Štedljivi Nemci

EKONOMIJA

Nemci štede na hrani

U nemačkom maloprodajnom sektoru prodaja je neuobičajeno naglo opala. Posebno ozbiljan je pad kupovine prehrambenih proizvoda – verovatno zbog povećanja cena. Ali, postoje i problemi sa isporukom.

    
Supermarkt Kasse Service Symbolbild Servicewüste Deutschland

Nemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u aprilu pretrpeli neočekivano snažan pad prodaje. Uprkos popuštanju mera korona virusa, njihova primanja su bila 4,7 odsto manja u odnosu na prethodni mesec – podaci su Saveznog zavoda za statistiku. Ako se ignorišu cene, realan minus je bio čak 5,4 odsto,

„Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od februara 2021.”, kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosečan pad od samo 0,2 odsto.

Istorijski pad prodaje

Najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena za 4,4 odsto, dok je trgovina hranom pala za 7,7 odsto. „Ovo je bio najveći pad prodaje iz meseca u mesec od 1994.”, objasnili su statističari.

„Ovakav razvoj događaja je vjerovatno posljedica značajnog rasta cijena hrane.” Oni su u aprilu stajali 8,6 odsto više nego godinu dana ranije. Inflacija cijena hrane ponovo je bila znatno iznad prosiječnog rasta potrošačkih cijena, koji je u aprilu iznosio 7,4 odsto.

DW.COM

Ranije je bilo jasno – kad se kaže „mleko“ misli se na kravlje mleko. A danas u Nemačkoj postoje biljne alternative kao što je mleko od avene. Potrošnja kravljeg mleka opada. Zašto raste podozrenje prema njemu?

Udruženje poljoprivrednika poziva na povećanje cena hrane

U međuvremenu, prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cena hrane će se verovatno nastaviti. Prema studiji Alijanc trejd, maloprodajne cene hrane će u tekućoj godini verovatno porasti za više od deset odsto.

Udruženje poljoprivrednika obnovilo je danas poziv na povećanje cena hrane: „Hitno su nam potrebni veći prihodi od prodaje da bismo uopšte mogli da nastavimo da poslujemo”, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid u „Augsburger algemajneu”.

Poljoprivrednici su suočeni sa značajnim povećanjem troškova za dizel, đubrivo i stočnu hranu, rekao je Rukvid. „Ova ogromna povećanja troškova ne mogu da snose samo poljoprivrednici, već i potrošači.”

Problemi sa isporukom zbog korone u Kini

Nagli rast cena hrane nije jedini problem sa kojim se maloprodaja trenutno suočava: Zatvaranje velikih luka u Kini kao posledica izbijanja korone dodatno je pogoršalo probleme isporuke u nemačkoj maloprodaji.

Kako je saopštio Institut ifo iz Minhena, u redovnoj mesečnoj anketi kompanija, u maju se 80,1 odsto trgovaca žalilo da ne mogu da isporuče svu naručenu robu. U aprilu je to bilo samo 67,1 odsto, a na prethodnom maksimumu prošlog decembra 81,6 odsto.

Deutschland | Toys Company im HamburgIgračke

Svi ispitani prodavci igračaka prijavili su izostale isporuke. Prema informacijama, u gotovo svim prodajnim centrima za gradnju i dom, kao i u supermarketima delovi rafova su potpuno prazni. Prodavcima bicikala ponekad nedostaju pojedinačne komponente da završe montažu bicikala. Nedostatak poluprovodnika i čipova takođe smanjuje izbor elektronskih proizvoda.

„Maloprodaja se trenutno suočava sa mnogim izazovima”, rekao je Klaus Volrabe, šef istraživanja Instituta ifo. „Iako su ograničenja za korona virus skoro ukinuta, inflacija i uska grla u isporuci kvare raspoloženje.”

ss/ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

***Archivbild***
Containern - Jugendliche suchen nach Lebensmitteln in Müllcontainern in Berlin

Sveštenik u borbi protiv bacanja hrane 28.12.2021

Sveštenik Jerg Alt ovih dana ima posla s državnim tužilaštvom. Ono ga tereti za tešku krađu. Pritom je on iz kontejnera za smeće samo spasavao još uvek dobre prehrambene namirnice koje su lokalne samoposluge bacile.

Spendenübergabe in Vatra Dornei, Rumänien

Humanitarnom pomoći protiv zla 13.05.2022

U Drezdenu se prikuplja humanitarna pomoć za Ukrajinu, koja se onda šalje u severnu Rumuniju, gde je preuzimaju volonteri iz ukrajinskog Černovica. Ovo je priča o jednoj posebnoj ruti za humanitarnu pomoć.

Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Bundesminister für Wirtschaft und Klimaschutz, stellt in der Bundespressekonferenz den Jahreswirtschaftsbericht 2022 vor.

Nova vlada, nova ekonomska politika 28.01.2022

Kakva će biti ekonomska politika nove nemačke vlade? Resorni ministar Robert Habek iz Zelenih najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite životne sredine.

Odgovori