Apokaliptične scene

Požari gutaju jug Europe, snimka iz Grčke zgrozila svijet: “Cijela Grčka je spaljena”

Požari gutaju jug Europe, snimka iz Grčke zgrozila svijet: "Cijela Grčka je spaljena"
Video: Ruptly, Meteo.gr

Pogledajte još jednu snimku evakuacije koja pokazuje razmjere stravičnog požara na drugom najvećem grčkom otoku.

Grčki premijer: Ovo je ljeto iz noćne more

Šumski požari izbili su u mnogim dijelovima zemlje usred najvećeg toplinskog vala u Grčkoj u više od 30 godina, uništili su šumska zemljišta, uništavali kuće i poslovne prostore te ubijali životinje. Grčka se, kao i veliki dio Europe, ovoga ljeta suočava s ekstremnom vrućinom.

Stotine vatrogasaca pokušavaju kontrolirati požare pomoću 20 letjelica. Grčkoj pomažu vatrogasci iz Ukrajine, Rumunjske i Cipra. Hrvatska je poslala jedan kanader, a helikoptere i zrakoplove uputile su i Francuska, Švicarska i Švedska. Dodatne snage i protupožarne avione šalju Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države.

Premijer Kyriakos Mitsotakis nazvao ga je ljetom iz noćne more dodajući da je vladin prioritet prije svega zaštita ljudskih života. Dodao je da požari pokazuju “realnost klimatskih promjena”.

Nakon otoka Eubeje najveći je požar na periferiji Atene, gdje su jaki vjetrovi potisnuli vatru u grad Thrakomakedones, čijim je stanovnicima naređena evakuacija. Požar je za sobom ostavio spaljene i pocrnjele kuće i automobile među spaljenim borovima. Oblak dima nadvio se nad prijestolnicom, a zrak je takav da je teško i disati.

Dim koji izaziva gušenje proširio se diljem Atene, gdje su vlasti otvorile telefonsku liniju za stanovnike koji imaju problemima s disanjem. Golemi oblaci dima i pepela kod Atene prisilili su dio stanovnika da napuste grad.

“Cijela Grčka je izgorjela”

Preko noći i tijekom cijelog dana vatrogasne ekipe su se borile da obuzdaju stalne požare.

“Zaista je loše”, rekao je Thanasis Kaloudis, stanovnik Thrakomakedonesa. “Cijela Grčka je izgorjela”, dodao je, prenosi Reuters.

Lokalni dužnosnik u regiji Mani na Peloponezu procijenio je da je požar uništio oko 70% njezinog područja.

“To je biblijska katastrofa. Govorimo o tri četvrtine općine”, rekao je zamjenik gradonačelnika East Mani Drakoulakou za državnu televiziju ERT, moleći za još kanadera i air-tractora.

Požar u podnožju planine Parnitha sjeverno od Atene prisilio je na evakuaciju tisuća ljudi od četvrtka kasno navečer. Evakuacije su se nastavile u subotu popodne, no predviđalo se jačanje vjetrova te je i dalje postojala velika prijetnja da će se požari ponovo rasplamsati.

“Ni pod kojim okolnostima ne možemo biti zadovoljni”, rekao je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias tijekom hitnog brifinga. “Vodimo vrlo veliku bitku.”

U posljednja 24 sata izbili su deseci požara, a najveći frontovi još uvijek gore na Eubeji i područjima na Peloponezu, uključujući Arkadiju i drevnu Olimpiju, mjesto održavanja prvih Olimpijskih igara.

Dvoje mrtvih u Italiji

Vatrogasci i dalje pokušavaju savladati požare u talijanskoj regiji Kalabriji. Lokalni mediji su izvijestili da su dvije osobe poginule.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori