IZBORI U SAD

IZBORI U SAD

Bajdenu potrebna još samo jedna država

Za aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa postaje tesno. Džo Bajden je dobio izbore u saveznim državama Mičigenu i Viskonsinu. Tramp ide pred Savezni sud.

    
US Wahl 2020 Joe Biden (Angela Weiss/AFP)

U ovoj istorijskoj bici za Belu kuću demokratski kandidat Džo Bajden je sve bliže pobedi. Sada mu je potrebna pobeda u još samo jednoj saveznoj državi. Agencija AP javlja da je Bajden dobio izbore u kolebljivoj državi Viskonsin protiv aktuelnog predsednika Trampa.

Takođe i u važnoj državi Mičigen oko čijih 16 ljudi za „Electoral College“ se vodila vrlo tesna bitka. Za razliku od ostalih medija, AP je takođe 11 elektora u Arizoni već pripisao Bajdenu.

-pročitajte još: Dosta je bilo transatlantske romantike

Bajden: Svaki glas mora da se prebrorji

U kratkom obraćanju naciji Bajden se pokazao pobednički. Oni doduše nije rekao kako je dobio izbore, naglasio je 77-godišnji Bajden. Ali, kada se završi brojanje glasova, rekao je, on će biti pobednik.

On je takođe izjavio da je više nego jasno da je dobio izbore u dovoljnom broju saveznih država, i ima dobar osećaj za Pensilvaniju. Ali, i naglasio da svaki glas mora da se prebroji.

Demokrata je kasnije putem Tvitera objavio da će, ako pobedi, od prvog dana mandata raditi na tome da se Sjedinjene Države ponovno pridruže Pariskom sporazumu o klimi.

Nevada objavljuje rezultate tek večeras

Država Nevada, koja bi sa svojih šest birača mogla da obezbedi Bajdenu da dobije neophodnu većinu od 270 elektorskih mandata, objavila je da neće davati nove informacije o statusu prebrojavanja glasova do četvrtka uveče. Vlasti su istakle da glasački listići koji su poslani poštom na vreme i koji su stigli do kasnih poslepodnevnih sati 10. novembra još uvek vrede. Trenutno je Bajden u toj državi u maloj prednosti pred Trumpom sa 49,33 prema 48,69 odsto glasova.

-pročitajte još: Nemački političari veoma zabrinuti

Menadžer Trampove kampanje Bil Stepien rekao je da predsednikov tim nije dobio „značajan pristup“ na mnogim biračkim mestima u Mičigenu kako bi pratio prebrojavanje glasova. Pensilvanija s 20 elektora i Mičigen sa 16 imaju centralnu ulogu u žestokoj predsedničkoj trci između Trampa i Bajdena. Za Viskonsin su Republikanci zatražili ponovno brojanje glasova.

Trump ide pred sud

Trampov tim je podneo tužbu u Džordžiji, kako bi zaustavio brojanje glasova. U Džordžiji bi trebalo da se na stranu stave svi glasački listići koji su stigli nakon 19 sati po lokalnom vremenu. U tužbi se navodi da je cilj da se ispoštuje rok postavljen u Izbornom zakonu.

Tramp je i u Pensilvaniji preduzeo pravne korake, kako bi, kako kažu oni koji ga podržavaju, i u toj zemlji zaustavio brojanje glasova. Njegov izborni tim govori o nedostatku „transparentnosti“ na biralištima. A neposredno pre toga Tramp je najavio da će i u Mičigenu da ide pred sud.

Bez obzira na rezultate Tramp tvrdi da je svog protivkandidata pobedio u četiri kolebljive države: u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini i Mičigenu je „veliki broj“ glasačkih listića tajno ubačen, tvitovao je Tramp. Takođe je osudio navodnu „prevaru“ pri glasanju poštom. „Upravo smo pobeđivali na ovim izborima“, rekao je Tramp i potom dodao: „Iskreno govoreći, mi smo već pobedili.“

„Trampove tvrdnje neosnovane“

Majkl Morli, profesor prava na Univerzitetu u Floridi, odbacio je Trampovu tvrdnju u intervjuu za DW kao neosnovanu. „Kandidat se ne može jednostavno proglasiti pobednikom“, rekao je za DW. To je posao izbornih komisija. I ne može se objaviti izborni rezultat dok nisu prebrojani svi glasovi. Dakle, Trumpova deklaracija nema pravno obavezujući dejstvo, smatra Morli.

-pročitajte još: Trampova zastrašujuća nebriga za demokratiju

Tramp je u sredu već objavio nekoliko tvitova u kojima je oštro kritikovao prebrojavanje glasova i izrazio ozbiljne optužbe. Njegovo vođstvo koje je još postojalo, u utorak uveče je „na čudan način je nestajalo“ u jednoj državi za drugom, napisao je. U Pensilvaniji se „ubrzano radi na tome“ kako bi „nestalo pola miliona glasova“, tvrdi Tramp. Tviter je kod nekoliko njegovih poruka upozorio na „moguće zavaravajuće“ izjave.

OEBS: nisu uočene nepravilnosti

Nasuprot tim tvrdnjama, Komisija za posmatranje izbora Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nije mogla da pronađe bilo kakve nepravilnosti na američkim predsedničkim izborima. Šefica delegacije Ursula Gacek rekla je za DW da nisu pronađeni dokazi o sistemski neprimerenom postupanju s glasačkim listićima koji su stigli poštom. Ona je izrazila zabrinutost zbog Trampove neosnovane optužbe o nameštanju izbora u korist njegovog izazivača Bajdena. Tramp je tako potkopao poverenje birača u izborni proces. „To je sigurno, to smo i dokumentovali“, rekla je za DW.

Den Ber, bivši američki ambasador u OEBS govorio je za DW o budućim odnosima između SAD i Evrope. Oni bi morali biti zasnovani na ravnopravnosti i saradnji, a ne da se evropske zemlje tretiraju kao junior-partneri SAD. „Americi je potrebna Nemačka i druge [evropske] države koje bi bile svesne svoje odgovornosti i zauzele se za demokratiju, ljudska prava i borbu protiv korupcije širom sveta“, naglašava Ber.

ss/az/dw

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

POVEZANI SADRŽAJI

Kombobild | Donald Trump und Joe Biden

Izbori u SAD: 5 ključnih pitanja 01.11.2020

Građani SAD u utorak biraju predsednika. Da li će glasati za Donalda Trampa ili Džoa Bajdena zavisi od stavova o – pandemiji korone, zdravstvenoj zaštiti, rasnim tenzijama, abortusu i ekonomiji.

USA New York Börse NYSE

Volstrit diže ruke od Trampa 29.10.2020

Investitori su dugo bili skloniji Republikancima. Ali američki predsednik Donald Tramp je proigrao je tu prednost – korist Džoa Bajdena. A to se odražava i na visinu finansijske pomoći predsedničkim kandidatima.

US Wahl 2020 | Wahlen in Florida

Za sada još uvek mrtva trka između Trampa i Bajdena 04.11.2020

Amerika je još daleko od odgovora na pitanje ko će sledeće četiri godine vladati državom. Prebrojavanje glasova bi moglo da potraje. Za pobedu su potrebno 270 glasova elektora. Na grafici gore se vidi aktuelno stanje.

NAJČITANIJE

default

DOSIJE Štampa javlja

DW redovno prenosi tekstove iz štampe na nemačkom o Srbiji i regionu. Ovde su svi na jednom mestu.

default

DOSIJE Čekajući vakcinu

Dok se čeka na vakcinu i lek protiv novog virusa, prenosimo dostupna naučno utemeljena saznanja.

DW US Wahl 2020 Keyvisual White House (imago stock&people)

DOSIJE Tramp ili Bajden?

Sjedinjene Države 3. novembra biraju predsednika. Ovde su svi naši tekstovi o tome.

AKTUELNO

Belgrad Serbien Stadtansicht (Fotolia/Misa Maric)

DOSIJE Moja Evropa

Pisci i publicisti istočnijih i južnijih korena, a nemačkog jezika, u potrazi su za svojom Evropom.

DRAGOSLAV DEDOVIĆ

default

DOSIJE Zapisi sa Ušća

Dragoslav Dedović iz Beograda putuje i piše. Svake subote meri evropske anomalije i vrline.

default

Da li se razum(ij)emo?

Srpskohrvatski? Ili srpski i hrvatski? Pa još bosanski i crnogorski? Zašto je to uopšte bitno? I kome je bitno?

Logo des Kurznachrichtendienstes Twitter, (picture-alliance/dpa/O. Spata)

Pratite nas na Tviteru

default

Pratite nas na Fejsbuku

Odgovori