Crnogorsko-srpska glota

Crnogorski instititut: Strani državljani koji su otrovani hranom sada su dobro

SVET 28. avg 202200:25
Podeli:
Institut za javno zdravlje Crne GoreFoto: Screenshot Google Maps

Strani državljani koji su imali simptome trovanja su dobrog zdravstvenog stanja, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ).

Oko 100 turista se otrovalo hranom a skoro svi su bili gosti u jednom budvanskom restoranu. Turisti su uglavnom iz Poljske, Slovačke i Slovenije. Svi su smešteni, ili su primili medicinsku pomoć u opštim bolnicama u Kotoru, Baru i Cetinju, preneli su ranije danas lokalni mediji.

Iz IJZ je navedeno da su ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti po prijavi Uprave za inspekcijske poslove o pojavi velikog broja osoba sa simptomima poremećaja gastrointestinalnog sistema danas započele epidemiološko istraživanje.

„Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su obolele osobe boravile ili konzumirale hranu. Epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka je u u toku i javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istraživanja. Osobe sa simptomima su strani državljani smešteni u opštini Budva sa jednovremenim lekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su posle terapije i lekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar otpuštene dobrog opšteg stanja.

“U Opštoj bolnici Cetinje je smešteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja”, navodi se u saopštenju.

Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove od jutros pečati hotel “Loza”, njen restoran i smještajne jedinice.

Turisti koji su imali simptome trovanja bili su smešteni u tom hotelu, ali još nije utvrđeno kako i gde je došlo do trovanja.

Turistička inspekcija jutros je ušla u hotel i počela pečaćenje, zapečaćen je restoran, a sobe se pečate nakon što ih gosti napuste.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove jutros je nakon što je prijavljeno trovanje uzela uzorke iz restorana “Loza”, i zabranila služenje hrane.

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić saopštio je da zdravstveni sistem stoji na raspolaganju svim turistima koji su zbog simptoma trovanja sinoć potražili pomoć u crnogorskim ustanovama.

 

****

BONUS VIDEO: Trovanje učenika u Ekonomskoj školi: Šta se dogodilo

 

****

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Odgovori