Kako ono beše – slika vredi hiljadu reči?

Hipi nacisti

Kako ono beše – slika vredi hiljadu reči?

    
Hipi nacisti 1

Lice nedavnog upada demonstranata u američki Kongres bila je slika i neprilika izvesnog QAnon Šamana.

Svi smo videli tog tetoviranog i kostimiranog tipusa kako urla golih prsa, u krznu i sa vikinškim rogovima na glavi, patriotskim bojama na faci, te improvizovanim kopljem na američkoj zastavi.

Ova paramodna ikona zapravo je 33-godišnji, nezaposleni i neuspešni glumac Džejkob Čensli iz Arizone, koji inače vozi izlupani hjundai i živi sa svojom mamom.

Jer naravno da živi sa svojom mamom.

Boris Dežulović je u pravu kad kritički upoređuje ovu kreaturu sa nekadašnjim pravim revolucionarima poput Ernesta Če Gevare.

Tim doktorom medicine i kvintesencijom kuloće u gerilskoj uniformi, sa tompusom i beretkom sa petokrakom, na najpoznatijoj mu fotografiji.

A isti takav beše i uživo, npr. na Brionima u društvu sa Titom, lep kao slika ili kao sišao sa postera po sobama nekadašnjih studenata.

Onih koji su stvarno sanjali pravedniji svet.

Dok je baš sve lažno u vezi sa pojavom, ponašanjem i verovanjima QAnon Šamana, kao što su fejk i njegovo krzno i plastični mu rogovi.

Ipak, lako je sprdati se sa ubogim Šamanom/Čenslijem, koji smrtno ozbiljno veruje u (tzv. QAnon) kabalističku zaveru dubokodržavnih pedofila što po podrumima picerija i Bele kuće siluju decu ili im piju krv da bi večno bili mladi.

Međutim, ništa tu nije smešno.

Osnova ove teorije zavere je duboko antisemitska (Kabala je škola mišljenja u judaizmu) i sa jasnim nacističkim korenima.

Jer, vodeća teorija zavere u nacističkoj Nemačkoj bila je baš ona o Jevrejima koji duboko vladaju državom, te potajno kradu, ubijaju i piju krv nemačkoj deci.

Otuda su i lik i zlodelo samozvanog QAnon Šamana krajnje ilustrativni za ceo globalni trampoidni pokret i njegovu zaverašku i rasističku (sup)kulturu.

Dakle, za jedan amalgam Nju Ejdža, ezoterije, zdrave ishrane, teorija zavere i – čistog nacizma.

I zato, slika jeste zgodna, ali evo tačno 1.389 reči koje nastoje da objasne ovaj društveni fenomen.

Krenimo od rogova.

Šlemovi sa rogovima popularno se vezuju za Vikinge – iako stvarni Vikinzi uopšte nisu imali ovakve nepraktične šapke.

Pronađeni su arheološki ostaci ukupno šest vikinških šlemova, od Jorkšira sve do Kijeva, i – nijedan nije imao rogove.

Ali, umesto da ovu popularnu zabludu pripišemo preterano bukvalnom shvatanju Hogara Strašnog, njena (pseudo)istorija je mnogo zlokobnija.

Ona vuče korene iz romantizma u 19. veku, a prvi put se pojavljuje u operama Riharda Vagnera (ciklus Prsten Nibelunga), gde su muški horovi nosili upravo rogate šlemove.

Vagner je bio i antisemita inspirisan tzv. arijevskom mitologijom, dok je on sam bio inspiracija i omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera.

Rogovi, krzno i nordijski simboli zato i danas predstavljaju (post)modernu odeždu za savremene rasiste i neonaciste.

Ovo naizgled infantilno preoblačenje u (lažne) Vikinge nije modna stvar nekoliko kretena koji žele da privuku pažnju ili se rogato istaknu u masi crvenih kačketa.

U pitanju je uniforma za neonaciste koji prihvataju predhrišćanski (pošto je i Isus bio Jevrejin) neopaganizam (otuda i nadimak Šaman).

I koji nordijski folklor kvarno interpretiraju u priču o nadmoći bele i arijevske rase.

Što sa stvarnom istorijom Vikinga, inače upadljivo (multi)kulturnih naroda, nema nikakve veze.

Nemački romantičarski nacionalizam je u 19. veku izdašno prepravljao ili izmišljao istoriju na osnovu rasističkih teorija, srednjovekovnih epova, pa i bajki braće Grim, i stvorio mit o Vikinzima kao belim varvarima i etnički homogenim osvajačima.

Ovo je zauzvrat uticalo i na naciste, njihove simbole, obrede inicijacije, pa i na formiranje SS.

A nordijski simboli, rune i tome slično, i danas su znaci raspoznavanja za neonaciste širom sveta.

Zatim, taj Šaman ili Džejkob Čensli istovremeno je i narajcani – antivakcinaš.

I to još od pre nego što je to (nažalost) postalo kul.

On je od 2005. radio u američkoj vojsci kao činovnik u magacinu, ali je izbačen već 2007. pošto je odbio da se vakciniše protiv – antraksa.

Ali ni ovo ne treba da iznenađuje. Militantni antivakseri (i antimaskeri) tipično pripadaju ekstremnoj desnici na političkom spektru.

Međutim, Čensli jeste relativno neobičan zato što paralelno prihvata i niz njuejdžerskih, nadrilekarskih i šarlatanskih verovanja.

A ona se već karakteristično vezuju za levoliberalne hipike iz mitološkog San Franciska, a ne Valhale.

Na primer, on se na Fejsbuku predstavlja i kao Energetski iscelitelj i Saosećajni vidar koji provodi vreme u meditaciji i dubokom transu.

U jednom razgovoru, sebe je opisao kao „osobu sa brojnim paranormalnim i vanzemaljskim iskustvima“, koji „pobeđuje mračne demonske sile, održava svete ceremonije, čisti ekosisteme i oslobađa umove“.

Doktor Nestorović bio bi ponosan.

S tim u vezi, internete je posebno razonodila vest da je Šamanova majka zakukala pošto joj sin u zatvoru ne dobija – organsku hranu.

Dakle, uhapšeni desničar, konspirolog i rasista Čensli zahtevao je ljudsko mu pravo da u želudac trpa jedino klopu ili živež stvoren bez veštačkog đubriva.

U tom smislu, ovaj čova vaistinu ne deluje kao uobičajeni neonacista ili skinhed u cokulama.

Već pre kao hipik sa dredovima, iscelitelj kristalima, srebrnom vodom i šamanskim halucinogenima, a koji se hrani organski, ekološki, lokalno i bez glutena.

Ali, iznova samo na prvi pogled.

Zato što i ove lajfstajl i šatro zelene prakse imaju svoju mračniju istoriju, poput spomenutih pseudovikinških rogova.

Naime, vodeći ideolog nacističke doktrine krvi i tla bio je agronom, eugeničar i Hitlerov ministar poljoprivrede Rihard Dare.

Poput Musolinija, i on je insistirao da se hrana nipošto ne uvozi, već uzgaja lokalno i organski.

Zbog čega su, uostalom, nacisti i pokrenuli kampanju osvajanja Ukrajine kao žitnice Trećeg rajha.

Zatim, prvu organsku poljoprivredu (tada se nazivala biodinamičkom), 1924. pokreće austrijski antisemita, vatreni rasista i ezoteričar Rudolf Štajner.

Njegov najveći fan bio je Rudolf Hes, a prvi organski zasadi pojavljuju se baš u okolini zloglasnog nacističkog logora Dahau.

Najzad, tzv. ekofašizam je i savremena, neoromantičarska i tehnofobna politička ideologija koja insistira na mističnoj vezi između etnički čiste nacije/rase i zdravog života koji je u nekakvom skladu sa prirodom.

Ekofašisti su bili i teroristi poput Unabombera (Teda Kačinskog), ali i Brentona Taranta koji je 2019. ubio 51 osobu po džamijama u Krajstčerču na Novom Zelandu.

I sad, naravno da mnogi savremeni ekološki pokreti, zaštitari životinja, zagovornici organske ili lokalno uzgojene hrane i njima slični, nemaju nikakve veze sa otrovnim političkim ideologijama.

Međutim, mnogi i imaju.

Ljubav prema lokalnoj hrani, nacionalnoj kuhinji, kao i posebna državna briga za američkog, nemačkog ili pak srpskog seljaka, zaista mogu da budu divne stvari.

Ali, mogu da budu i šatro prihvatljivo lice zatucanog nacionalizma, izolacionizma, ako ne i samog ekofašizma.

Nacistički ideal bio je upravo nemački seljak koji živi i uzgaja hranu potpuno prirodno, lokalno i nacionalno, i koji ima da predstavlja samu osnovu nemačke ekonomije.

Zvuči romantično i seksi?

I nekako poznato, bar ako pročačkamo stranačke programe većine partija u Srbiji, koje bi takođe da oslanjaju nacionalnu privredu jedino o domaćinsku i lokalnu poljoprivredu?

Od lažnih teorija zavere o vaskolikoj (jevrejskoj) kabali zlostavljača dece, sve do lažne vikinške i arijevske istorije; od nadrilekarskog antivakcinašenja i energetskog isceljivanja, sve do lažno zdrave hrane i šatro zdravog života – taj QAnon Šaman jeste popkulturna ikona svega što je opasno i lažno u savremenom društvu.

Dok ispod te infantilne, ezoterične, nezaposlene i nejebičarske površine, progovara onaj mnogo zlokobniji i poznatiji – nacizam.

Istorijski, kulturno, vrednosno, psihološki i sociološki.

Ceo taj njuejdž misticizam, ezoterično šarlatanstvo, antisemitsko zaverašenje, pa čak i krv i tlo organske hrane, jesu blisko povezani sa najmračnijom ideologijom u ljudskoj istoriji.

Uostalom, i Rudolf Hes i Hajnrih Himler bili su opseduti astrologijom, Jozef Gebels Nostradamusom, a cela nacistička Nemačka se bila valjala u zaveraškom misticizmu i ezoteriji poput prasadi u svinjcu.

Pa i sam Adolf Hitler je voleo životinje i bio nepušač i vegetarijanac.

Agresivni etnonacionalizam ili čak nacizam u savremenom dobu postali su nekako – hipi.

Ili su to oduvek bili?

Nije to nikakva alternativna, već ona već viđena ekstremna desnica.

Od Levijatana koji štiti životinje kad ne progoni Rome, preko antivakcinaša koji Žive za Srbiju, sve do nekakvih Nju Ejdž Četnika koji organizovano deluju na internetu.

Kad ne prave mimove sa tzv. Pepe Žapcima, američki, evropski i srpski nacisti danas se hrane organski, prirodno i zdravo, furaju na velnes i zdrave stilove života, narajcano brinu i za životinje i za lokalnog seljaka, kao i za rasno i etnički čistu zemlju i vodu.

Poput najnovijih naci-šamana u američkom Kongresu, oni su duhovni i spiritualni, bave se jinom i jangom, pa i jogom u helankama umesto u martinkama, protive i glutenu i vakcinama, dok priželjkuju apokaliptičnu, nacionalnu i rasnu borbu između Nas i Njih.

A na nama je da to prepoznamo, razumemo, i da upozorimo.

    

Komentari (31)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Безнадежно глуп чланак, полуписмен. Између осталог:
  „Jer naravno da živi sa svojom mamom.“
  Не аутору: ОН живи КОД своје маме.

  1. Nisam znao da članak može biti glup i polupismen, mislio sam da to može biti samo osobina čoveka. Našli ste mane u članku, što niste na njih ukazali, umesto što ste kao argumnet naveli ovaj beznačajan citat.

  2. Ne znam dal su mi gori hipi nacisti ili social justice warriors-i. I jedni i drugi žive u maminom podrumu a hoće svet da menjaju.

 2. “ … antisemitski ….globalni trampoidni pokret….“

  Povezati šamana sa trampoidnim pokretom i antisemitizmom, iz čega valjda proizilazi da je Tramp antisemita, stvarno nema veze sa mogzom. Tramp je više uradio za Izrael nego svi američki demokratsko predsednici zajedno.
  I pitanje je zašto je Kišjuhas uzeo šamana za sliku i priliku Trampovih pristalica. Zašto nije uzeo za primer onu ženu, bivšu ratnu veteranku, koju su specijalci ubili na vratima Kapitola pucavši joj u vrat sa metar i po rastojanja? A bila je i mlada i lepa i hrabra i istinoljubiva kao i Če Gevara.
  Da li je nekoliko stotina hiljada Trampovih pristalica na skupu u Vašingtonu zaslužilo da ih Kišjuhas neduhovito naziva trampoidima, fašistima i nacistima. Da li je Kišjuhas izuzet od pravila da u javnim nastupima (novinski tekstovi uključeni) vređanje i etiketiranje nije dozvoljeno?
  Hoće li Kišjuhas, neustrašivi borac za ljudske slobode, da progovori neku reč o cenzuri koju neoliberlani elektronski mediji i štampa u Americi već uveliko praktikuju prema onima koji podržavaju Trampa? Ili da nam kaže neku reč o predlogu da se neki republikanski senatori stave na No Flight listu (rezervisano za teroriste) zato što su zahtevali transparentnu istragu o novembarskim izborima?

  1. A vi ste Smorke za Trampa? Protiv ste neoliberala, ali zato podržavate ultra-neoliberala Trampa, koji je uradio više za američke milijardere od svih američkih predsednika (uz možda Regana)? Tramp koji je uredno potpisao gomilu deregulacija kako bi milijarderima olakšao biznis, i doneo paket mera da bi im smanjio poreze.
   Al važno da su izbori bili „netransparentni“, da je bilo navodne krađe itd.
   Da li vi Smorke, znate šta hoćete?

   1. Bravo za komentar. Ali izgleda ne vredi rasprava sa balkancima o Trampu jer mu oni jadni veruju i kao uostalom i većina drekavaca privlači ih poput lampe noćne leptirove.

    1. Duška, dušo,
     Umesto ovog nadahnutog poetskog komentara, mozda bi bilo bolje da si navela razloge zbog kojeg si pala u sevdah čitajući komentar Mitekite. Kažeš da ne vredi raspravljati sa Balkacima, a upravo demonstriraš, tu se slažem, nesposobnost većine Balkanaca da diskusiju vode argumentima. Lakše je zapljunuti i zalepiti etiketu.

  2. Citam Smorketov (e) komentar (e) i gledam Fox News i njihove goste . Svaka koincidencija je slucajna. Zato ocekujem da ce se Smorke uskoro pojaviti na Fox News. Jedva cekam vec sam pristavio za kafu.

 3. Davno smo mi prepoznali i njih i Vas, sto sanjate i dalje levicarske vlazne snove o Brijunima i tompusima. Zajednucki imenitelj….grantojedi, sto bi rekli Ukrajinci. Uzgred nekima, u slicnoj odori, samo kozackoj, izvesna “levicarka”, Viktorija Nuland, iz okruzenja ovog Bajdena, je nosila peciva, verovatno bezglutenska.
  To nema veze sa nacizmom…a skojevac

 4. Vrlo dobro i uglavnom već viđeno štivo reklo bi se prepisano iz porodične biblioteke…
  A sada presavi papir i uzmi lapis pa napiši nešto o ANTIFA globalističkom pokretu koji je „Skinuo“ Trampa sa vlasti pre nego ih je on zabranio. Pogledajte samo uniformu Kamilu Haris na inaguuraciji!?
  I kod nas se zapatila u vidu pokreta Ne da (vi) mo Beograd, Žena u Crnom, karikaturiste sina palog borca od 90 leta i pokreta koji čak ne kriju ANTIFA opredeljenja i daju saopštenje u kom su kasno noću izvršili svoj satanistički ritual na mestu gde su Hortijevci bacali Srbe i Jevreje pod led na šta su se u izveštaju Danasa osvrnuli jednom prosto proširenom rečenicom a onda izneli svoj manifest kojeg se ne bistidele ni Crvene Brigade…

 5. Kako to niko nije prepoznao pre deset godina je najbolje pitanje. Šta je to pokrenulo tog čoveka i ostale da polude (od stresa ili previše informacija na internetu?) je drugo pitanje. Da je gubitnik jeste, ali kako to da je postao gubitnik? Zato što je odrastao u društvu koje mu od detinjstva puni glavu time da može da bude šta poželi, svet je njegov, samo da poželi, pa je odlučio da bude glumac, a završio kod mame. I onda kao i mnogi drugi pokušao da kontroliše jedino što može, svoju ishranu. (Porast anoreksije, bulimije i sl. su veliki problem u zapadnim zemljama) A optuživati crnce, jevreje, ruse,komuniste a sad i kineze za sve svoje probleme nije ništa novo u usa.

 6. Odlican clanak. Mogu samo da zamislim koliko je bilo potrebno istrazivanja u svim pravcima u blizoj i daljoj istoriji da bi se saznalo o svim ovim cinjenicama. Jer to jesu cinjenice, svidalo se to nekome ili ne. A moj skromni doprinos bi bio da treba obratiti paznju takode na ostrasceni pristup izbeglicama ne samo u Evropi nego posebno u Srbiji gde se stalno oglasavaju oni koji tvrde da ce nam tih nekoliko hiljada “ oduzeti posao, religiju (koju ionako niko vise ne upraznjava iz ubedenosti nego samo iz imidza) i konacno zemlju (koja je ionako vec oduzeta)! Samo ne sa strane ovih namucenih sirotana nego od njihove bratije po veri iz bogatih Emirata!

 7. Gospodine Kišjuhas, drago mi je da takav erudita i vispreni posmatrač društvenih događanja kao što ste Vi, ima hrabrosti da iznese svoje mišljenje, koje se našim moćnicima nimalo nesviđa.
  Imate moju podršku za takav stav, pa dokle stignemo…

 8. Organska (nije mi jasno zašto se zove baš organska) hrana je skuplja? Nije prvi izbor američke sirotinje? Zanimljiv tekst. Poučan. Mislio sam da rogovi imaju više veze sa nejtiv Amerima, nisam znao. Cenim da je Džejk Anđeli i dokaz kako se može prihodovati od online balls for kidneys ekonomije? Tek, kasne ti Ameri a tripuju se da su trendeseteri. Pa kod nas su na RTS M91-95 šamani i šamankinje imali prostora za novogodišnje ,poslanice’. Kako beše pročitala Spomenka Jović -..kako prenosii novosadski Dnevnik, vidovita N.N. kaže da će u sledećoj godini sve d’propadne, samo Srbija ima da propupi itd.- Bilo je nužno mnogo šamanizma da keš ode do Kipra a potom u nepoznatom pravcu.

 9. Aha,ukapitao sam, da se Srbija sada već davne 2006.god u poslednjoj šansi da napravi na ovom prostoru pristojnu državu uz vladavinu reda i zakona strateški opredelila za favorizovanje poljoprivrede i pratećih privrednih delatnisti bio bi to bezalternativni put u nacizam. Uostalom kakav „nivo“ članka takav i „zaključak“. A možda se još jedan kolumnista „zagreva“ za „Kurir“.

 10. „Zatim, prvu organsku poljoprivredu (tada se nazivala biodinamičkom), 1924. pokreće austrijski antisemita, vatreni rasista i ezoteričar Rudolf Štajner.“
  uh. onda ‘Goetheanum’ 1922. spalise jevreji, altruisti i ateisti…
  sto rece oftalmoginekolog, nisam bas strucnjak, ali volim i ja da pogledam (npr. stajnerove knjige)

 11. Autor, levicari hipster mondijalista, sigurna smatra da treba razoriti i ovo malo ostataka tradicionalne porodice, braka i podele na polove? Verovatno polovi ni ne postoje? Ili su bar fluidni i promenljivi? Majke ne postoje, a narocito ocevi? Roditelj 1 i 2, eventualno? Ziveli unisrks toaleti, Bajden, Barak Husrin Obama, porodica Jlinton, Ce Gevara, Mao, Staljin, Trocki, i narocito J. Broz? Uvek ista matrica….l

 12. Mladiću, tvrdite:

  „Zatim, prvu organsku poljoprivredu (tada se nazivala biodinamičkom), 1924. pokreće austrijski antisemita, vatreni rasista i ezoteričar Rudolf Štajner.“

  Pa Štajnera je i sam Hitler prozivao da je jevrejski sluga, a nacisti su mu upadali na predavanja i pretili likvidacijom. Svašta je on bio, ali antisemita teško. I to uopšte nije teško proveriti.

  Čemu pojačavanje teksta netačnim informacijama, zar to nije upravo model manipulacije onih koje kritikujete u istom ?

 13. Zanimljivo je i da hrana nema versku i rasnu pripadnost, srpske kruške iz srpske neće proći pored ruske inspekcije ako nisu, ono… Dedovi su retko jeli meso, očevi se u samoupravnom socijalizmu razvaljivali od pranjetine, sinovi vegani (nekii hteli ne hteli), nekako neizbalansirano.

 14. Kao i uvek delimicno-tacan, da ne kazem banalan kad se ode u shirinu i svaki text provejava sa frustraciom „pseudo sveta“ u smislu isticanjem „vidite ljudi, ja sam Ateista i nauka je istina (put, istina,zivot ha?), svi ostali su pseudo i lazni“ Levo/desno, 2d tabla. Eto i ti extremni desnicari & nacisti koje si pobrojao su ateisticka ideologija a nesto sebe ne ubrajas u desnicare pa je tu tesko racionalizovati do kraja al nadaren um uvek nadje resenje. To za ishranu u kontekstu budala i paralelu sa pseudo, toliko si ispao banalan i prazan da nemam reci. Spusti malo loptu druze, skromnost i poniznost bi te priblizila istini koja nije tako jednostavna.

 15. Uglavnom se slazem s izlozenim. Uopste se ne slazem kako se Ce Gevara nasao u ovom tekstu. Ce Gevara je verovao u permanentnu, svetsku revoluciju. Zato je ostavio ministarsku fotelju i sa grupom istomisljenika otiso u Angolu da pomogne socijalistima koji su na kraju pobedili. Time je njegova misija u Africi zavrsena. Potom se vratio u Boliviju da se bori protiv vojne diktature, saveznika USA. Lekar, astmicar, nije poneo lekove da ne opterecuje konje koje je koristila gerila i omogucavala im brze kretane. Ostar vazduh Anda, smetao mu je, imao je ceste napade astme. Medjutim, to ga nije nateralo da digne ruke, vec se do kraja borio. Gledajuci u smrt otvorenim ocima, svom ubici je rekao “pucaj, ubices coveka”. Ako se Ce Gevara s ikim moze porediti, onda je to Stjepan Filipovic, mali princ nase revolucije
  Sto se tice havane, koju je pusio. normalno je da pusi cigare, tompuse, zemlje koju je predstavljao. Talijanski politicari nose talijanska odela i cipele, pa im niko to ne zamera. Makron pije francuska vinai i jede francuske sireve, da li ga je neko za to kritikovao?
  Ce je otisao u legend i gde god sam putovala i zivela sretala sam ljude koji ga secaju i dive mu se, pocev od londonskih studenata marksista sa Ceom na grudima. U Africi, sretali smo kubance u mjicama sa likom Gevare. U Bahreinu u luksuznom hotelu Karlton-Ric u butiku duvana, gledala nas je ogromna cuvena fotografija CE Gevare s tompusom. U Abu DAbiju u hotelu Rotana, zabavljala nas je grupa iz Perua. Na moju molbu otpevali su “Komandante Ce Gevara”. Gosti su su izvodjace nagradili burnim aplauzom. Ko ce se jos secati ovog rogatog Trampovog obozavaoca luzera i fasiste?

 16. Čovek koga autor napada, nosi bizonske rogove a ne „vikinške“ i to sa idejom da istakne povezanost sa (rano) američkim nasleđem. On jeste smešan ali nacista nije.
  Tramp i njegove pristalice su izrazito projevrejski orjentisani, tako da i ova osobina nema nikakve veze s nacizmom.
  Tramp i njegove pristalice jesu smešni i u velikom procentu „frikovi“ ali Bajden je opasan – za nas naročito…
  I koliko god Tramp izgledao groteskno jedini je američki predsednik koji nije započeo rat u poslednjih nekoliko decenija.
  Njemu smo se smejali, bojim se da ćemo uskoro plakati…

 17. „Dok ispod te infantilne, ezoterične, nezaposlene i nejebičarske površine, progovara onaj mnogo zlokobniji i poznatiji – nacizam.“

  Bas lepo sto je Kisjuhas napisao definiciju kako sebe samog, tako i kolumni koje pise ali i tog drustvanceta ciji je glasnogovornik.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares