Svetislav Basara

Zatvaranje kruga

Posle odmora odmah – krk u pizdu.

    
Zatvaranje kruga 1Foto: Stanislav Milojković

Pravo u mini-serijal. Dok sam se kobajagi odmarao, stvari u Srbiji su ubrzano krenule uobičajenom trajektorijom, dakle – sve dalje/dublje u čemer i propast, a crne vesti su počele da prestižu jedna drugu.

Najpre je, tiho kao što je i živeo, umro Dule Mitrović, direktor Danasovog izdavača, Dan Grafa, potom je broj zaraženih – koji je u trenutku mog odlaska iz štampe – bio oniži dvocifren skočio na povisok trocifren, onda je umro i Grujica Spasović, prvi i dugogodišnji urednik Danasa.

To što u sveopštem crnilu Visokom Vučiću & Co naoko dobro ide – o tom dobru ćemo kasnije – posledica je optičke (TV) varke, pogrešnog sagledavanja (i predstavljanja) sunovrata kao uspona, što se ponekad događa i na boljim mestima, ali je u Srbiji gvozdeno pravilo.

Nego hajde mi da razglobimo to Visoko „dobro“.

Posle mnogo natezanja Kozačka skupština (3 x kozačkija od prethodne) svečano je puštena u tužni rad, a posle još više natezanja formirana je i vlada „na“ kojoj će sedeti čak 11 žena, što je (polovično) opovrglo moju sumnju da je Visoki popečiteljska mesta, bar ne ona ženska, dodeljivao po Heliogabalovom principu – čiji Sebastian veći, tome važnije ministarstvo.

Dal se Dačićev Sebastian u međuvremenu smanjio ili se pojavio neko sa većim, nije poznato, kako god – Dačić je ražalovan i ubuduće će obnašati dužnost predsednika kozačke skupštine pod novim famoznim imenom – Vrhovni Kozak.

U parlamentarnim demokratijama predsednik skupštine je vrlo visoka pozicija.

Ma koliko to nama Srbljima izgledalo apsurdno, u pravim republikama skupština je ono što je nama Visoki – vrhovna vlast, suveren kome su predsednici podređeni, a vlade odgovorne.

Međutim, u zaumnim, vanparlamentarnim demokratijama poput naše, predsednik skupštine je prvi korak ka funkciji predsednika mesne zajednice Žitorađa.

Što će reći – kada SPS na čelu sa Vrhovnim Kozakom spadne na onoliko poslanika koliko, recimo, ima Šapić – a na dobrom je putu da spadne jer je to neskrivena Visoka Namera – Dačićeva zvezda će se ugasiti, a sa njom će se polako ugasiti i SPS-ova zvezda maskirana u ružu.

Dijalektika, bato. Espeesovci su nastavljači tradicije ljudi posebnog kova za koje važi pravilo Svetozara Vukmanovića Tempa, takođe čoveka posebnog kova, izrečeno posle nekog zglajzavanja – „čovek bez funkcije nije ništa“.

Što će reći – najo funkcija, najo prijatelja, najo paraje.

Muke po Ivici (i svima nama) mogle su biti blagovremeno prekraćene promptnom postpetooktobarskom zabranom SPS-a – za šta je bilo onoliko zakonskih osnova, a i političke volje.

Ali eto, to je čuveni legalista, Referendumski Lopov – ondašnji On Visoki – smatrao „jakobinstvom“ pa se založio za „kontinuitet“. U čemu je, kako vidimo, u potpunosti uspeo.

Biće još reči o tome u sledećim nastavcima serijala.

    

Komentari (11)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Druže Basara,

  Dobro nam došao i spremamo se za komentarisanje tvojih kolumni.
  Vidim da će biti ista meta i isto odstojanje.

  1. Druže Miloše i ja podrazumevam , da se ono , ispod onih pet kružića , što piše“Komentari“ odnosi na komentarisanje kolumne . Međutim , slabo ko komentariše kolumnu . Većina nas , kao seoske alapače , kad se posvađaju što je kokoška jedne prešla u avliju druge , posle pet minuta zaborave oko čega su se posvađale , pa jedna drugoj pominju od čega joj je bolov’o otac , majka joj umrla od žive rane itd ,itd . Ja tražio u vikipediji Basarinu biografiju i nađoh đe se rodio , ali mnoge pojedinosti , u mnogim komentarima nabrojanim , ne nađoh , nego saznadoh tako što pročitah u mojim omiljenim novinama „Danas“-u , čiji moderator objavi i mnoge komentare koji se ne odnose na kolumnu već na žitije Basare Svetislava književnika i kolumniste ovdašnjeg .

 2. Koja muka natera Basaru da skrati godišnji odmor ? Ne znam za godišnji odmor, ali se skraćivanje mandata u politici uglavnom pokazalo kao loš potez.

  1. Hvala kolumnisti što i dalje predano i neumorno radi na raskrinkavanju uzroka svih naših jada, a to su Referendumski Lopov i sva ta ekipa salonskih nacionalista iz kruga dvojke, koji su bili i ostali najveći kočničari progresa.

 3. Sve što se dešavalo u vezi naše skupštine i vlade jeste udžbenički primer uzurpiranja vlasti i zatiranja demokratije i demokratskih institucija.

 4. I sad, odjednom, ode Olja u zaborav. A ja se baš navadila na serijal, i sa čežnjom očekivala nova poglavlja “Kao sam sistematski uništen od Olje“, “Vrata od studija Nova S“, “Jadi mladoga pisca“, “Kad mi je procvetala tikva“, “Lelekuku gora“. To je to, nego da se mi vratimo na današnju kolumnu.
  Pošto je najstrašnije napao vlast u vidu Ivice Dačića, Basara se opet okrenuo ka svom arhi neprijatelju Koštunici, zaboravljajući da se Koštunica striktno držao ustavnih ovlašćenja a da je izvršnu vlast vršio Đinđič koji je, da je hteo, mogao da rasturi SRS i da viđenije stranačke lidere te stranke pošalje u Hag zajedno sa Miloševićem. Ali, i njemu je bila potrebna opozicija sa puterom na glavi i optužnicom u fijoci da bi moglo mirno da se apava.

 5. Vrhovni Kozak na novoj funkciji sa sve starim strahovima. Nije se smanjio već strunjio od progredirajuće frustracije da neko moćan ne otvori čekmeže sa velikim tajnama Srbije. Tad mu ni slovenska bratja ne bi bila od neke pomoći. Bolje ovako, Dale je kao okrugli veliki kamen, gde gođ ga metneš on se kotrlja u dobrom smeru.

 6. Ti, Base, ne možeš a da neopravdano ne okriviš Koštinicu! Prema izjavi Nenada Čanka, a ne vidim razlog zašto bi lagao, „Jakobinac“ je bio Zoran Đinđić.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares