HRAM SVETOG SAVE

Božićna liturgija u Hramu Svetog Save

(Фотографије Танјуг/Тара Радовановић)

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je jutros u 9.00 u Hramu Svetog Save u Beogradu, liturgiju povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika koji označava rođenje Isusa Hrista.

Tokom bogusluženja pročitana je poslanica Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojom su vernici pozvani da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, jer time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, a zdravstveni radnici nazvani decom Božjom koja se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

Takođe, SPC je u poslanici poručila da je i ovog Božića zajedno sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, „u kolevci našeg naroda”. Srpski narod širom sveta SPC je podsetila da čuva svoju pravoslavnu veru, jezik i pismo, bez ozbira na kojem kontinetu i u kojoj zemlji živi.

„Budite ponosni i dostojanstveni. Mi smo drevni hrišćanski narod koji je kroz krštenje, Kirilo-Metodijevsko nasleđe i svetosavsku provetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta”, rečeno je u poslanici.

Liturgija je, posle dužeg vremena, služena u Hramu Svetog Save u kojem su završeni veliki radovi, a ne u njegovoj kripti. Prvu božićnu litugiju u hramu Svetog Save služio je u ponoć epskop remezijanski Stevan, starešina hrama.

Mitropolit Hrizostom je kao najstariji član Sinoda „čuvar trona patrijarha” do izbora novog poglavara, što je predvijeno za 18. feruar ove godine, na Saboru. Božić se slavi tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja, prenosi Beta.

 

 

Odgovori