku nadzemnu kanalizaciju odakle se izlila po kafanama i privatnim kućama, a na tu septičku difamaciju, kopile (protiv)prirodnog bluda novinarske patke i kanalizacijskog pacova, među prvima – odmah po završetku Utiska nedelje – naseo je Zoran Lutovac (u daljem tekstu Lutovac), predsednik DS-a koji je u etar odaslao sledeći tvit:

„Svetislav Basara je korisniji Vučiću od Laze Ristovskog.“

Pustih stvar da malko odleži, pa u utorak nazvah Lutovca telefonom, a on ne odgovori na poziv.

    

Komentari (4)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Što se više pravda za svoje pretežno i oštro kritikovanje opozicije, i povremeno i bledo kritikovanje vlasti, Basara sve više pokazuje da je svestan greške koju je napravio kao društveni hroničar.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares