Domino defekt

Domino defekt

Elem, Mile Dodik je u nedelju gromoglasno prdnuo u čabar usred Banjaluke.

    
Domino defekt 1Foto: Stanislav Milojković

Odjeknulo je to u regionu.

Naročito u Beogradu.

Lokalnu pobedu određenog, široj javnosti nepoznatog, Stanivukovića tzv. Dodo jeste priznao, ali je momentalno uzvratio udarac pretnjom da će se pobedniku osvetiti tako što će Banjalučanima uskratiti pare.

U novinarskoistraživačkoj nameri da se podrobnije obavestim o poslovima i danima pobednika, Stanivukovića, malčice sam guglovao i naišao na interesantne video-klipove iz političkog života u pretpolitičkoj RS i na raznorazna prepičkavanja i pičkaranja na relaciji Dodo – Stanivuković.

Šta da vam kažem?

Čuda i pokore.

Biseri bosanskog pasjaluka.

Opozicija serbska se, predvidivo, Stanivukovićevoj pobjedi obradovala kao malo dete i momentalno se stala udarati šapicama u grudi.

Ništa čudno.

Kad god se strmopizdi neki tirjanin – svejedno da li globalnog ili lokalnog značaja – Đido, Guzijan, Dildo & Co se ponadaju da će se – po principu domino efekta – strmopizditi i Vučić i da će onda na mnogaja ljeta nastupiti carstvije njihovo.

Ne znam – nisam bio u prestonoj megakasabi – da li su kao prigodom pobede bogougodnika Krivokapića opozicionari i njihove pristaše izašli na beogradske ulice da po sumanutom običaju proslave tuđu pobedu (za koju se nadaju da će se pretvoriti u njihovu), ali ako domino efekat funkcioniše i izvan domova penzionera, onda razloga da se obraduju Stanivukovićevoj pobedi imaju samo Šešelj, Boškić Obradović, Levijatan, Đorđević i Oslobođenje (delimično) i Guzijan jer je – kako su me moji savetnici za regionalna komešanja obavestili – mladi pobjednik nacionalno i četnički fundamentalniji od poraženika, Dodika, koji sad ima dobar razlog da se češe po guzičetini.

Ono malo srpske liberalne opozicije – i svi koji imaju gram zdrave pameti – pre imaju razloga za zabrinutost jer je Stanivukovićeva pobeda snažan vetar u leđa tendenciji uspona „srpskog sveta“ koja – kao i sve ostale – po sili istorijskog determinizma vodi u sunovrat svega ostalog, uključujući i „srpski svet“.

Prelazimo na sledeću temu – razliku između seljačkog i Makijavelijevog makijavelizma.

Makijaveli kaže – a isto misle svi tirjanini ovoga sveta (uključujući i demokratske) ali se ne usuđuju da kažu – da je rat legitiman, opravdan, pa i poželjan ako se zna šta se ratom hoće postići i šta tačno učiniti posle pobede.

Srpski seljački makijavelisti tradicionalno misle (u stvari misle da misle) da se u rat kreće upravo u trenutku kad se nekom „velikom pobedom“ zafarbaju u ćorsokak i kad nemaju pojma šta da urade sa sobom kamoli sa ratom, primisao „šta posle“ bolje i ne pominjati.

Mislite malčice o tome.

Dok vi mislite ja ću iskoristi priliku da Dodiku čestitam poraz uz donekle modifikovanu pesmu „ne može ti niko ništa, jači su od sudbine“.

    

Komentari (6)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Nažalost, nije više moguće objaviti post kod druga Basare. Ne znam šta je problem, a nije ni bitno.
  Neću više komentarisati, a ni čitati kolumnu i Podfamozne komentare na netu. Naravno, ostajem samo na štampanom Danasu.
  Pozdrav za sve i svima svako dobro.

  1. Deder Miško nemo da si na kraj srca. Evo, čim moderatora popusti korona stisak, sve će biti bolje a možda brže i jače. „Srbija je velika tajna“…..

  2. Nemoj tako druže Iliću. Ne odustaj. Nije do tebe.
   Mnogi mislie da komentare čita moderacija i da ih nekako selektuje.
   Ni blizu. Nit’ ima moderatora, niti iko čita naše komentare pre nego što se pojave u Podfamoznom.
   Moderacija ne postoji, nego postoji buđavi šatro server na koji je povezan šatro moderator koji ne razlikuje dugme na tastaturi od dugmeta na mašini za pranje veše.
   Danasova tkz. moderacija u jedan na jedan pokazuje kako bi se ponašao vrli liberalno demokratski svet Srbije kada bi došao na vlast. Ni dve ovce ne bi mogli da sačuvaju.
   Miloše, ja kada uđem u podfamozno i vidim da na vrhu nema tvog komentara, ne roll-am na dole da vidim da li je moj komentar objavljen. Odmah znam da moderacija ima migrenu, da ih server zeza, da je nestalo struje, bio zemljotres, poplava i požar, te da im nije ni do čega.

  3. Ne, ne i ne gosn Ilicu! Ne treba i ne sme da vas pokoleba neki smotani, cenzurisanju sklon moderator, a jos manje treba da vas demoralise svakovrsni kljok autora kolumne. Ostajte ovdje i pomozite autoru da se izvuce iz kljoka, a moderatoru da se dozove pameti.

 2. Malo se Medo Dodo, zaigrao, hoce to kad mislis da si neprikosnoven kao sto to isto misli AV. Cestitke Stanivukovicu sto je stvari postavio na pravo mesto. Beogradski izbori bice Zvoncicin Titanik…

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares