Utisak nedelje

Utisak nedelje: Neko drugi je odlučio da Lavrov ne dođe – olakšanje uz žaljenje

VESTI 07. jun. 202207:13
Podeli:
Izvor: Ivan Dinić/Nova S

Otkazivanje posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji za vlast u našoj zemlji predstavlja olakšanje uz žaljenje, Srbija je to prihvatila ali neko drugi je odlučio da Lavrov ne dođe i to je najpovoljniji ishod za Srbiju u ovom trenutku, ocenili su gosti “Utiska nedelje” – zamenik glavnog i odgovornog urednika “Vremena” Momir Turudić, urednik novina “Nova” Ranko Pivljanin i glavni i odgovorni urednik “Danasa” Dragoljub Draža Petrović.

Komentarišući izjavu Lavrova da je o zabrani posete Srbiji odlučio Brisel koji je pokazao kako tretira zemlje kandidate za ulazak u EU, misleći na Crnu Goru i Severnu Makedoniju koje su zabranile prelet ruskom avionu, Turudić smatra da je to tačno jer takve odluke nisu donele ove zemlje, odnosno da su poslušale Brisel svaka iz svog razloga, prenosi Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Prema njegovom mišljenju, Lavrov je hteo da pokaže da može da dođe u neku evropsku zemlju, a SAD i EU su poželele da pokažu da tako nešto nije moguće.

Upitan da li se Lavrov sam pozvao ili je pozvan, Turudić napominje da se predstavnici velikih sila ne pozivaju sami.

“Nema tu iluzije jer niko im neće reći – ne možeš da dođeš. Predstavnici velikih sila se ne odbijaju”, objasnio je on.

Uvođenje sankcija kao moralno pitanje je prema Turudiću apsurdno jer, kako navodi, sankcije koje su uvedene Srbiji nisu zaustavile ratove, već su dovele do propadanja stanovništva, bujanja kriminala i destrukcije društva od koga se nismo oporavili.

I Dragoljub Petrović smatra da bi “vlast da nam Lavrov dođe, ali da ne uđe u zemlju”.

“Mislim da je to slom Vučićeve spoljne politike, on i dalje misli da je vodi kao što ju je vodio do sada, politiku koja je za svakoga”, kaže Petrović, napominjujući da imamo vlast koja je duboko rusofilska.

Prema mišljenju Pivljanina, ovo je bila proba Lavrova da li može u Srbiju i kako će na to reagovati Brisel, a ta proba se tako i završila, što se moglo i pretpostaviti.

Komentarišući izjavu Lavrova da Rusija neće menjati svoj odnos prema Srbiji, on kaže da verovatno neće dok Srbija ne promeni odnos sa Rusijom. Da li će Srbija menjati taj stav, odnosno, da li će biti primorana da ga promeni, to ćemo tek videti.

Gosti Utiska nedelje govorili su još o intervjuu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović za list “Nova” i reakcijama iz vladajuće stranke na to, pisanju medija o porodici predsednika Srbije i pritiscima zbog toga, “opozicionim” medijima, a više o tome pročitajte na sajtu Nova.rs.

Odgovori