Preti li nam radioaktivno zračenje ?

Putin upozorio Makrona na moguće posledice napada na nuklearnu centralu u Zaporožju

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas francuskog kolegu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na „katastrofalne posledice“ napada na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, koju su okupirale ruske snage, saopštio je Kremlj.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom, skrenuo pažnju na „redovne ukrajinske napade na lokaciju elektrane u Zaporožju, uključujući odlaganje radioaktivnog otpada, što bi moglo da dovede do katastrofalnih posledica“, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je takođe obavestio francuskog o „merama koje su preduzeli ruski stručnjaci da obezbede bezbednost i podvukao potrebu da se izvrši pritisak na vlasti u Kijevu kako bi bombaški napadi na fabriku odmah prestali“.

Predsednici su izrazili spremnost da sarađuju „na depolitizovan način“ u vezi sa situacijom u elektrani uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodaje se u saopštenju i navodi da je razgovor održan na inicijativu Makrona.

Prethodni razgovor Putin-Makron bio je 19. avgusta i tada su takođe pominjali nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Elektrana na jugu Ukrajine, i pod kontrolom ruskih snaga, bombardovana je nekoliko puta poslednjih nedelja, a Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

Ukrajinske vlasti su ranije danas najavile gašenje šestog, poslednjeg reaktora elektrane uz obrazloženje da mu je potrebno hlađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares