Nezadovoljstvo zbog zastoja evropskih integracija Srbije

NVO: Nezadovoljstvo zbog zastoja evropskih integracija Srbije u 2020.

Grupa nevladinih organizacija i medija izrazila je večeras nezadovoljstvo „izostankom reformi“ koje je Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU.

    
NVO: Nezadovoljstvo zbog zastoja evropskih integracija Srbije u 2020. 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Kako navode nezadovoljni su pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava, prisustvom govora mržnje i porastom nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva koji na osnovu prava koja im garantuju Ustav i zakoni Srbije, iznose kritička viđenja rada i rezultata državnih institucija i organa.

„Godina za nama ostaće zabeležena po najvećem globalnom izazovu sa kojim se suočila naša generacija. Pandemija Kovid-19 je na okrutan način pokazala koliko smo ranjivi, koje su granice sposobnosti vlasti i poverenja građana u institucije. Neozbiljnost iskazana u inicijalnoj fazi pandemije, neodgovornost u periodu izbora, nesrazmerna upotreba sile nad građanima koji su protestvovali u julu, napadi na neistomišljenike, organizacije civilnog društva i medije, dovela je do gubitka poverenja koje može imati ozbiljne posledice po društvo i živote građana. Pandemija je ogolila nefunkcionalnost političkog poretka, a rezultati Vlade Srbije u 2020. godini u ključnim oblastima za napredak u procesu pristupanja EU, ukazuju na nedostatak iskrene političke volje da se sprovedu neophodne promene“, navodi se u zajedničkom 75 organizacija.

Potpisnici su izrazili nezadovoljstvo nedovoljnim napretkom u ispunjavanju obaveza u okviru pregovora o pristupanju EU.

Kako navode, EU nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom tokom 2020, a tokom 2019. je otvorila samo 2.

„Izvesno je da ovakva odluka Saveta Evropske Unije proizilazi između ostalog iz negativnih izveštaja Evropske Komisije i drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje dovode u pitanje stanje demokratije u našoj zemlji. Odluka je prevashodno posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme, obezbedi nezavisnost pravosuđa, suzbije korupciju, omogući izražavanje i ispoljavanje političkog i svakog drugog mišljenja, obezbedi uslove za slobodu medija, kao i nezavisnost regulatornih i nezavisnih tela od političkog pritiska“, objašnjavaju u saopštenju.

Smatraju da je ovakvo stanje „neprihvatljivo imajući u vidu sve resurse kojima raspolaže Vlada, njenu deklarativnu posvećenost članstvu u EU, kao i tehničku i finansijsku podršku EU“.

„U klimi nametnutih društvenih podela, veliki broj građana Srbije se oseća isključeno i nezastupljeno u političkom životu Srbije. Sastav Narodne skupštine nakon izbora koji su zbog neravnopravnih uslova bojkotovani od strane dela opozicionih stranaka, ne odslikava realno politički pluralizam u Srbiji. To je opasno za stanje i onako urušene demokratije. Zloupotreba skupštinske govornice za iznošenje optužbi protiv pojedinaca, medija i organizacija koji nisu prisutni u skupštinskoj sali, niti imaju mogućnost da zaštite svoja prava pred sudom zbog poslaničkog imuniteta, predstavljaju opasnost za njihovu bezbednost. Bez javne osude i adekvatnog sankcionisanja govora mržnje neće biti moguće uspostaviti elementarne uslove za otpočinjanje iskrenog dijaloga sa neistomišljenicima“, navode potpisnici saopštenja.

Ističu da Vlada Srbije i politički lideri vladajuće koalicije imaju najveću odgovornost za ovakvo stanje.

„Poverenje u institucije je narušeno, i na Vladi Srbije je da pronađe način i pokuša da ga povrati. Za to će biti potrebno vreme. Potpisnici su spremni da nastave da učestvuju i pomognu u promenama koje su neophodne za pristupanje Srbije EU. Posedujemo stručno znanje i entuzijazam koji bi Vlada koja je istinski opredeljena za ubrzanje evropskih integracija trebalo da ceni. Želimo konkretne promene i vidljive rezultate u ključnim oblastima koji će nas uveriti da je Vlada iskreno posvećena i reformama i procesu evropskih integracija. Nema povratka poverenja bez suštinskih, vidljivih rezultata“, dodaju u saopštenju.

Otvoreni za dijalog

Potpisnici su otvoreni za iskren dijalog, ali neće prihvatiti da učestvuju u kreiranju privida dijaloga i obezbeđivanju legitimiteta simuliranim reformama.

„U narednih godinu dana pažljivo ćemo pratiti i redovno izveštavati javnost o rezultatima, prevashodno u oblasti vladavine prava i funkcionalnosti demokratskih institucija, na osnovu čega ćemo u cilju očuvanja vlastitog integriteta, razmatrati svrsishodnost saradnje sa državnim organima i organizacijama“, poručuju u saopštenju.

Oni su pozvali Vladu Srbije da izvuče pouke iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvori ni jedno pregovaračko poglavlje.

„U trenutku kada EU počinje da razmatra svoju stratešku budućnost i ulogu u novim globalnim okvirima, a među građanima Srbije raste broj skeptika prema članstvu u Uniji, Vlada ima posebnu odgovornost da objasni građanima zašto je važno da Srbija ubrza neophodne promene u cilju pristupanja EU. Ove poruke moraju biti nedvosmislene i zasnovane na činjenicama o mestu Srbije u Evropi i njenom strateškom opredeljenju“, dodaju potpisnici, naglašavajući da su veoma svesni brojnih izazova sa kojima se naša zemlja suočava i da su spremni kao i do sada, da svojim aktivnostima budupartneri.

„Na Vladi je da obezbedi uslove za nastavak saradnje. Dvadeset godina nakon demokratskih promena, kojima je jasno stavila do znanja da želi da ide putem demokratskih vrednosti ka članstvu u EU, Srbija se udaljava od tih ciljeva. Potpisnici će zbog toga nastaviti da prate, izveštavaju i daju preporuke kako da se ubrza proces pristupanja EU i da insistiraju na poštovanju vladavine prava, demokratskih institucija, ljudskih prava, nezavisnog pravosuđa, slobode medija i prava svakog građanina da javno i bez straha iznese svoje mišljenje jer time branimo vrednosti i slobodu građana, Ustav i zakone Srbije“, poručuju potpisnici saopštenja.

Potpisnici:

1. Beogradski centar za bezbednosnu politiku- članica NKEU;

2. Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM- članica NKEU

3. Građanske inicijative- članica NKEU

4. Centar za evropske politike- članica NKEU

5. „GLAS“ Bosilegrad

6. A 11 – Inicijativa za ekonoska i socijalna prava

7. A1 Novi Pazar

8. AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i

AIDS-om

9. Asocijacija DUGA Šabac

10. ASTRA

11. Beogradska otvorena škola

12. Beogradski centar za ljudska prava

13. Beogradski fond za političku izuzetnost

14. BETA

15. BIRODI

16. Centar modernih veština – članica NKEU

17. Centar savremene politike

18. Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije

19. Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK

20. Centar za monitoring i aktivizam – CEMA “

21. Centar za praktičnu politiku

22. Centar za razvoj lokalnih medija

23. Centar za razvoj lokalnih sredina -CRLS – članica NKEU

24. Centar za socijalne inovacije i integracije

25. Drug Policy Network South East Europe (DPNSEE)

26. Društvo Stara Planina

27. E- sigurnost

28. Ekološko udruženje „Rzav“

29. Europolis

30. Evropski pokret u Srbiji – članica NKEU

31. Fond za humanitarno pravo

32. Fondacija Centar za demokratiju

33. Forum civilne akcije – FORCA

34. Geten- članica NKEU

35. Građanska čitaonica “Libergraf”

36. Humanitarno udruženje Romsko srce

37. Inicijativa mladih za ljudska prava

38. Inicijativa za prava osoba sa invaliditetom- MDRI-S- članica NKEU

39. Inženjeri zaštite životne sredine

40. ISAC Fond – članica NKEU

41. Koalicija prEUgovor

42. Kragujevac slobodno

43. Libek

44. Link plus

45. Lokalna Kuća Razvoja Brus

46. Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS

47. Mreža SOS Vojvodina

48. Nacionalna koalicija za decentralizaciju

49. Nepušački Edukativni Centar – RP

50. Nova Naša reč

51. Novi Optimizam

52. NUNS

53. Odbor za ljudska prava Niš

54. Podrinjski Antikorupcijski Tim Pakt

55. Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“

56. Praxis- članica NKEU

57. Proaktiv

58. PROTECTA

59. Regionalni centar “ Mobing “ Niš

60. Res Publica Kragujevac

61. Savez ekoloških organizacija Zelena lista Srbije

62. Skupština slobodne Srbije

63. Slavko Ćurvija Fondacija

64. SOinfo.org portal

65. Trag fondacija

66. Udruženje “ Česi jugoistoka Srbije “

67. Udruženje Fenomena

68. Udruženje Lilit

69. Udruženje za zaštitu šuma

70. UG „RROMA ROTA“

71. Urban-in

72. Užički centar za prava deteta

73. Vojvođanski građanski centar

74. Žene u crnom

75. Žene za mir

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

    

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares