U FOKUSU

U FOKUSU

Nemci se spremaju za štednju energije: Kremlj zavrće gas?

Zvaničnici pozivaju građane da štede energiju, posebno gas. Naime, u Nemačkoj vlada strah da bi Rusija mogla da iskoristi održavanje Severnog toka kako bi politički blokirala gas. Tada bi čekala hladna zima.

    

Predsednik nemačke Savezne agencije za mreže Klaus Miler pribojava se potpunog izostanka ruskih isporuka gasa – i apeluje na građane da već sada štede energiju.

Naime, uskoro počinju redovni godišnji radovi na održavanju gasovoda Severni tok 1 koji direktno povezuje dve zemlje. Tada gas ne teče, a radovi obično traju deset dana.

Ali, kako upozorava Miler, ovog puta bi to moglo da bude „dugotrajno političko održavanje“. U tom slučaju Nemačka mora „ozbiljno da razgovara o uštedama“, rekao je on, s obzirom da kroz dvanaest sedmica zvanično počinje grejna sezona.

U četvrtak je i ministar ekonomije Robert Habek upozorio da bi redovni radovi na Severnom toku (počinju 11. jula) mogli biti iskorišćeni za političku igru, to jest da Kremlj i posle radova neće isporučivati gas.

Kako je rekao Habek, snabdevanje gasom za letnji period je obezbeđeno, ali bi onda potom došli problemi.

Vlasti preporučuju agregate

Šef Agencije za mreže, koja je zadužena i za energetiku, poziva građane da što pre provere svoje gasne kotlove i radijatore, da plate održavanje koje može da prištedi gas. Miler je pozvao majstore koji se time bave da se u narednom periodu koncentrišu na instalacije za grejanje i toplu vodu.

Porodice bi, kaže Miler, „već sad trebalo da porazgovaraju o tome da li će na zimu u svakoj prostoriji održavati uobičajenu temperaturu, ili ponegde može da bude i hladnije“.

Prema Milerovim rečima, država će preduzeti sve da privatna domaćinstva ili objekti poput bolnica ne ostanu bez gasa.

Vlada već sada preporučuje firmama da nabave agregate za struju, za slučaj da se zaoštri situacija sa gasom i dođe do nestanaka struje, saznaje tabloid Bild.

Hamburg: Topla voda samo ponekad?

Očigledno će i sami poslodavci vući poteze. Tako u Henkelu razmišljaju da što više ljudi ponovo upute da rade od kuće. „U kancelarijama bismo onda mogli da smanjimo temperaturu, dok naši zaposleni kod kuće mogu da se greju normalno“, rekao je Karsten Knobel, šef koncerna, za list Rajniše post.

Grad-pokrajina Hamburg već razmatra da, u slučaju nestašica gasa, ograniči potrošnju tople vode za domaćinstva. „U slučaju akutne nestašice, topla voda bi mogla da bude dostupna samo u određena doba dana“, rekao je senator za životnu sredinu Jens Kerstan za list Velt. Kako je dodao, u obzir dolazi i smanjenje grejne temperature za daljinsko grejanje.

Omid Nuripur, šef stranke Zelenih, rekao je da Vlada mora da razmotri kako da rastereti građane pod udarom sve viših cena energenata. „Treba očekivati da na jesen i zimu troškovi grejanja značajno porastu“, dodao je Nuripur.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%

Pogledajte video02:12

Ugalj umesto gasa: „Obaranje ruke sa Putinom“

nr (dpa, ard, bild, welt, rp)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW.COM

POVEZANI SADRŽAJI

ILLUSTRATION - ARCHIV - Euro-Geldscheine werden am 14.05.2012 vor einen Stromzähler gehalten. Heizöl, Gas und Strom werden immer teurer. Durch hohe Rohölpreise, den schwachen Euro und die Kosten der Energiewende geraten immer mehr Haushalte in die Klemme. Lag die Strom-Monatsrechnung für einen Drei-Personen-Haushalt vor zehn Jahren noch bei 47 Euro, so sind es mittlerweile mehr als 75 Euro, mit weiter steigender Tendenz. Foto: Bernd Weißbrod dpa (Zu dpa-Korr.: «Ölpreis und Energiewende setzen private Haushalte unter Druck» vom 23.08.2012) +++(c) dpa - Bildfunk+++ | Verwendung weltweit

EU: raste nervoza zbog gasa 25.06.2022

Rusija smanjuje isporuku gasa, inflacija raste, cene energije eksplodiraju. Šta EU može da uradi kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mesecima? O tome se diskutovalo na samitu EU.

Braunkohlekraftwerk Neurath, Bloecke F und G, groesste Kraftwerk in Deutschland, Deutschland, Nordrhein-Westfalen, Grevenbroich | Neurath Power Station, BoA 2 and 3, largest power station in Germany, Germany, North Rhine-Westphalia, Grevenbroich

Manje gasa, više prljavog uglja 22.06.2022

Iz Rusije stiže manje gasa nego ranije, a pre zime treba popuniti skladišta tog energenta. Kako proizvoditi struju, a ne trošiti (previše) zalihe gasa? Nemci rešenje vide u ekološki problematičnom uglju.

Picture taken on January 14, 2013 shows a gas pipeline station in Primda village, near of Czech -German border. The pipeline called 'Gazelle' that was inaugurated on January 14, 2013 is a new transmission route for Russian gas for the entire European Union. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK (Photo credit should read MICHAL CIZEK/AFP via Getty Images)

Češka ne želi više ruski gas 01.06.2022

Češka je trenutno potpuno zavisna od ruskog prirodnog gasa. Vlada u Pragu sada je u potrazi za drugim dobavljačima, a jedna od mogućnosti je – priključak na gasovode u Poljskoj.

Odgovori