Prvo slanje žitarica novom pomorskom rutom otvorenom u Baltiku

Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao u Španiju

Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao je danas u Španiju, pošto je, prema navodima španskog poljoprivrednog saveza, prvi put teret išao preko Baltičkog mora da bi izbegao rusku blokadu.

Brod „Alpila“, koji plovio pod finskom zastavom stigao je jutros u Koronju, u Galiciji na severozapadu Španije gde treba da istovari kukuruz namenjen za prehranu životinja.

Prema galicijskom udruženju proizvođača hrane za životinje Agafac, kojoj je upućena narudžbina, kukuruz je prebačen iz Ukrajine ka Rumuniji i Poljskoj kamionima pre nego što je stigao u poljsku luku Svinoujšče na Baltičkom moru.

Zatim je brod stao u nemačku luku Brunsbitel severozapadno od Hamburga pre nego što je došao do španske obale.

„Ovo je prvo slanje žitarica novom pomorskom rutom otvorenom u Baltiku da bi se zaobušla blokada koju ruska mornarica drži u ukrajinskim lukama na Crnom moru od početka rata“, navela je španska firma Agfac.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede nije moglo da potvrdi za Frans pres da je ovo prvi put da se isporučuje roba ovom rutom.

Kada je počela ruska invazija Ukrajine 24. februara blokiran je izvoz žitarica i đubriva, preteći krizom hrane u brojnim zemljama pre svega afričkim i bliskoistočnim.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev trenutno izvozi dva miliona tona žitarica vozom svakog meseca ali to je mnogo manje od onog koliko je izvozila pre početka rata preko luka, posebno iz Odese.

UN i neke zemlje kao što su Francuska i Turska zalažu se da se otvori pomorski koridor preko Crnog mora koji će dozvoliti da se nastavi ukrajinski izvoz.

Krajem maja budući šef američkih snaga u Evropi general Kris Kavoli rekao je da je Nemačka uspostavila železnički most sa Ukrajinom da pomogne Kijevu da izvozi žitarice koje su se nagomilale u zemlji zbog ruske blokade.

Nemačka železnička kompanija sada izvlači ogromne količine žitarica iz Ukrajine preko Poljske i luka na severu Nemačke za izvoz, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT