Ispovest vozača GSP-a

Ispovest vozača GSP-a: Vozila se ne održavaju, mnogi rizikuju živote putnika

VESTI 10. jun. 202222:53
Podeli:
Izvor: N1

“Vozila se ne održavaju uopšte, čak ni kočnice. Ja, recimo, vratim vozilo, poslovođa održavanja zaokruži u nalogu da je vozilo popravljeno, a nije. I onda dispečeri to vozilo prosleđuju drugom vozaču, mladom, neiskusnom, da vozi, i on prihvata to i tako u krug”, kaže za N1 vozač GSP-a koji je želeo da ostane anoniman.

Ovaj vozač javio se N1, pošto je juče u emisiji “Dan uživo” Ivan Banković, predstavnik sindikata GSP Centar, izneo više problema u vezi sa radom GSP-a, posle niza incidenata sa vozilima tog preduzeća od prošle nedelje.

Podsećamo, samo tokom prošle nedelje, autobusu na liniji 83 su, prema iskazu vozača koji je njim upravljao, otkazale kočnice, dok se autobus na liniji 703 zapalio.

Vozač GSP-a, koji je želeo da ostane anoniman, a čiji identitet je poznat redakciji, kaže za N1 da se u ovom preduzeću krše zakoni u vezi sa radnim pravima i saobraćajem, kao i da se u GSP-u “prave stranačka radna mesta”.

“Premalo je vozača. Naš kolektivni ugovor propisuje pet radnih dana sa skraćenim radnim vremenom za vozače, jer je posao pretežak, a to podrazumeva pet dana po šest i po sati. Međutim, vozači su naterani da voze osam sati po šest dana u nedelji. Tu se krši i saobraćajni zakon o radnom vremenu vozača sa tim šestim danom. A čak i sa tim kršenjem propisa, GSP ne može da pokrije sve polaske. Polasci su napravljeni tako da je sa normalnom vožnjom nemoguće stići na vreme za sledeći polazak i zato većina kasni. Ne kasne samo oni koji žure i rizikuju živote putnika, po meni, ludaci. Meni se, recimo, trenutno, ‘piše’ odmor, a u stvari, radim”, kaže ovaj vozač za N1.

Prema njegovim rečima, GSP zapošljava oko 3.500 vozača.

“Gde nedostaje polazak, jer nema ili autobusa ili vozača, a gde mnogo putniak čeka, dispečeri skidaju sa polaska liniju, gde čeka manje putnika, da bi ga prebacilu tamo gde je ‘gusto’”, navodi.

On dodaje i da se u GSP-u “prave stranačka radna mesta”, ali da je to teško dokazati.

“Imamo barem 1.500 nepotrebnih radnih mesta, ali oni će i ‘udarača pečata’ da opravdaju kao neophodnog ranika”, tvrdi.

Protest ispred Skupštine grada

Ističe i da je zaposlenima u GSP “zabranjeno da se oglašavaju i govore o stanju preduzeća”, ali da zbog nagomilanih problema, zaposleni u GSP planiraju protest 21. juna ispred Skuptšine Grada Beograda.

Da se protest zaista i planira, za N1 je potvrdio i Ivan Banković, predstavnik sindikata “GSP – Centar”, ali mimo sindikalnog organizovanja.

“Na pojedinim okretnicama se pojavilo obaveštenje u kojem se vozači i drugi radnici pozivaju na protest. Prema mojim saznanjima, protest organizuje grupa zaposlenih, mimo sindikalnog delovanja. Inače je Unutršanja kontrola GSP-a ukonila sva obaveštenja sa pozivom na protest, a takođe sprovode internu istragu o tome ko stoji iza protesta”, kaže Banković za N1.

Odgovori