Plastika ubija

Istraživanje: Kesica čaja sadrži skoro 13.000 mikroplastičnih čestica

SCITECH 06. jun. 202216:042 komentara
Podeli:
čajIzvor: Pixabay

Meral Jurtsever, profesorka na odseku inženjerstva životne sredine na Univerzitetu Sakarja, tokom istraživanja pronašla je oko 13.000 mikroplastičnih čestica u samo jednoj kesici čaja koja je umočena u vodu.

Mikroplastika su sitne plastične čestice nastale raspadanjem u morima i morskim sedimentima i zagađivač su okoline. Variraju između jednog mikrometra i pet milimetara i uglavnom su nevidljive golim okom.

POVEZANE VESTI

Prethodna studija iz Holandije, objavljena u martu 2022. godine, pokazala da je mikroplastika prvi put pronađena u ljudskoj krvi. U istraživanju je u uzorcima krvi otkrivena PET (polietilen tereftalat) plastika koja se široko koristi u bocama za piće, ambalaži za hranu i proizvodnji odeće, polistiren koji se koristi za pakovanje hrane i proizvoda za domaćinstva, kao i polietilen koji se koristi u plastičnoj kesici.

U okviru projekta Instituta za naučna i tehnološka istraživanja Turske, Jurtsever je proučavala da li se mikroplastika prenosi u čaj kada se kuva iz kesica.

U razgovoru za Anadoliju, Jurtsever je otkrila da iz filter vrećica za čaj u napitak prelazi najmanje 13.000 mikroplastičnih čestica.

“Ovde, tehnikom koju sam koristila u svojoj studiji, možemo otkriti mikroplastične čestice veličine do tri mikrometra. Drugim rečima, možemo reći da oko 13.000 čestica mikroplastike veličine između tri mikrometra i pet milimetara se unosi u čaj”, dodala je.

Jurtsever je navela da je sedam od 11 vrećica koje je pregledala napravljeno od plastike i da su te plastike bile poliester, polipropilen i polietilen, dok su četiri bile napravljene od celuloze.

Ističući da se nijedno od svojstava plastike ne menja čak i ako se podeli na male komadiće, Jurtsever je naglasila da progutana mikroplastika izaziva toksične efekte.

Nadalje je preporučila korištenje rastresitog čaja umesto vrećica i dodala da bi “za potrošača bilo bolje da se okrene proizvodima koji zapravo ne sadrže puno pakovanja”.

“Ne može se poreći praktičnost vrećica čaja, ali one zaista mogu imati efekte i opteretiti ne samo na ljude već i okolinu“, rekla je ona.

Odgovori