Depersonalizacija napada

Depersonalizacija napada

Evo, dakle, šta još piše Divjak prizivajući u pomoć i autoritet Vesne Pešić: „Ako se takvo ponašanje vlasti“, kaže Divjak, „odmah uopšti u ‘srpsku mejnstrim kulturu’, zaista izgleda kao izbegavanje da se imenuje Vučić kao glavni progonitelj slobode mišljenja, u ovom slučaju stavova Seke Sablić.“

    
Depersonalizacija napada 1Foto: Stanislav Milojković

Divjak zapravo insinuira da ja (iz niskih pobuda, treba li uopšte reći) izbegavam da pomenem Vučića u kontekstu Atlagićevog nasrtaja na Seku Sablić, što ne poričem, naprosto zato što Vučić Aleksandar – osim što je Atlagić SNS-ov član i poslanik – sa Atlagićevim skupštinskim slomom živaca nema ništa.

Iz Atlagića govori vekovno nasleđe. Nije to od juče.

Divjak me je onomad nabedio da nasilno „indijanizujem“ Srbe, ali zastanimo malo, zapitajmo se, nije li baš onako indijanski – umal, grešna mi duša, ne napisah srpski – smatrati plemenskog poglavicu odgovornim za sve postupke svih saplemenika i istovremeno zaslužnim za sve njihove uspehe, pobede, etc.

Reći ću još i ovo – pa nek se i Divjak i Pešićka ibrete kolko hoće – ja Vučića uopšte ne doživljavam kao „glavnog progonitelja slobodnog mišljenja“ jer tamo gde da ga ima – slobodno mišljenje niko ne može „prognati“, sasvim je druga stvar što u Srbiji broj onih koji zaista umeju slobodno da misle nije veći od osrednjeg trocifrenog.

Misliti slobodno, misliti u pravom smislu reči „misliti“, znači razmatrati stvari i pojave bez unapred pripremljenih šablona i predrasuda.

Sledstveno je moja malenkost još davnih dana odgovornost za vladajuće divljaštvo personalizovala u liku i delu V. Koštunice, koji je bio samo vrh ledenog brega sive alijanse ubica, lopuža i mufljuza kojima odgovara upravo ovakvo stanje stvari.

Upravo je taj dilber tok tek probuđene društvene energije skrenuo u Guču i na onaj bedni novogodišnji panađur, na kome je – s Bećkovićem o desnuju – cupkao pred srpskom majkom, Ražnatović, nemajući pojma da slika poseljačivanja Srbije nije kompletna dok ne đipi na binu i umetnici ne uturi 500 evra u brushalter.

Slika je odnedavno kompletirana.

Misliti drugačije, prevideti tu fatalnu tačku sloma liberalnih tendencija, svaljivati sva zla ovog sveta na Vučića, opasno je duhovno slepilo koje dodatno isisava i ono malo preostale društvene energije i dodatno je iscrpljuje u jalovim post festum jadikovkama nad esenesovskim nepočinstvima i nepodopštinama.

Vučić, SNS i njihovo članstvo i smipatizerstvo po 140-godišnjoj logici stvari vaistinu (misle da) misle da je Vučić zaslužan za sve (nebrojene) blagodati i sve uspehe – nikakvih neuspeha tu ne može ni biti – ali da li je to razlog (a izgleda) da jeste da liberalni (do moga) i demokratski (takođe do moga) deo populacije tako misli?

Mislite o tome.

    

Komentari (15)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Mnogo je promaje u Basarinom pokušaju odbrane neodbranjivog.
  Zašto pobrojani argumenti i objašnjenja koje Basara koristi da opravda i abolira Vučića od odgovornosti, mogu da važe za njega, a ne mogu da važe npr. za Koštunicu, Tadića ili Đilasa ? Ispada da je Vučić žrtva svoje dobrote i naivnosti, a da su pomenuta trojica bili aždaje koje su imale sve pod kontrolom, a nisu ništa uradili. Svi znamo da nije tako, znamo da je upravo obrnuto. Pogotovo što je on najduže na vlasti.
  Uvek sam se pitao šta to Basara vidi pozitivno kod Vučića, iako je on u političkom smislu najgori od svih koji su bili na vlasti posle 2000. godine ?

 2. Ovde si, Base, već dobro definisao stvari. Ja bih samo dodao da je više problem mržnje i osećaja odbojnosti prema drugome. Andrić je to svojevremeno odlično dotakao. Mislim to je veći problem nego bilo šta drugo što se kao problem predstavlja. Neki bi rekli nacionalizam, socijalizam, Vučić, Sloba, Tito etc, ali mržnja i histerija su nešto suštinsko, što stoji iza svih ideologija i mišljenja na ovim prostorima, a i generalno, na svetskom nivou, kao univerzalni međuljudski problem. Nerašćišćene emocije i antiautoritarno-autoritarni pogled na svet, tj. pogled na svet po potrebi mog ličnog unutrašnjeg sveta.

 3. Какав би то био „либералац српског стила“ да не верује у Стаљина?!

  1. Verujem da velika većina srpskih liberala, i srpskog stila, a i onih koji tom stilu ne pripadaju, drže sliku Josifa Visarionoviča na tavanu, u kutku pod prašinom, a ako su je bacili, ono bar duboko u srcu im se urezala. Oni od preko 50-60 godina verovatno i bez izuzetka.

   1. Тужно, али истинито. Гледао сам ономад иначе сјајан интервју који је Душан Макавејев дао ББЦ-у седамдесет-и-неке, у којем овај каже како, упркос свему, не верује да је могуће организовати друштво засновано на слободи, и да је некаква вишња арбитрарна сила, неки Стаљин, неопходан!?
    Шта онда очекивати од српских мусавих мастиљара, фишкала и „интелектуалаца“?…

 4. Ово је већ комедија – јадни колумниста каже да не може један „вођа“ (па ни Вучић) бити крив за све, али упорно труби да је Коштуница, за његовог вакта, крив за све. Шта ти значи „мислити слободно“. Е, кад ће нови роман о Дивјаку?

  1. Баш не пропуштате да подсетите да читање није за свакога…
   Јадно је и бедно то образовање (јадан је и бедан читав тај пруски концепт обавезног општег образовања) које мајмунчиће научи да сричу слова и пишу косу-танку-усправну-дебелу, а не научи их да разумеју написано! Па кад мајмунчићи израсту у велике мајмуне, онда с дипломом у џепу сијају у уверењу да су ухватили Бога за браду и да имају кључеве свог знања, јер у сопственој скучености ни не помишљају да би нешто изван њиховог плитког поимања уопште могло да постоји!
   Више су беде натоварили на овај убоги свет ти полуписмени интелектуалци него Ханибал, Атила и Џингис-кан скупа…

 5. Svaka cast Basara za „novogodisnji panadjur“. Nije samo Beckovic vec se i ljubio sa Milom Dodikom u ponoc srpske nove godine pod nogama Cece nacionale
  Kakav polusvet, jebote!!!

  1. Српски полусвет, докторе!
   Од тог „српског света“ по свему судећи неће бити ништа, ал’ им је „српски полусвет“ испао за 10!…

 6. Divjak nije dorastao ovoj diskusiji. Basara zna da su indijanci,ma sta se pricalo, za nekoliko vekova ipak odlicno progovorili engleski.
  To je smisao , posebno apela koje potpisuju brojni srpski priuceni intelektalci a koje,za njih kreiraju zagrebacki propali djilkosi. Misleci ljudi… kaze Basara .

 7. Mnogo si, Base, iskarikirao scenu dočeka nove godine pred Skupštinom. Koštunica jeste bio prisutan, ali nije cupkao u ritmu Cecinog pevanja. Videlo mu se po izrazu lica koliko se sam sebe stidi, jer je samo prisustvovanje tom „panađuru“ miljama daleko od njegovih osobina i karaktera .Za razliku od njega, Tadić bi se tu osećao kao riba u vodi i sigurno bi pocupkivao.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares