Šolc o priznanju Kosova

Šolc o priznanju Kosova: Rekao sam očito

Kancelar Olaf Šolc je u Beogradu tražio da se Srbija što pre priključi sankcijama, i izrazio nadu da će što pre postati članica EU. Predsednik Vučić je kao novost ocenio to što Šolc kao uslov postavlja priznanje Kosova.

    

Kako je novinarima u Palati Srbija preneo predsednik Aleksandar Vučić, nemački kancelar Olaf Šolc je u razgovoru u četiri oka „na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Republike Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“.

Šolc je načelno rekao da je dobro da se što više zemalja priključi sankcijama, posebno one koje su kandidati za EU, jer je to način da se pomogne Ukrajini u „besmislenom ratu koji je započet zarad imperijalističke vizije Rusije“.

Kasnije je, na novinarsko pitanje, dodao da bi bilo dobro da se Srbija priključi sankcijama „i to po mogućstvu ne kada se sve završi, nego sada dok je to još važno“.

Vučić je to video ovako: „Njegov zahtev je da to uradimo juče, odnosno što pre.“

„Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih je kontrapitanje: u čemu je razlika kad neko izvede napad na Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN i kad neko takođe bez odluke SB UN izvede napad na Ukrajinu?“, dodao je Vučić.

Različito o Kosovu

Srpski predsednik je primetio razliku u izboru reči nemačkog kancelara tokom konferencije za štampu u Prištini ranije u petak, i u Beogradu. U Beogradu Šolc naime nije pomenuo priznanje Kosova kao uslov za ulazak u EU. Ali u Prištini jeste.

„Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije ni od koga u Evropi nismo čuli da se traži međusobno priznanje“, rekao je o tome Vučić. „Ja to mogu da razumem, stvari se menjaju na štetu Srbije upravo onako kako sam i predvideo pre nekoliko sedmica.“

Na to je Šolc rekao: „Naš stav o Kosovu nije nov, već dugo poznat. Uostalom, rekao sam nešto što je očito i možda to pomaže.“

Prema rečima Vučića, „Nemačka je velika, Nemačka je moćna, Nemačka je snažna, mi smo mali, ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodimo u narednom periodu“.

Doduše, Šolc kao prvi visoki zvaničnik nemačke Vlade je još početkom maja u Berlinu naveo da je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU. Tada su mu u odvojenim posetama bili Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Novi elan za proširenje EU

Sagovornici u Palati Srbija bolje su se slagali kad su u pitanju ekonomski odnosi dve zemlje, potreba za reformama u oblasti vladavine prava i demokratije, te ohrabrenje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

DW.COM

On želi da promoviše proširenje Evropske unije. Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca predstavlja najnoviji pokušaj da se reši dugogodišnji problem između Bugarske i Severne Makedonije.

Šolc je rekao da nije ideja da zemlje regiona pristupe EU u dalekoj budućnosti, nego „što pre“, premda svi znaju „da to neće biti baš za šest meseci“.

„Zato je veoma važno da se unese nova dinamika u te odnose i da građani Zapadnog Balkana, poslanici i vlade znaju da isplati da se založi za ovo, da se unese elan, jer možete računati na podršku. To će za mene biti veoma važno“, rekao je Šolc.

Vučić je rekao da je Šolc „doneo novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu“. „Jer on želi da razume i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširenja Evropske unije, a ne samo kupovina vremena.“

Šolc je prethodno u petak posetio Prištinu i razgovarao sa tamošnjim premijerom Aljbinom Kurtijem, te obišao nemačke vojnike u sastavu Kfora.

Nemački kancelar iz Beograda putuje u Solun na samit, baš kao i Vučić. U subotu će nemački kancelar biti u Sofiji i Skoplju.

nr (dw)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

7.6.2022, Vilnius, Kitauen, Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD), steigt am Flughafen in Vilnius aus einem Flugzeug der Flugbereitschaft der Luftwaffe. Scholz wird in der litauischen Hauptstadt Vilnius Staats- und Regierungschefs der drei baltischen Staaten Litauen, Lettland und Estland treffen. Außerdem besucht er die mehr als 1000 in Litauen stationierten Bundeswehr-Soldaten. Es ist der erste Besuch des Bundeskanzlers in den östlichen Nato-Staaten seit Kriegsbeginn.

Šolc na Balkanu: Rešavanje tuđih bilateralnih problema 09.06.2022

Olaf Šolc po prvi put u svojstvu nemačkog kancelara obilazi Zapadni Balkan kako bi rešio zamrznute sporove. Cilj te mini-turneje je pre svega pomeranje političkih blokada s mrtve tačke.

COLOGNE, GERMANY - MAY 13: German Chancellor Olaf Scholz during his visit of the Blue Yellow Cross Club and meeting with an ukrainian women's soccer team on May 13, 2022 in Cologne, Germany. (Photo by Pool/Getty Images)

Šolcu se u Litvaniji ne veruje 06.06.2022

Nemački kancelar Olaf Šolc putuje u posetu Litvaniji gde sa podozrenjem gledaju na njegov odnos prema Rusiji. I za to imaju dobre razloge, komentariše novinar DW David El.

10.6.2022, Pristina, Kosovo, German Chancellor Olaf Scholz, left, and Kosovo Prime Minister Albin Kurti attend a joint press conference in Kosovo capital Pristina on Friday, June 10, 2022. Scholz is on a one day visit to the country. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Šolc u Prištini: Dijalog je jedini put 10.06.2022

Nemački kancelar pozvao je Srbiju i Kosovo da što pre zaključe sporazum o međusobnom priznavanju i da okončaju višegodišnje napetosti. Dijalog je jedini put, rekao je Olaf Šolc tokom posete Prištini.

Odgovori