Srbija voz

Vesti dana »

Jović opet strelac, Orlovi ponovo pobedili

Danas pre 32 minuta

Izabranici Dragana Stojkovića savladali Švedsku na njenom terenu – 0:1. Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije vratila se svojoj igri i rezultatima, pa je i pored povremenih poteškoća viđenih i na sinoćnjem gostovanju u Stokholmu, nastavila tamo… »

Putin opsednut teritorijama: Naše ćemo povratiti, to je veće od same Ukrajine

Danas pre 1 sat

Vladimir Putin se danas uporedio sa Petrom Velikim, rekavši da je Rusija u potrazi da “vrati“ svoju zemlju. Kazao je kako je moderna Rusija slična toj i da ima istu sudbinu kao u vreme Petra I – da se vrati i ojača teritoriju. Tokom rata sa… »

RIK odbio prigovor Koalicije Albanaca doline

Danas pre 38 minuta

Republička izborna komisija (RIK) odbila je večeras kao neosnovan prigovor liste Koalicija Albanaca Doline, protiv rešenja Opštinske izborne komisije (OIK) Bujanovca od 2. juna. Nakon odbijanja žalbe te koalicije od strane Opštinske izborne… »

“Pozvao me je moj drug Luka i rekao da moramo hitno da se nađemo”: Ovako je…

Blic pre 2 sata

Neverovatan rasplet zločina u Beogradu otkrio je da je ubijeni vlasnik kafića na Novom Beogradu Luka Žižić pozajmio novac staklorescu Filipu Gavranoviću koji je, upravo kako bi vratio taj dug, ubio svog prijatelja pekara Nikolu Ostojića… »

Aktuelno

Srbija voz: Utvrđena neispravnost na jednom vozu, država se nije obavezala na kupovinu vozova Štadler

Preduzeće „Srbija voz“ saopštilo je večeras da je prilikom redovnog tehničkog pregleda prošle nedelje, na jednoj elektromotornoj garnituri serije utvrđena neispravnost na gazećoj površini točka, usled udarca u predmet na koloseku.

U saopštenju navode da će konačan uzrok nastalog oštećenja biti moguće ustanoviti tek nakon reprofilisanja točkova i detaljne analize i ispitivanja.

„Preventivno je nakon uočenih oštećenja na prvom vozu svakodnevno vršena kontrola točkova na ostalim eleltromotornim garniturama. Kako se elekromotorne garniture nalaze u garantnom roku, ‘Srbija Voz’ očekuje zvaničan izveštaj proizvođača voza“, navode iz tog preduzeća.

Kazali su da je nabavka elektromotornih vozova serije 410/418, proizvođača Štadler, Švajcarska, izvršena u skladu sa zakonskim procedurama, a da se Srbija nije obavezala na kupovinu vozova.

„U zavisnosti od potreba saobraćaja, biće planirana nabavka novih elektromotornih garnitura. Nabavka vozova biće potrebna kada se bude uspostavila linija brze pruge od Beograda do Subotice, odnosno dalje do Budimpešte. Nabavka će biti sprovedena po tenderskoj proceduri u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kao što je bio slučaj i sa nabavkom ova tri elektromotorna voza serije 410/418, proizvođača Štadler, Švajcarska“, naveli su iz „Srbija voz“.

Demokratska stranka (DS) zatražila je ranije danas od rukovodstva Železnica Srbije i Srbija voza da se javno izjasne o informacijama po kojima je „na još jednom“ vozu Soko utvrđeno „havarijsko oštećenje“ čime je po navodima DS, izbačen iz upotrebe i drugi voz koji saobraća brzom prugom Beograd-Novi Sad.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević naveo je da je pre desetak dana „pod nerazjašnjenim okolnostima“ došlo do kvara na prvoj kompoziciji tog voza.

Upitao je ko je odgovoran za nabavku tih vozova iz Švajcarske, koliko će još vozova biti kupljeno i po kojoj ceni i da li je izdat odgovarajući atest za korišćenje na pruzi čiji je završetak rekonstrukcije kako je naveo, najavljivan još 2018. godine iako je obnova ove pruge završena tek 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares