Dramatično upozorenje FBI i MI5

Dramatično upozorenje FBI i MI5: Nije Rusija glavna pretnja, već ova zemlja

SVET 08. jul. 202221:27 > 21:40
Podeli:
Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Pažnja celog sveta usmerena je na rat u Ukrajini i procenu šta bi mogao da bude sledeći potez Rusije. Međutim, u izveštaju britanskih i američkih obaveštajaca navodi se da ipak postoji veća pretnja koja sada prolazi nezapaženo. Reč je o rastućoj ekonomskoj i vojnoj moći Kine, ali i pojačanoj obaveštajnoj aktivnosti Pekinga.

Šefovi bezbednosnih službi Velike Britanije i SAD – Ken Mekalum i Kristofer Rej predstavili su zajednički izveštaj svojih službi o Kini.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da je Kina „najveća dugoročna pretnja ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti“, ali i da je zapaženo „uplitanje“ Kine u unutrašnju politiku brojnih zemalja.

Šef MI5 Ken Mekalum kazao je da je njegova služba više nego udvostručila rad protiv kineskih aktivnosti u poslednje tri godine.

Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

MI5 sada vodi sedam puta više istraga vezanih za aktivnosti Komunističke partije Kine u odnosu na 2018. godinu.

Tajvan kao ključni problem

Direktor FBI je kao jedan od ključnih problema istakao odnos Kine i Tajvana. U slučaju da Kina pokuša da izvrši invaziju na Tajvan, a prethodnih meseci su se takvi navodi pojavljivali u medijima, to bi predstavljalo početak velike svetske krize, ocenjuje Kristofer Rej.

Na njegove tvrdnje odgovorio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, koji kaže da obaveštajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Država pokušavaju da prošire teoriju po kojoj je Kina pretnja. On je savetovao šefovima obaveštajca da “se reše zamišljenih demona”.

Prema njegovom mišljenju, direktor FBI se “poigrava” sa temom kineske pretnje, kako bi opravdao buduće postupke svoje zemlje.

Promena pravila igre

Ipak, Mekalum i Rej smatraju da je neophodno upozoriti svet da je Kina proteklih godina “promenila pravila igre”.

Naime, oni tvrde da je kineska vlada uložila ogromne svote novca kako bi unapredila svoje tehiničke sposobnosti. Na taj način, moguće je hakovanje sistema raznih zapadnih kompanija, a naposletu i zvaničnih institucija.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS/Promo

“Ovo je još ozbiljnija pretnja zapadnim preduzećima nego što ljudi shvataju”, rekao je šef britanske obaveštajne službe.

Kina je, prema njegovim tvrdnjama, iskoristila sajber špijunažu da bi “varala i krala podatke u masovnim razmerama”, sa programom hakovanja koji je napredniji od programa svih drugih zemalja.

Šef MI5 je rekao da su obaveštajni podaci o sajber pretnjama podeljeni sa 37 zemalja.

Mekalum je takođe ukazao na niz “prevara” povezanih sa Kinom. Među njima je slučaj britanskog stručnjaka za vazduhoplovstvo koji je dobio pristup putem interneta, kojim mu je ponuđena atraktivna prilika za zapošljavanje. On je dva puta putovao u Kinu da bi dobio više informacija, pre nego što su od njega zatražene tehničke informacije o vojnim avionima Velike Britanije.

Pored toga, jednoj inženjerskoj firmi obratila se kineska kompanija, nakon čega je su njeni podaci završili u rukama kineskih hakera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mešanje u izbore

Kada je reč o kineskoj obaveštajnoj aktivnosti koja je zabeležena u SAD, direktor FBI pomenuo je “mešanje u izbore za Kongres” koji su održani nedavno u Njujorku.

Kina, prema njegovim navodima, nije želela da u Kongres bude izabran kandidat koji je kritikovao tamošnje vlasti.

Istovremeno, Rej smatra da Kina izvlači “lekcije” iz sukoba u Ukrajini. To uključuje pokušaje da se izoluju od bilo kakvih budućih sankcija koje su pogodile Rusiju.

„Kina je predugo računala na to da će svima biti druga na listi prioriteta, ali oni više ne skrivaju svoje namere”, zaključuju šefovi obaveštajaca.

BONUS VIDEO Požar u hemijskoj fabrici u Šangaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori