Da li sve ovo moguće?

Pavlović: Narodna stranka traži od suda poništavanje izbora gradonačelnika Beograda (VIDEO)

Beta pre 10 sati

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podneće žalbu Upravnom sudu tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako su rekli, “nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine”.

Kako je na konferenciji za novinare rekao šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović, Narodna stranka smatra da su odluke o potvrđivanju mandata i o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća donete povredom odredaba Zakona o lokalnim izborim, bez kvoruma i da su samim tim nezakonite.

“Članom 72. Zakona o lokalnim izborim propisano da mandat odborniku počinje kad skupština donese odluku o njegovom potvrđivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrđuje njegov mandat”, rekao je Pavlović.

On je dodao da je u konkretnom slučaju za izbor Aleksandra Šapića glasalo 47 a ne 57 odbornika što nije dovoljno, prema poslovniku.

Odbornici su apelovali na Upravni sud da shvati ozbiljnost situacije i da što pre odluči, jer funkcioneri grada potpisuju važne odluke, a one bi bile bez pravniog dejstva ukoliko je izbor nezakonit.

Pavlović je dodao da je ovakvu praksu potvrđivanja mandata skupština imala i ranije, ali je tada vladajuća većina bila brojnija i kvorum nije doveden u pitanje.

Odbornici Narodne stranke rekli su novinarima da je u ovom slučaju novi mandat svakom odborniku trebalo da bude potvrđen “jedan po jedan”, da bi sve bilo po zakonu.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 06.23.2022)

Povezane vesti »

Odgovori