Bajen pakuje kofere za Belu kuću

Bajden još nije ušao u Belu kuću, ali jeste u istoriju američkih izbora

Bajden još nije ušao u Belu kuću, ali jeste u istoriju američkih izboraIzvor: Tanjug / AP, Paul Sancya

Kandidat Demokratske stranke za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nalazi se na korak od izbora za 46. predsednika SAD, ali je već izvesno da je oborio rekord kada je u pitanju ukupan broj glasova osvojenih na predsedničkim izborima u Americi.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Bajden je prvi predsednički kandidat ikada koji je osvojio više od 70 miliona glasova. Favorit za ulazak u Belu kuću već je osvojio 73,7 miliona glasova na nivou SAD, a s obzirom na to da brojanje glasova još nije završeno izborni saldo predsedničkog kandidata demokrata biće i dodatno uvećan.

Dosadašnji rekord po ukupnom broju dobijenih glasova držao je Bajdenov stranački kolega Barak Obama, koji je na izborima 2008. godine osvojio 69,5 miliona glasova, čak 9,5 miliona više od svog protivkandidata Džona Mekejna.

Ako je za utehu aktuelnom predsedniku SAD, Donald Tramp je već osvojio skoro 70 miliona glasova, čime je za čitavih sedam miliona nadmašio svoj lični rezultat iz 2016. godine, kada je postavio rekord po ukupnom broju glasova koji je osvojio neki predsednički kandidat Republikanske stranke.

Najubedljivija razlika u broju glasova između kandidata za predsednika Amerike zabeležena je na izborima 1972. godine, kada je republikanac Ričard Nikson osvojio gotovo 18 miliona glasova više od demokrate Džordža Mekgoverna.

Odgovori