GARI KASPAROV O IZBORIMA

GARI KASPAROV O IZBORIMA “Pobedio ili izgubio – sa Trampom se pripremite na NEZAMISLIVO NAKON IZBORA”

Gari KasparovFOTO: MIGUEL A. LOPES / EPA;

Nakon četiri godine haosa i laži iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa, vreme je da se pripremimo za najgore, iako se nadamo najboljem, piše za CNN Gari Kasparov, bivši svetski prvak u šahu, autor i politički aktivista.

“Svaki put kad smo pomislili da se ne može spustiti još niže, da nema granica zakonitosti ili pristojnosti koje bi prekršio, on bi nadmašio sebe”.

Navodeći da je Tramp do sada hvalio diktatore, napadao veterane, ponižavao žene, diskreditovao demokratiju i predao se u pandemiji, Kasparov je istakao da ne možemo tačno da znamo šta će Tramp uraditi uoči izbora, ali da će svakako misliti “samo na sebe”.

Tramp na reliju u Opa-Loki na FloridiFOTO: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA;
Tramp na reliju u Opa-Loki na Floridi

“Ako proglasi pobedu tokom izborne noći, bez obzira na neprebrojane glasove, šta onda? Šta ako nazove čitave izbore prevarom i zatraži da se brojanje glasova obustavi? Ili ako njegove naoružane pristalice usliše njegov poziv da zastraše glasače na biralištima? Šta ako izađe na Tviter sa parolom Oslobodimo Ameriku! a njegovi MAGA fanatici odgovore?”, upitao je Kasparov.

On je poručio da neki na ovo mogu “zakolutati očima”, ali da takve stvari “nisu nezamislive niti nerealne”. Kasparov je u aprilu pisao kako bi bilo logično da neko kao Tramp pokuša da sabotira američku Poštansku službu ukoliko misli da bi mu to poboljšalo šanse za reizbor, što se i dogodilo.

“Možete napraviti veoma dugu listu stvari za koje su stručnjaci tvrdili da ih autokrate nikad ne bi uradile, ali se na kraju to ipak desilo. I sam sam napravio takvu listu, o Vladimiru Putinu (ruskom predsedniku)”, navodi Kasparov.

Protesti u Njujorku uoči izboraFOTO: JUSTIN LANE / EPA;
Protesti u Njujorku uoči izbora

On je u knjizi iz 2015. “Zima dolazi” izneo listu stvari koje Putin nikad ne bi uradio, a uključila je stvari poput preuzimanja privatnih medijskih kompanija, hapšenje najbogatijeg Rusa i invaziju na Ukrajinu. Kasparov je naveo da je sa kolegama godinama upozoravo da Putin gradi diktaturu, ali da se svet opirao da prizna tu istinu.

“Autokrate su svesne posledica sa kojima se mogu suočiti za štetu koju čine, ali oni veruju da ih mogu da izbegnu ako ostanu na vlasti, zauvek ako je potrebno. Tramp bi možda bio osuđen više puta da ga nije štitila kancelarija”, piše on, dodajući da zbog tog osećaja nekažnjivosti autokrate postaju nemarne.

“Tramp bez sumnje veruje da će više izgubiti ako napusti kancelariju nego ako se bori – zakonito ili ne – da ostane”, navodi Kasparov.

On je ukazao da se sa tim sigurno slažu “oligarsi i siledžije kojima se Tramp toliko divi”.

“Putin i (krunski saudijski princ) Mohamed bin Salman, da imenujem dvojicu, sigurno su požnjeli mnogo koristi od Trampa sem političkih. Trebaće godine da se razmrsi mreža njegovih finansijskih dogovora i kako su bogatstvo i moć Sjedinjenih Država iskorišćeni da služe predsednikovim ličnim interesima i njegovih ‘pajtaša’”, naveo je Kasparov.

On smatra da će Tramp, ako bude poražen na izborima, pokušati da diskredituje svoje protivnike i sam sistem. Ali šta ako pobedi?

Trampove pristalice u Opa-Loki na FloridiFOTO: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA;
Trampove pristalice u Opa-Loki na Floridi

“Recimo da Tramp ostane u kancelariji, bilo šokantntim osporavanjem izbora bilo njegovim lično odabranim sudijama Vrhovnog suda koji rade ono zbog čega ih je izabrao… Da li vi stvarno mislite da je Trampa briga za ograničenja prava na abortus ili originalnost Ustava ili bilo šta što ne može da stane u njegov džep?”, zapitao je Kasparov.

Trampu bi pobeda, kako smatra, obezbedila legitimizaciju njegove politike “onako kako su izbori iz 2016. normalizovali njegovu retoriku”.

“Onda, nakon još četiri godine Trampizma, jedino pitanje će verovatno biti – ko je sledeći Tramp u nizu?”, zaključuje Kasparov.

Gari KasparovFOTO: FILIP SINGER / EPA;
Gari Kasparov

On ističe da je najvažniji korak poraziti Trampa na biralištima, ali ukazuje da je to samo prvi korak.

“Amerikanci koji žele da vide da se obnovila i ojačala vladavina prava moraju biti spremni da se bore za nju – na sudovima i ulicama ako je potrebno, mirno ali istrajno – jer je malo sumnje u to da će Tramp i njegove pristalice otići u tišini”, navodi Kasparov.

“Tramp je proveo pet godina dehumanizujući svoje protivnike i predstavljajući ih kao smrtne neprijatelje Amerike, uslovljavajući svoje pristalice da gledaju na stvari onako kako ih on vidi. Oni neće lako napustiti teren, ali moraju da odu, ili američka demokratija neće nadživeti”, zaključio je on.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares