Nikola Samardžić

Prodor u XXI vek

QAnon

Američki kongres nije se izjasnio samo o napadu Trampovih pristalica na instituciju američke legislature i demokratije, trebalo bi da je time stavio tačku na epohu laži, obmana, izdaje i dubokih vrednosnih podela.

QAnon 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Erozija američke demokratije postala je činilac slabosti Evropske unije koja ne raspolaže liderstvom, instrumentima, niti konsenzusom o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Populisti odbijaju temeljne evropske norme.

U neposrednom EU susedstvu instalirane su kvislinške vlade pod kontrolom Moskve i Pekinga.

Trampov impičment mora postati impičment celokupne političke garniture, i vlasti i opozicije, koja je Srbiju vratila ne samo u devedesete nego i u tridesete, i u slobizam i u klerofašizam, a svaka budućnost je neizvesna.

Dok je apsurd jedina precizna šifra ove stvarnosne zbilje, u prilog pesimizmu i optimizmu istovremeno, verovatno ćemo biti deo velikog paketa promena ukoliko Evropska unija, pod novim američkim u nedostatku sopstvenog liderstva, bude namerna, i odlučna, da se vrati svojim suštinskim normativnim i vrednosnim polazištima, i samome smislu postojanja, kako bi ponovo bila prostor sloboda, inovacija, sigurnosti i kulture.

Zato bi za Trampom morali da odu svi koji su, na ovoj strani Atlantika, izobličavanjem i nacionalnih i evropskih politika njihovom prilagođavanju svima koji su evropski interes podredili koruptivnim odnosima s Rusijom i Kinom, saučestvovali u populističkom udaru na slobode i demokratiju.

Transatlantska saradnja zasnovana je na odnosima SAD i Britanije, Nemačka je najveća pojedinačna EU ekonomija.

Britanija i Nemačka moraju biti činioci, a ne antiteza, evropskog jedinstva i odbrane od hibridnih agresija Rusije i Kine.

Nema ludaka koji po Vučićevim medijima nije podržao izdajnički Trampov napad na američku, time i na evropsku i srpsku demokratiju.

Razmere takvog političkog uloga podrazumevaju političke posledice.

Njih je Vučić svestan, verovatno s podrškom Moskve i Pekinga, da ovako slobodno nastavi.

Suma naših sistemskih i vrednosnih neuspeha je nacionalna katastrofa, nepotrebna i užasna smrt više od sedamdeset lekara koji su radili u nehumanim uslovima dok se budžet rasipa na partijske vojske i paravojne jedinice, na korodirana javna preduzeća, na monstruozne spomenike i deobu koruptivnog plena sa azijskim izvođačima javnih radova.

Zdravstvo i školovanje nisu prioriteti jer racionalno naučno znanje, i njegova javna primena u institucijama, urbanom životu i kulturi, nisu politički prioriteti.

Privatni sektor isključen je iz procedura testiranja i vakcinacije, ne samo kako bi se ugrađivali isključivo partijski i državni službenici, nego da bi vlast ostala isključivi gospodar života i smrti.

Diskurs javne politike je provincijalno, klerostaljinističko čitanje Trampovog QAnona.

Na onaj način na koji je zvanična politika Beograda zatrovala institucije, društvene odnose, životnu sredinu i ostatke ostatak evropskih vrednosti, doprinela je neredu u susedstvu novim podelama u BiH i Crnoj Gori.

Veliko evropsko spremanje, preduslov opstanka EU, zato podrazumeva celu bivšu Jugoslaviju u kojoj je virus populizma jedini zajednički QAnon inače razvaljenog jedinstva.

Komentari (4)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Nije on zbunjen. On tačno zna šta radi i zašto to sve radi. A sve meri jednim aršinom, kakvu korist će dobiti od svog delovanja

  2. Ima čovek pravo da predaje i govori, to mu se ne sme oduzeti. Imamo i mi pravo da kažemo da Tramp nije započeo nijedan novi rat, da je pre korone privreda napredovala a nezaposlenost opadala, da je po pitanju Kosova bio bolji po nas od svojih prethodnika. Da je u Siriji neutralisao veći deo IS-a, uključujući vođu Bagdadija, a u Iraku Sulejmanija(iranski general). Imamo pravo da podsetimo na slučaj Džefrija Epštajna, dokazanog pedofila i drugara Klintonovih koga je Tramp uhapsio! Otuda potiču i Qanon zavere. Imamo pravo da glasamo za populiste koji su protiv po Evropu pogubnog globalizma, migracija, abortusa. . . Imamo pravo da sarađujemo sa Rusijom i Kinom koje poštuju naš teritorijalni integritet.

   1. Meni ste svi isti dok god se ne shvati da rodna korektnost i feminacizam uništavaju demokratiju, slobodu govora i misli, kvalitet i napredak nauke. (Kao i svaka pozitivna diskriminacija)i guranje preko reda, preko veze.
    Žene imaju preveliku prirodnu moć i uticaj da bi ih se guralo preko reda, u sve pore društva i sistema na planeti. Totalno nepotrebno i štetno.

Cassions Tema od FRT