Temelj nepostojanja

Temelj nepostojanja

Nije čudo da srbsko turbo-folk pravoslavlje iliti svetosavlje – koje je u izvesnom smislu duhovna majka turbo-folk supkulture – pribegava turbo-folk sahranjivanjima, zbog kojih bi Sveti Sava, kad bi ustao iz groba – što mu ne pada na pamet – trostrukom kamdžijom išibao i sahranjivače i sahranjivane.

    
Temelj nepostojanja 1Foto: Stanislav Milojković

Evo zašto.

Zato što prevelika, razmetljiva, estradna da kažemo tuga – čak i kad je iskrena, naročito ako je isfolirana, a još naročitije ako je koristoljubiva – svedoči o mlakosti ili čak potpunom odsustvu vere u presazdavanje tvorevine, uskrsnuće i život novog veka.

Uz nikejski Simvol vere to su i alfa i omega nauka hrišćanske vere.

Sve ostalo je hrišćanska scenografija, koreografija i folklor, tzv. ljudski faktor.

Avaj, živimo u vremenima „ni vrelih ni hladnih“, vremenima u kojima je ohladnela „vera mnogih“ uključujući i profesionalne hrišćane, sveštenike i monahe.

Posledično je, izveštava Danas, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Porfirije gostujući – gde? – na Pinku, ocenio da „je Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

Ukoliko bi mitropolit odvojio jedan dan da baci pogled na „Zadrugu“, „Parove“, TV dnevnike (sve) TV debate (sve), tabloide serbske (sve) i da makar na jedan sat uroni u srce tame raznoraznih blogova i društvenih mreža, lepo bi video da „naš narod“ ni s Kosovom ni bez Kosova „nema budućnost“.

Ako bi se posle očevida u napred pomenuto malčice zamislio, mitropolit bi mogao dokonati – ima on spreme za to – da se kad Gospod nešto da – Kosovo na primer – kaže „hvala Bogu“, a da se – kad Gospod nešto uzme, šta god to bilo – kaže „Bog dao, Bog uzeo, blagosloveno da je ime njegovo“.

Ukoliko pak Gospod nešto uzme, ne sme se roptati i nipošto se – bar ne bez teških posledica – ne sme reći, kao što je počivši NJ. S. rekao, da ćemo „ako treba čekati i 500 godina da nam oduzeto bude vraćeno“. (Čitaj: da nam ga vrate Rusi, za čiju bismo „veliku lađu trebali da privežemo naš mali brod“, takođe Nj. S.).

Neki teolog istorije – kad bi takvog bilo u SPC (i ako bi, ako bi ga bilo, stusnuo muda da to kaže) – mogao bi reći da metežom, rasulom, dezorijentacijom, duhovnom, moralnom i materijalnom bedom u koju je (verovatno nepovratno) potonula Srbija i vaskoliki „srpski svet“ Proviđenje hoće da nam pokaže šta se događa oholim drznicima koji „temelj postojanja“ umesto u Svetom Duhu privide u parčetu zemlje.

Da je tome tako (prekasno) je uvideo i prvi srpski Slobodan – Jovanović – koji je svog oca, Vladimira, (istovremeno i jednog od očeva srpske državnosti), vaktile pitao „šta vam je, pobogu, trebalo da istoriju satkate od bapskih priča i slepačkih pesama“. „Nismo imali od čega početi“, rekao je Vladimir. Zato imamo su čim završiti.

    

Komentari (13)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Odličan Basarin tekst.
    Mi jesmo u dubokoj društvenoj krizi, iako nam vlast stalno servira kako nam nikad nije bilo bolje. Sve je očiglednije da ona nije zrela ni dorasla da rešava probleme sa kojima se danas naše društvo suočava.

  2. Sve stoji, Base, samo turbo- folk, kako ga nazva Rambo, nije bio nastao u Srbiji, nego 10-15 godina pre, u širokom pojasu Mediterana, mešavinom savremene tehnologije i onoga što se tadicionalno naziva folkom ili etnom. Tako je isto i sa nacionalizmom, nastao je u Nemačkoj (ovaj naš balkanski), pa se onda proširio na ove prostore.

  3. Kao što je kazao Ortega i Gaset: „Ko ne savlada svoju prošlost ona ga ponovo preradi“; takođe je kazao: “ Dr¬žava je plan življenja, program za rad i ljudsko ponašanje zarad budućnosti“. Radite nešto u „sadašnjosti“ da bi imali „budućnost“. U Despotskoj kulturnoj matrici postoji samo „sadašnjost“ u kojoj „prepravljate prošlost“. Pupin i Tesla su svoje „patente“ (takva su bila vremena) stvorili na Zapadu (drugačije nije moglo biti); ali pitanje za samoproklamovane patrijote „pa gde su vam današnji Pupini i Tesle, koji bi u Srbiji stvorili svoje „patente“ od koje bi Srbija stvarala budućnost? Nema ih – zato što se ulaže u kandila i sveće, „zvona i praporce“, „turbo-pink-dr“ a ne u „knjige“ –“braćo knjige…“. Ko stvori u sadašnjosti neko otkriće ranga „mikročip“ – novu „silicijumsku dolinu“ taj može ima budućnst.

  4. Preteruješ Base. Da ne veruju, kao što kažeš, ne bi rizikovali na prvom mestu svoje živote. E, sad, u šta tačno veruju to je drugo pitanje. Ovo na Hrišćansku veru ne liči čak i ako maksimalno razmaknemo grnice hrišćanstva od Etiopije pa tamo do američkog Srednjeg zapada. Ko zna u šta oni veruju pod maskom „hrišćanstva“. Strah me da pogađam.

  5. Bravo Base. Ovaj narod je izgubio budućnost. Kad se već visoko svešteno lice obrelo na PINK-u mogao je i da održi opelo. Srbiji i Srbljima.

  6. Kad Sveti Duh bude lutrijom birao novog srBskog Patrijarha, ispod tri kutije šibica se neće naći jedini koji zaslužuje to zvanje – Vladika Grigorije. Što se tiče ostalih kandidata, potpuno je svejedno ko će biti izabran, tu čak ni Đuka Moler neće morati da (preko Službe) gura svoje prljavo ofarbane prstiće…

  7. Tako bre Base, nekako si omitiljavio u prethodnih par komada, ali ova je prava. Baš tako, kako delamo I govorimo, mi narod ove Stradije, malo nas Gospod kažnjava. Toliko je zla, lopovluka, nečovekoljublja i zadrtosti, da ne znam kako uopšte ovo opstaje, pa makar i u ovoj formi plemensko-društvene zajednice sa retkim elementima državnosti. Ovde se stvarno neguje necivilizovanost i zatucanost, a i ova epidemija je pokazala da je SPC najveći sponzor te rabote

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares