Famozno ide u istoriju

Famozno

Ulica Aleksandre Tijanić

Posle 11 godina, tri meseca i 11 dana, od danas pa nadalje Famozno više neće izlaziti u Danasu.

    
Ulica Aleksandre Tijanić 1Foto: Stanislav Milojković

Zašto je tome tako, nije informacija od značaja za javnost.

Ipak ću da bih predupredio teorije zavere reći da me niko nije „oterao“, naprotiv, zadržavali su me.

Toliko na tu temu.

Sada prelazimo na temu naše novogodišnje kolumne – hrpu mentalnih govana prelivenih sirupom za kašalj koju je Ljilja Smajlovićka poda(st)rala u kolumni u nedeljniku Nedeljnik, a u kojoj je ispevala odu Aleksandru Tijaniću, očitala bukvicu svima koji su se drznuli da zakeraju što je službenik Tijanić posmrtno nagrđen sokakom i usput pomenula neke ljude „klozetskih metafora“.

Čik pogodite na koga je mislila?

Smajlovićkina fascinacija Tijanićevim likom i delom sasvim je logična jer je blaženoupokojeni Glavonja bio sve što je Ljilji Marlen – iako je imala osnovna sredstva za rad – bezobrazluk, nemanje stida, obzira i obraza – htela (i još hoće) da bude, ali joj se, u pomanjkanju muda, omaklo da to i postane.

Pre dvadesetak dana, nakon puštanja u rad Tijanića sokaka, pitao sam jednog bliskog Đinđićevog (i mog) druga, (ime i br lk poznati redakciji): pa dobro, čoveče, kako niste provalio da je Tijanić džiber i folirant i za koji si Sebastian godinu i kusur dana šakom i kapom davao mufljuzu pare, da bi – kad je kucnuo čas – Glavonja nastupio kao šprehštalmajstor Điniđićevog streljanja.

Evo odgovora: jbg, bio mi se uvukao pod kožu.

Rečeni drug inače nije baš poznat po dlaci na jeziku pa mi je bilo malo čudno što nije otvoreno rekao da mu se Glavonja uvukao u dupe.

Kao i mnogim drugima, uostalom.

Tačnije svima čiji su šupci vodili do mračnih predmeta Glavonjinih želja.

Osim onih koji su se plašili svojih senki, onih koji i treba da se plaše i onih koji su imali nesreću da im Glavonja bude direktor – ama baš niko u Srbiji se nije plašio Tijanića, kako to Smajlović-Tijanićka insinuira.

Naprotiv, Tijanić se (s jakim razlogom) plašio mnogih, a strah je razbijao tekstualnom pirotehnikom, arlaukanjima, pretnjama i uvredama, zaštićen – ne svojim autoritetom (smeh vrabaca iz off-a) – nego političkim imunitetom nekog od visokih dupeta iz kojih je ordinirao.

Znamo da Smajlovićka uvek ima duplo dno.

Nije ona u ovoj stvari nastupila kao peračica Tijanićeve posmrtne biografije – zna ona, kao što i svi znaju, tko je bio Tijanić – nego kao preporučivačica usluga sličnih Tijanićevoj, koje, kako iz priloženog vidimo, više nikome ne trebaju.

Tijanićev šef, Koštunica, obavio je prljavi posao koji je Glavonja najavio i za dugo vreme zatukao emancipatorske i liberalne politike, sledstveno na Smajlovićkinu žalost zadugo neće biti potrebe za uslužnim novinarima i najavljivačima/cama atentata.

I to bi bilo to.

Srećna nova 1921.

    

Komentari (28)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Pošto nije hteo da napiše ništa u vezi prelaska iz Danasa u Kurir, biću slobodan da se javim iz penzije i citiram druga Basaru sa njegovog novog radnog mesta.

   Svima želim sve najbolje u 2021.

   „Ali kad je u poslednje dve godine uticaj Đilasa & Co na Danas postao prevelik za moj ukus, pomislio sam da je obostrano najbolje da Famozno bez ikakvih hardfilingsa premestim na drugo mesto“.

   Citat je iz novogodišnjeg trobroja dnevnog lista Kurir za koji drug Basara počinje redovno da piše u 2021.
   Živeli.

 1. Sve najbolje u nastupajućoj 2021. Ta davna 1921. je bila godina sa više nade. Pandemija tzv. španske bole se uveliko stišala a za sedam godina pronađen je prvi antibiotik, smrt za bakterije ne i za viruse. To sa virusima će naša generacija da oposli uz pomoć vere, u nauku, naravno. A štono se tiče glavonja, glavoseča, podguznih primicača i vernih podanika, Srbija nikada nije oskudevala u istim, prelivali su na sve strane. Jeste falila u onim pametnim i čestitim, samo takvi su brzo bacali kašiku uz pomoć ovih drugih manje časnih al alavih Danas pak, napuštaju zemlju znajući da Sunce slobode bolje greje ako je država uređena a ne uneređena kao Srbija još se brendira kao svetla budućnost zlatnog doba posle Sloba. U Srbije je sve isto samo njega nema. Kako koga!? Pa Karađorđa brate, od njega je sve počelo a biće da se sa Vučićem završava, pa da konačno počnemo da živimo kao sav normalan svet u nenormalnim vremenima. Zašto nemamo kapaciteta!?

 2. Zao mi je da se Famozno gasi. To je najbolja kolumna u Danasu. Svaka cast g. Basari na satiricnim pravovremenim komentarima.

 3. Ne zaboravimo kome se Legija predao – bili su prisutni Koštinuca, Jočić i Tijanić!? Ovaj potonji je bio i ostao najcrnja udba! Neškolovana!

  1. Чуј, предао?! Ви ко да сте поверовали у причу како је мутавац замотан у чаршаф прошао непримећен кроз пола Београда!? Тај је становао у Коштуничином кабинету, ћале!…

 4. Nemo Base, ko boga te molim! Di ćeš bolan go na vetrometinu zarad tričave, tezgaroške, apanaže. Dobro, de, ako su te slučajno glavešine prisilile na taj korak, ti samo mahni ili promeni majcu, da znamo brate, pa da reagujemo adekvatno?. Po tome smo poznati van balkanskog šara ako me sećanje malo ne vara, reagujemo brale tek kad dođe Mara sa sve svatovima. Daj Base, da dohvatimo 12 godinu za redom, pa nek ide život, i nije neka šteta, ionako će za nas da bude cmak sveta, oćoravićemo dibidus od blještavila zlatnog doba sa TV-a.

 5. Tijanić, klasičan lumpenproleterijat, koji se doškolovao, kao i velika većina KPJ, SPS, SRS, SNS linije političke nemisli.
  Osam godina, šest meseci i 20ak dana čitam Danas, zbog Basovih kolumni. Mi gubimo Famozno, a Milivoje smisao života. La vida continúa!

 6. Na dan uoči Nove 2021. godine stigle su me još dve loše vesti.
  Jedna je da Basara više neće da piše za list Danas, a druga, koju sam slučajno video na kiosku , da Basara prelazi u Kurir, gde će imati svoju svakodnevnu kolumnu a la Famozno.
  Interesantno je da Basara u svom poslednjem tekstu nije ni pomenuo da će nastaviti da piše u Kuriru, samo je objavio da više neće pisati za Danas. Takvo prećutkivanje svojstveno je deci kada naivno žele da sakriju neki svoj loš postupak, da ne kažem brljotinu.
  Teškom mukom sam kupio i Kurir, sa fotoumivenim Vučićem na naslovnoj strani, a pomalo i Basarom. Pročitajte kako je Basara objasnio svoj prelazak u Kurir. Praktično se pridružio horskom papagajskom napadu na Vučićevog arhiprotivnika, na Đilasa (Dragana, ne Milovana). Ispada da na pisanje u Kuriru niko nema uticaja, a da je list Danas pod potpunim uticajem Đilasa, da to više ne može da se izdrži. Sic !
  Iako sam svojevremeno ovde napisao da ću ići za Basarom u koje god novinčine da se preseli, moram da curiknem i kažem: ne mogu Base, previše je, moj stomak to ne može da izdrži. Čitaću i dalje Danas.
  Base, nisi nikoga izneverio, osim sebe. Nema pozitivne strane u tvom postupku, osim (možda) za tebe samog. Ti nisi shvatio da ogromna većina građana, oko 77 posto, koja ne sledi sadašnju vlast, uopšte ne zagovara Đilasa ili bilo kojeg drugog opozicionara. Njima se prosto smučila sadašnja vlast, na čelu sa Vučićem. Ti si njih napustio, a ne Đilasa i kompaniju.
  Putuj igumane i ne misli na manastir. Tamo ćeš imati bespogovorne istomišljenike. Srećno ti druženje sa Ristovskim, Mikijem, Buletom, Tasovcem, Kockicom … sve čovek do čoveka.
  Valjda si svestan da si se pridružio tamnoj strani sile u Srbiji.

  1. Јбг, Џедаји, ја нећу ни да трепнем кад будем отварао Фамозно на Куриру…

 7. Poštovani Basara, mogu samo da kažem da je čast i zadovoljstvo bilo pratiti Vaše dosadašnje kolumne i da mi je najiskrenije žao što ih više nećete pisati.
  Srećni praznici!

 8. Odlazak Basa primam kao gašenje jednog od poslednjih svetionika.
  Danas na gubitku, Bas izgleda na još većem. Dal se moralo u žutaru?

 9. Danas čitam još od studentskih dana, dakle od 1997. godine, i naravno da ću nastaviti i dalje da čitam. Basaru i njegovu književnost ‘provalio’ sam sa Famom, i od tada sam njegov čitalac. Kupovati Kurir neću, ali ću čitati njegove kolumne na internetu. Hoću da verujem da će sačuvati britku misao i oštar jezik, i da neće izgubiti ono što odvaja ličnost od privida, a to je integritet. Naravno, i druge varijante su moguće, no svejedno iako ne bude te ličnosti ostaće, nama čitaocima, Fama, Mongolski bedeker, Peking by night.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares