Kakvo nas vreme čeka narednih dana?

Najava RHMZ kakvu dugo nismo videli: Velika promena vremena

Podeli:
Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Kakvo nas vreme čeka narednih dana?

Prethodnih nekoliko dana više je delovalo da smo zapravo u novembru nego da je prelaz iz avgusta u septembar. Nakon obilnih kiša, vetra, temperature koja ne ide preko 20 stepeni, pitanje je hoće li nam se sunce vratiti i hoćemo li uživati u miholjskom letu.

Kako pokazuje prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narednih nekoliko dana, treba da se strpimo još danas i sutra.

Foto: hidmet.gov.rs

Danas će temperatura u našoj zemlji biti od 15 do 24 stepena i biće sveže. Sutra če biti za par stepeni viša, ali mogući su pljuskovi.

Onda od ponedeljka temperatura opet ide gore, a i sunce se vraća.

Zanimljivo je i da na sajtu RHMZ-a za ponedeljak stoji da će cela Srbija biti u zelenom meteo alarmu.

Foto: meteoalarm.rs

To znači da se zbog vremena ne zahteva posebna pripravnost – što nismo skoro videli, posebno ne za celu Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Onda će od utorka biti sve toplije, a u sredu živa u termometru će ići i do 29 stepeni, što je za desetak stepeni više nego prethodnih dana, a i više ako se uporede maksimumi i minimumi.

Ali kako kaže meteorolog Marko Čubrilo na Fejsbuku, to lepo vreme se neće zadržati mnogo dugo.

„Početkom sledeće nedelje uz jačanje anticiklona sveža jutra, ali tokom dana pretežno sunčano i toplije uz maksimume od +24 do +29 stepeni Celzijusa, a lokalno, posebno na jugu reigona i do oko +31 stepeni Celzijusa. Od srede sledeće nedelje biće toplo, ali nestabilno uz grmljavinske pljuskove, posebno na severu i zapadu reigona, dok se oko 9. septembra očekuje jača destabilizacija, a posle 11. septembra i novo zahlađenje koje bi moglo potrajati do oko 19. septembra.“

Dakle, kako Čubrilo zaključuje, posle vrlo hladnog početka septembra koji će nekim predelima doneti i vrlo obilnu kišu, slede lepši, pa čak i topli dani, ali već posle 7. septembra, a posebno posle 9. septembra, sledi novo pogoršanje.

BONUS VIDEO: Opasnost od udara groma tokom nevremena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori