Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti

Radovanović: Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da su epidemiološke mere koje su uvedene pre Nove godine dale rezultate, kao i da zbog pada zaraženih treba insistirati na njihovom produžavanju, dodavši da je mnoge lekare jako pogodila izjava Predraga Kona i da neki, bez obzira na naknadnu modifikaciju izjave, prete da će ga tužiti.

    
Radovanović: Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti 1Zoran Radovanović Foto: Mila Teokarević (Arhiva)

„Mi smo na putu da se situacija stabilizuje. Kriva epidemiološka je silazna, i još uvek lako može nešto da je poremeti. Da je dopušteno da se Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavlja ‘raspojasano’, mi bi smo na tom kraju krive imali porast. Dakle, mi moramo da insistiramo da mere koje su preduzimane opstanu i dalje. Daleko smo od stabilne epidemiloške situacije“, rekao je Radovanović za N1.

On je naveo da će se takav proces nastaviti u narednim sedmicama, kao i da je najvažnije da je bolja situacija nego što je bila, oceniši da su mere koje su važile za Novu godinu, bile razumne, bez obzira što su razočarale neke građane.

„Dobro je što nije dozvoljeno da se tradicionalno proslavlja Nova godina, jer bi nesumnjivo došlo do znatnijeg porasta obolevanja“, smatra Radovanović.

Govoreći o početku rada škola, Radovanović je rekao da su deca izgubila gotovo čitavu kalendarsku godinu zbog pandemije i to je nenadoknadiv gubitak što se tiče obrazovanja, tako da moraju da se vrate da uče.

„Za razliku od gripa, gde su deca i omladina ključni za zaražavanje i prenošenje zaraze, ovde ta uzrasna grupa ima manji značaj. Tu postoji određeni rizik, ali nastava mora da se odvija“, uveren je Radovanović.

Komentarišući visoku smrtnost lekara za vreme epidemije kod nas, kaže da je to posledica stanja u zdravstvu.

„Mi znamo za barem 73 umrla lekara zahvaljujući Sindikatu lekara i farmaceuta. Sa udruženjem medicinskih sestara i medicinskih tehničara nije tako, oni nisu izašli sa tim podacima. Ali, po onome što znamo, sigurno je da su ne samo medicinski tehničari, već da je i nemedicinsko osoblje obolevalo i umiralo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, suština je da suzbijanje bolničkih infekcija ni pre kod nas nije bilo na zavidnom nivou, i shodno tome da smo među nasiromašnijim zemljama u Evropi, to se odrazilo i na zdravstvo.

Upozorio je da su se brojni lekari od početka epidemije žalili na uslove u kojima rade, ali je većina insistirala na anonimnosti.

„Mi smo sredina i društvo gde za izraženo mišljenje možete doživeti jako velike neprijatnosti“, kaže on i dodaje da kada se uzme sve u obzir ne čudi da smo mi zemlja koja po broju stanovnika ima najveći broj umrlih lekara u Evropi, a verovatno i u svetu.

On je govoreći o izjavi Predraga Kona o uzrocima smrti lekara rekao da je ta izjava jako uznemirila neke lekare iz crvene zone.

„Ja sam čuo te izjave i zaista je kolega Kon rekao da se lekari često zaražavaju na kafe pauzama. Zamislite da neka lekarka sa skafanderom uzme da pije kafu. Ona bi je prosula, tehnički ne bi mogla da je pije. Znam te ljude, i neki od njih satima, pre nego što dođu na posao, ne unose tečnost, zato što nemaju načina da narednih sedam, osam sati odu do toaleta“, navodi Radovanović.

Govoreći o strahu lekara da prime vakcinu, Radovanović je rekao da je to „odraz jedne ozbiljne sociopatologije“ i to se preliva sa lekara na građane, i sa građana na lekare.

„Tu neku ‘pripremnu baražnu paljbu’ obavilo je nekoliko lekara sa akademskim zvanjima, koji su tvrdili raznorazne besmislice. Onda su se neki na slepo opredeljivali, pa su tako samo za rusku vakcinu. Prvo, to je neetički, jer tvrdite nešto što ne znate. Drugo, unosite ideološke floskule u zdravstveno prosvećivanje, jer je to poruka koja ide građanima“, kaže Radovanović.

On je akciju zdravstvenog sistema o odabiru vakcine za primanje nazvao besmislenom, jer je veoma teško utvditi razlike između vakcina i da to teško mogu da znaju i stručnjaci, a obični građani još manje

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares