Da li se proverva demokratija?

VAŠINGTON

„Politička smicalica“: Senatori koče Bajdena

Jedanaest republikanskih senatora neće glasati da se potvrdi ishod predsedničkih izbora u SAD. Po svemu sudeći, to može malo da odloži zvaničnu potvrdu izbora predsednika. Inauguracija 20. januara se ne dovodi u pitanje.

    
Kapitol u VašingtonuKapitol u Vašingtonu

U sredu (6. januar) bi američki Kongres trebalo da potvrdi ishod predsedničkih izbora i pobedu Džozefa Bajdena. Ali ovog puta to izgleda neće biti formalnost – jedanaest republikanskih senatora najavilo je da će podneti prigovore na ishod glasanja. To objašnjavaju navodnim izbornim prevarama i nepravilnostima.

DW.COM

Ne zna se kako će se SAD dalje razvijati, smatra Ines Pol.

Ova grupa zahteva da Kongres formira posebnu komisiju koja bi ispitala optužbe i to u hitnom postupku – za samo deset dana. Jer, već 20. januara trebalo bi da se održi inauguracija novog šefa države. Bez takve komisije, kažu ovi senatori, oni neće dati svoj blagoslov izbornim rezultatima.

Prva violina ovih republikanskih pobunjenika je senator Ted Kruz iz Teksasa, tvrdo konzervativni političar lojalan odlazećem predsedniku Donaldu Trampu. Neki drugi senatori tek su u novembru izabrani u gornji dom parlamenta.

Predsednik Tramp još uvek odbija da prizna izborni poraz od demokratskog izazivača Bajdena. No do sada je više od pedeset tužbi iz njegovog tabora odbačeno od strane sudova, između ostalog i Vrhovnog suda. Bajdenovu pobedu su potvrdili elektorski glasovi.

Trampovci u manjini

Prema zakonu, oba doma Kongresa se 6. januara nakon izbora sastaju na zajedničkoj sednici kako bi zvanično pročitali rezultate, zbrojali glasove i saopštili ishod.

Senatori koje predvodi Ted Kruz kao i stotinak republikanskih kongresmena teško mogu da spreče Bajdenov izbor, ali mogu da otegnu proceduru. Oni bi mogli da isposluju da Senat i Predstavnički dom moraju da održe razdvojene sednice.

Ted Kruz ne odustaje Ted Kruz ne odustaje

U pitanju je „politička smicalica“, ocenio je Derek Miler, profesor prava na Univerzitetu Ajova. On za agenciju Rojters kaže da zakon iz 1887. godine nije izričit, ali da ga većina stručnjaka i sudija tumači tako da Kongres nema pravo da proverava izborne rezultate. Čak i kad bi imao to pravo, dodao je Miler, za to bi bila potrebna većina u oba doma.

Trampova namera da do kraja osporava pobedu rivala međutim nema toliko pristalica. Mič Mekonel, vođa republikanske većine u Senatu, sredinom decembra već je čestitao Bajdenu na pobedi i pozvao partijske kolege da potvrde ishod izbora.

nr (rtr, ap)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

POVEZANI SADRŽAJI

USA Georgia | Trump Wahlkampf Senatswahlen

Tramp protiv partije 06.12.2020

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp ne odustaje od tvrdnji da su izbori na kojima ga je porazio Džozef Bajden bili „namešteni“. Istovremeno Tramp poziva pristalice da izađu na važno glasanje za Senat u Džordžiji.

Washington | Präsident Trump verlässt Weißes Haus | PK Impfstrategie

I šta sad, Ameriko? 30.12.2020

Četiri godine se svet nalazio u raljama Tviter-naloga Donalda Trampa. On, doduše, mora da ide, ali jednostavnog povratka na staro – neće biti. Ne zna se kako će se SAD dalje razvijati, smatra Ines Pol.

USA I Wilmington Delaware I Joe Biden

Bajden uveren u pobedu, Tramp se uzda u sudove 07.11.2020

Demokratski kandidat je na samo nekoliko elektorskih glasova do pobede na izborima. No iz tabora predsednika Trampa stiže gomila tužbi sa zahtevom da se ne broje glasovi pristigli poštom posle izbornog dana.

Odgovori